Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2488.56
BIST 100
9544.91
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Esed'den DEAŞ'e can suyu

Özgür Suriye Ordusu'nun DEAŞ mücadelesine engellemek isteyen Esed, yeni bir oyunun içine girdi. Afrin'de PKK'ya can suyu olan Esed, Palmira'da Havaalanı ve Askeri Üs ile birlikte enerji kaynaklarını da DEAŞ'e teslim etti.
Esed'den DEAŞ'e can suyu
13 Aralık 2016 09:53:00
Özgür Suriye Ordusu'nun DEAŞ mücadelesine engellemek isteyen Esed, yeni bir oyunun içine girdi. Afrin'de PKK'ya can suyu olan Esed, Palmira'da Havaalanı ve Askeri Üs ile birlikte enerji kaynaklarını da DEAŞ'e teslim etti.

İSMAİL ZELVİ / İSTANBUL

Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'nun Fırat Kalkanı operasyonunu engellemek için sahada oyun üzerine oyun oynanıyor. Afrin'de PKK/PYD'ye silah, asker ve mühimmat desteğinde bulunan Esed, Tedmur'da DEAŞ'e can suyu oldu.

ESED'in silahları DEAŞ'ın elinde

Esed ve Rusların haftalarca mücadele ederek aldıkları Tedmur, birkaç saat içinde tek kurşun bile sıkılmadan DEAŞ'e teslim edildi. Esed'in DEAŞ'e teslim ettikler arasında 40 tank, sayısız top ve silah DEAŞ militanlarına verildi. DEAŞ, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ilçede rejimden kırk tank, altı personel taşıyıcı, altı 122mm uçaksavar, yedi adet 23mm uçaksavar ve dört büyük depo hafif silah mühimmatı ile çok sayıda anti-tank füzesi ele geçirdiğini duyurdu.

Örgütün ilçeyi Rusya ve Şii milislerce desteklenen ve toplamda 6 bin personele sahip rejim güçlerine karşı yaklaşık 200 kişilik gücüyle çok kısa bir sürede ele geçirmesi dikkati çekti. DEAŞ'e teslim edilen silahların Fırat Kalkanı operasyonunu gerçekleştiren Türk ve ÖSO birliklerine karşı kullanılması bekleniyor. Teslim edilen silahlar arasında uçak savar ve anti tank roketleri olması bu ihtimali güçlendiriyor.

Petrol ve Gaz sahaları DEAŞ'e teslim

Esed, Suriye iç savaşı başladığı ilk günden beri ÖSO'yu vuruyor, DEAŞ'tan kaçıyor. Halep'te sivil katliamlarına imza atan Esed Rejimi, Palmira'yı DEAŞ'e teslim etti. Şehir merkezi ile birlikte, Palmira Havalanı, Askeri Üs, Palmira Gaz sahası, Marbat Hasan Barajı DEAŞ tarafından kontrol altına alındı. DEAŞ Bölgede, Cazal petrol sahası, Ebu Duhur Petrol sahası ve Cizar gaz sahasından müthiş bir gelir elde ediyor. Rejimin elindeTiyos Gaz sahası kaldı. Mevcut enerji kaynaklarından elde edilen gelirle DEAŞ silah alımında nefes alacak.

Türk Silahlı Kuvvetlerince Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü DEAŞ'a ait, aralarında karargah binaları ve savunma mevzilerinin de bulunduğu 138 hedef imha edildi. 4 DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği, çok sayıda teröristin yaralandığı; 1 bombalı aracın imha edildiği, 2 muhalif şehit olduğu ve 12 muhalifin de yaralandığı kaydedildi.

Hedef tespit vasıtaları ile tespit edilen 109 DEAŞ terör örgütü hedefine ateş destek vasıtaları ile atış yapılarak, DEAŞ terör örgütü mensuplarınca kullanılan barınma yerleri, savunma mevzileri, komuta kontrol tesisleri, silah ve araçlarının etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

ÖSO birlikleri, Bab''ın Kuzey Batısı'ndaki mahallelerde, Güney Batısı'ndaki dönek kavşakta, Zemzem Mahallesi'nde tam olarak kontrolü sağladı. Devlet Hastanesi'nde çatışmalar sürüyor. Devlet Hastanesi'nin alınmasından sonra en geç 3-4 gün önce Bab'ın teröristlerden temizlenmesi bekleniyor. ÖSO'nun Bab'tan sonraki hedefi ise Menbiç.Menbiç'e giden yolda birliklerimiz YPG mevzilerini bombalıyor, Havahöyük teröristlerden temizlendi. Yılanlı, Kurtköy, Körhöyük vuruluyor.