Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2520.47
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Esed rejiminden korkunç işkence! Ya sakat kalıyor ya ölüyorlar

Suriye'de Beşşar Esed rejimi güçlerince yaklaşık 5 yıl boyunca alıkonulan Halepli Muhammed Salih Assaf, maruz kaldığı çeşitli işkenceleri ve tanıklık ettiği insanlık dışı uygulamaları anlattı.
Esed rejiminden korkunç işkence! Ya sakat kalıyor ya ölüyorlar
25 Haziran 2022 17:57:08
Suriye'de Beşşar Esed rejimi güçlerince yaklaşık 5 yıl boyunca alıkonulan Halepli Muhammed Salih Assaf, maruz kaldığı çeşitli işkenceleri ve tanıklık ettiği insanlık dışı uygulamaları anlattı.

Muhammed Salih Assaf, Esed rejimi zindanlarında yıllarca işkencelere maruz kalan yüz binlerce Suriyeliden biri oldu.

2017'de henüz 17 yaşındayken Afrin'de aile ziyareti sırasında YPG/PKK'lı teröristlerce alıkonulan Assaf, kısa süre sonra rejimin güvenlik birimlerine teslim edildi.

Halepli Assaf, yaklaşık 4-5 yıl boyunca rejim hapishanelerinde kaldı.

"Tadamon Katliamı" görüntülerinin ortaya çıkması üzerine rejim, 30 Nisan'da sözde af yasasını açıkladı. Sivillere yönelik insan hakları ihlallerini belgeleyen Suriye İnsan Hakları Ağının (SNHR) açıkladığı son rakamlara göre, Esed rejimi göstermelik af yasasıyla sadece 539 kişiyi salıverdi.

150 bin kişi hala esaret altında

Ağın tespit edebildiği rakamlara göre, daha önceki göstermelik aflara rağmen halen en az 151 bin 462 kişi rejim cezaevlerinde tutuluyor.

9 Haziran'da serbest kalan Assaf, "26 Haziran İşkence Mağdurlarıyla Uluslararası Dayanışma Günü" vesilesiyle Esed rejimi zindanlarında yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

'İşkenceden zevk alıyorlardı'

Assaf, işkence gördüğü ilk günde kafasına aldığı darbe ile bir süre hafıza kaybı yaşadığını belirterek şöyle devam etti:

"(Rejim unsurları) Her türlü işkenceyi yapıyorlardı. Plastik su borusu ve sopayla işkence uyguluyorlardı. Vücudumun her yerinde yaralar oluştu. Bize yaptıkları işkenceden zevk alıyorlardı. Küfür ediyor ve kötü söz sarf ediyorlardı. Çok kötü muamele görüyorduk. Yemek olarak kapı altından ayaklarıyla ittirip döktükleri pilavı tane tane seçip yiyorduk."

Hastaneye gidenlerin boynunu kırıyorlar

Hapishanede en zor olan şeyin, verem olduğunu söyleyen Assaf, "Hastalığın etkileri yemek yememek, su içememek ve hareketsizlik. Hücrede 25 kişi kalıyorduk. Tedavi için hastaneye götürdüklerinin boyunlarını kırıyor ya da boğup öldürüyorlardı. İşkence sonucu oluşan yaralara kurt düşüyor ve hiç tedavi edilmiyordu. Hastalar üç gün direnebiliyor, üçüncü günün sonunda kanamadan ölüyorlardı." diye konuştu.

Yaşlılara daha çok işkence yapıyorlar

Asaaf, Esed rejimi güçlerinin alıkoyduğu yaşlılara daha fazla işkence yaptığını vurgulayarak "Hapishaneye sağlam girenler ya sakat kalıyor ya da ailesini göremeden ölüyor." ifadelerini kullandı.

Sözde af yasasıyla rastgele seçilerek salıverildiğinin altını çizen Assaf, "Hapiste kalan herkes, ailelerine sağ olduklarını bildirmemi istedi. Tek isteğim herkesin serbest bırakılması ve çektikleri işkencenin sonra ermesi." dileğinde bulundu.