Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2440.37
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Erdoğan Konya'da konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Konya'da konuştu. Seçim öncesi Konya'ya gelemeyen Erdoğan Konyalılara teşekkür etti. Pensilvanya'yı eleştiren Erdoğan, 'Sen kimsin ya, neymiş 'Pensilvanya'daki zat söylediyse doğruymuş', böyle saçmalık olabilir mi?' dedi.
Erdoğan Konya'da konuştu
26 Nisan 2014 16:13:00
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Konya'da konuştu. Seçim öncesi Konya'ya gelemeyen Erdoğan Konyalılara teşekkür etti. Pensilvanya'yı eleştiren Erdoğan, 'Sen kimsin ya, neymiş 'Pensilvanya'daki zat söylediyse doğruymuş', böyle saçmalık olabilir mi?' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kent Meydanı'ndaki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Hazreti Mevlana'yı, Şems Tebrizi'yi, Sadrettin Konevi'yi, Muhittin Arabi'yi, diğer bütün alimleri, Tahir Büyükkörükçü'yü rahmetle yad ettiğini söyledi.

Selçuklu Devleti'nin kadim başkenti Konya'da Selçuklu sultanlarına rahmet niyaz eden Erdoğan, eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan ile 30 Mart seçimleri öncesinde trafik kazasında vefat eden AK Parti Gençlik Kolları Üyesi Talha Bayrakçı'ya Allah'tan rahmet diledi.

30 Mart seçimlerinin hemen öncesinde son il mitinglerini Konya ve Kayseri'de yapmayı, seçimlerin mührünü bu şehirlerden vurmayı planladıklarını, iki şehri özellikle en sona bıraktıklarını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

"Sizlerin 30 Mart'ta sandıktan hemen önce bir kez de miting meydanında kükreyeceğinizi, sandıktan önce şu meydanlarda destan yazacağınızı, buradan tüm dünyaya demokrasi dersi vereceğinizi çok iyi biliyorduk. Ne var ki sağlığımız bu son iki il mitingini yapmamıza müsaade etmedi. Van ve Diyarbakır mitinglerimizi kısık sesle olsa da gerçekleştirdik ama Konya ve Kayseri için maalesef bu da mümkün olmadı."

Buradaki mitingi televizyondan izlediğini, coşkuyu gönlüyle, ruhuyla paylaştığını ifade eden Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve diğer milletvekillerinin kendilerini aratmadığını, halkın da onları yalnız bırakmadığını anımsattı.

"Birileri laf üretir biz ise icraat üretiriz"

Başbakan Erdoğan, "Tam da Konya'dan umulduğu gibi gibi bir demokrasi destanı yazdınız. Ardından 30 Mart'ta sandığa gittiniz orada gerçek destanı, orada gerçek mili irade destanını mühürlerinizle yazdınız" dedi.

Konya'nın Türkiye genelinde oy oranı itibarıyla büyükşehirlerde rekor seviyeye ulaştığını, diğer illerde ise Rize'den sonra ikinci il olduğunu anlatan Erdoğan, şehrin büyükşehir belediyesi oy oranında yüzde 64,3 ile kendisine yakışanı, bekleneni yaptığını söyledi.

2009'daki yerel seçimlerde 31 ilçenin 20'sini, 30 Mart'ta ise 26'sını aldıklarını bildiren Erdoğan, bu başarıdan dolayı Konyalılara teşekkür etti.

Bugüne kadar Konya'nın emanetine sımsıkı sahip çıktıklarını, bundan sonra da Allah'ın izniyle hayır dualarıyla Konya için çalışmaya, hizmet üretmeye devam edeceklerini bildiren Erdoğan, 28 Mart'ta gelseydi seçim yasakları nedeniyle açılış töreni yapamayacağını ancak bugün bunu yapabildiklerini söyledi.

"Siyaseti, siyasi zeminden kopardılar"

