Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2435.46
BIST 100
9716.95
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Esed, Suriye'yi terk etmeli

Başbakan Erdoğan, Rusya'da düzenlenecek G-20 Zirvesi'nde ABD Başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşeceğini söyledi. Erdoğan, Suriye halkının yokluk ve savaş içinde yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, "Suriye'de sivil yerleşim bölgelerini bile bombalayan bir zihniyet var. Temenni ediyorum Esed, Suriyelilere daha fazla zulmetmez ve Suriye'den ayrılır' dedi.
Esed, Suriye'yi terk etmeli
05 Eylül 2013 00:00:00
Başbakan Erdoğan, Rusya'da düzenlenecek G-20 Zirvesi'nde ABD Başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşeceğini söyledi. Erdoğan, Suriye halkının yokluk ve savaş içinde yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, "Suriye'de sivil yerleşim bölgelerini bile bombalayan bir zihniyet var. Temenni ediyorum Esed, Suriyelilere daha fazla zulmetmez ve Suriye'den ayrılır' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın St. Petersburg şehrine hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın açıklamasında, Rusya'da düzenlenecek G-20 Zirvesi'nin Suriye konusunu görüşmek için iyi bir zemin olduğunu belirtti.

Zirvede ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini belirten Erdoğan, Suriye konusunda her türlü koalisyonun içinde yer almaya hazır olduklarını söyledi.

Erdoğan, "Sayın Putin'in 'Eğer böyle bir şey bize getirilir açıklanırsa bizim de duruşumuz bundan sonraki süreçte çok daha farklı olacaktır, değişecektir' şeklinde bir açıklaması var. Bu da bir şeyi gösteriyor: Şimdi Sayın Putin'in askeri müdahaleye karşıyız derken burada kimyasal silah olması halinde taraftarız ya da yanında yer alırız gibi bir yaklaşımın içine girmesi çok enteresandır" dedi.

Bu bir insanlık suçu

Erdoğan, "Neticesi ölüm olan saldırıda ne kullanırsanız kullanın bize göre bu suçtur. Bu bir insanlık suçudur. Yani uçaklarla bombalayacaksın öldüreceksin suç olmayacak veya helikopterlerle öldüreceksin suç olmayacak, keskin nişancılarla sniperlarla öldüreceksin suç olmayacak, tank top bunlarla öldüreceksin suç olmayacak, kimyasal silah kullanırsan bu şekilde öldürürsen suç olacak. Bir defa öldürmek suç mu değil mi buraya bakmak lazım. Öldürmek suç" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'nın Mısır'daki durumu müzakere etmek için Türkiye'ye çağrıldığını vurgulayarak, "Bunun ardından da kendisini tekrar gönderiyoruz ama Mısır'daki şartlar çok daha farklı istikamette gelişirse bunu yeniden farklı bir şekilde değerlendiririz" dedi.

CHP heyetinin Mısır ziyareti

Erdoğan'a ayrıca CHP heyetinin Mısır'da darbeci yönetim tarafından davet edilmesi de soruldu. Erdoğan, buna cevaben "CHP'nin oraya gitmesini kendisi açısından önemsiyorum, demokrasiye bakışı darbeye bakışı açısından tecrübelidirler. Mevcut tecrübeleri Türkiye tecrübeleri onlara yetmiyor dışarıdaki darbe deneyimlerinden bir şey kazanmanın veya tecrübelerini onlara aktarmanın gayreti içinde olacaklardır diye tahmin ediyorum. CHP'nin Irak veya Mısır'a verebilecekleri bir şey yoktur. Mısır'a şöyle darbeler yaptık şeklinde, bunlar noktasında bir paylaşımı olabilir. Ülkemizde hani kim kimdir ansiklopedik çalışma var ya; bunların da durumu böyle olacak kim kimdir hangi parti nedir nasıldır bunun tanınması bakımından isabetli olur diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"TEMENNİ EDERİM Kİ ESED SURİYE'DEN AYRILIR"

Erdoğan'a son olarak Türkiye'nin Esed'in olası bir saldırısına karşı hazırlıklı olup olmadığı soruldu. Erdoğan da "Şu anda Türkiye böyle bir şeye hazır olmadığı diye bir soruyu düşünürsek çok yanlış olur. Ülkemiz böyle bir şeye her an hazırdır, Suriye kendisini buna ne kadar hazırdır bunu bilemem. Özellikle bu konudaki askeri mercilerimiz gayet iyi biliyor, biz de onlardan aldığımız bilgilerle az çok biliyoruz. Beşşar neye dayanarak böyle bir açıklama yapıyor bilmiyorum ama ben biliyorum ki Suriye'de Suriye halkı, kardeşlerimiz olarak çok ciddi bir yönetim krizi içerisinde. İnsanlar orada yoksulluğu yaşıyor bir yaşam mücadelesi veriyor. Ülkemizdeki mültecilerin 200 bini çadır kentlerde iskan ediliyor, 300 bini de değişik şehirlerde evlerde konaklama yapıyorlar. Demek ki Suriye bir bunalımın içinde. Siz kendi insanınızı yönetemiyorsunuz, burada kalın çağrısına rağmen vatandaş güvenmiyor, sivil yerleşim bölgelerini bile bombalayan bir zihniyet var. Bu şekilde köhnemiş bir zihniyet tamamen dikta zihniyeti karşısında vatandaş ne yapacaktır? Kaçacaktır ya da kendi ülkesinde değişik şehirlere kaçar veyahut da ülkesinde kaçmak zorunda kalıyor. Böyle bir durum var. Değerlendirmeler yapılıyor temenni ederim ki bir an önce yürütemediği barışı güvenliğini sağlayamadığı Suriye'ye ve Suriyelilere daha fazla zulmetmez ve Suriye'den ayrılır." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan'a Rusya seyahatinde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eşlik ediyor.