Erdoğan, demokrasi tarihinin en zor, en çetin, en meşakkatli seçimini 30 Mart'ta geride bıraktıklarını söyledi. Sandıkta istediklerini alamayacaklarını anlayan, istedikleri sonuca ulaşamayacaklarını anlayan çevrelerin, sandık dışı, demokrasi dışı, hukuk dışı yollara tevessül ettiklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Nasıl saldırılara maruz kaldığımızı sizler de gördünüz. Şahsıma, aileme, arkadaşlarıma çok ağır saldırılarda bulundular. Hükümetimiz ile partimize çok ağır taarruzlar yaptılar. Hatta çok daha ileri gittiler, birliğimize, kardeşliğimize, bağımsızlığımıza, ülkemize ve milletimize dahi kast ettiler. Siyaseti, siyasi zeminden kopardılar. Başka zeminlere, ahlak dışı zeminlere çekmek istediler. Centilmence bir yarış yerine ahlaksızlıkla, edepsizlikle hatta son derece kirli ittifaklarla üzerimize geldiler. Gerek muhalefet partileri gerek diğer çevreler ellerindeki her türlü kirli imkan ve aracı kullanarak, milli iradeyi teslim almak, Türkiye'nin kutlu yürüyüşünü durdurmak istediler. Ama siz bu oyunu gördünüz. Sizler kurulan tuzağı, kurulan kumpası hissettiniz. Gezi olaylarıyla başlayan sürecin 17 ve 25 Aralık darbe girişimleriyle devam ettiğini Konya ve halkımız anladınız. 30 Mart'ta da gereğini yaptınız."

"Hem kirli bir ittifakın içine girdiler hem de seçimi kaybettiler"

Gezi olaylarının Türkiye'de milli iradeye yönelik bir darbe girişiminin ilk tezgahı olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu darbe girişimi 17 ve 25 Aralık'taki saldırılarla sonuca ulaştırılmak isteniyordu" dedi.

"Bir kısım yargı içindeki çete mensuplarını kullanarak, bir kısım emniyet içindeki örgüt mensuplarını kullanarak, içeriden ve dışarıdan kirli ittifaklar kurarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini devirmek, yerine de kendi arzuladıkları gibi bir hükümet kurmak istediler" değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Mevcut hükümetten millet son derece memnun ama birileri bu hükümetten memnun değildi. Kim onlar? Kendi şahsi ve örgütsel çıkarları zedelenenler bu hükümetten rahatsız oldular. Faiz yoluyla elde ettikleri milyarlarca doları kaybedenler, istikrarlı ekonomiden rahatsız oldular. Türkiye'nin mazlumlara el uzatan, içeride ve dışarıda haklıyı savunan bizim o dış politikamızdan rahatsız oldular. Çözüm sürecinden, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nden, bu milletin kardeşliğinden rahatsız oldular. Türkiye'nin büyümesinden, bölgesinde ve dünyada iddia sahibi olmasından, küresel projeler inşa etmesinden rahatsız oldular. Mısır'da oynadıkları oyunu Türkiye'de de oynamak istediler. Ukrayna'da oynadıkları oyunu Türkiye'de de oynamak istediler. Türkiye'yi istikrarsızlaştırarak, zayıflatarak Türkiye'de kaos, kriz, belirsizlik oluşturarak millete kaybettirmek ama kendilerine, kendi örgütlerine kazandırmak istediler."

Ülkenin bazı muhalefet partilerinin bu aleni darbe girişiminde, bu açık ihanet girişiminde maşa olduklarını belirten Erdoğan, "Şu anda CHP ve MHP içinde 30 Mart öncesi yapılan kirli ittifak, artık yüksek sesle konuşuluyor. Hem böyle kirli bir ittifakın içine girdiler hem de seçimi kaybettiler. Ey CHP, ne aldın? Yüzde 28. Ey MHP, sen ne aldın? Yüzde 15. Koyun bunları üst üste, ne yapıyor? Yüzde 43, öyle mi? Yüzde 43 yapan bunların toplam oyu bizim oyumuzun altında kaldı mı? Kaldı. Yüzde 45,5 biz, yüzde 43 bunlar. 40 çürük yumurtadan bir sağlam yumurta etmez" diye konuştu.

Çık gel

Başbakan Erdoğan Pensilvanya'da yaşayan Fethullah Gülen'i kastederek, "Çık, Türkiye'ye gel. Oradan tezgah kurma. Unutma, tezgahların üstünde bir tezgah vardır. O tezgah, bir gün seni de vuracaktır" dedi.

Erdoğan, "Sen kimsin ya, neymiş 'Pensilvanya'daki zat söylediyse doğruymuş', böyle saçmalık olabilir mi?" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Bu örgütün yargı içindeki, emniyet içindeki diğer çevrelerdeki, devletin içindeki uzantılarını tarafından belli bir direnç gösteriliyor. Ama biz o direnci de kıracağız. Hiç endişe etmeyin" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak da, "Partimizin cumhurbaşkanı adayı olacak. İstiyoruz ki 10 Ağustos'ta adayımız, inşallah ilk turda cumhurbaşkanı olsun" dedi.