Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2431.61
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

FAR NEDİR, FAR AYARI NASIL YAPILIR?

Far nedir, far ayarı nasıl yapılır sorusu özellikle araç kullanmaya yeni başlayanlar tarafından merak ediliyor.
FAR NEDİR, FAR AYARI NASIL YAPILIR?
19 Aralık 2022 12:54:21
Far nedir, far ayarı nasıl yapılır sorusu özellikle araç kullanmaya yeni başlayanlar tarafından merak ediliyor.

Far nedir, far ayarı nasıl yapılır sorusu özellikle araç kullanmaya yeni başlayanlar tarafından merak ediliyor.

Far ayarlarının nasıl yapıldığını bilmek daha güvenli bir sürüş için önemlidir. Sürüş kalitesine son derece büyük bir katkısı olan far sistemi araç parçaları arasında önemli bir yere sahiptir. Far ayarlarının nasıl yapıldığı konusu öğrenilmeden önce far nedir, ne işe yarar sorusunu yanıtlamak daha faydalı olacaktır. Bilindiği üzere araç bünyesinde çeşitli parçalar yer alır. Her parça araç için ayrı bir önem taşır. Farlar da araç için oldukça önem arz eden parçalar arasındadır. Far sistemi aracın görünürlüğüne katkı sağlarken aynı zamanda tasarımın da farklı bir boyut kazanmasını sağlar.

FAR AYARI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Far ayarı neden önemlidir sorusuna birçok sürücü tarafından yanıt aranıyor. Far ayarının önemli olmasındaki en büyük etken sürüş kalitesinin bu durumdan etkileniyor olmasıdır. Far sistemi araçların görüş alanını aydınlatmaya yaradığı için far ayarında bozulma oluşması görüş alanının kısıtlanması anlamına gelir. Kısıtlanmış görüş alanı hem sürücüleri hem de yayaları tehlikeye sokabilir. Bu yüzden far ayarının yapılması gereklidir.

far ayarı_48f9596c724690ae2911ff67eaf7a50a.jpg

FAR AYARI NASIL YAPILIR?

Far ayarı nasıl yapılır sorusunu yanıtlamadan önce far ayarının bozuk olduğu nasıl anlaşılır sorusuna bakmak gerekir. Öncelikle herhangi bir sorunun var olup olmadığını saptamak işin doğru şekilde yapılması açısından önem arz eder. Far ayarındaki bozukluk yapılan far testi ile anlaşılabilir. Araç için yapılan periyodik bakımlarda dar testi yapılarak far ayarında bozukluk olup olmadığı öğrenilebilir. Far ayarı yapılırken öncelikle işin uzmanından yardım alınması gerekir. Ancak far ayarını kendiniz yapmak istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Far ayarı yaparken aracı düz ve koyu renkli bir alana yanaştırın. Aracı dengeledikten sonra amortisörleri aynı hizada tutun. Farları açarak duvara verilen ışık huzmesini tam orta noktadan bularak işaret koyun. Orta çizginin yerden maksimum 1m yukarıda olduğuna emin olduktan sonra aracı duvardan 7.5m kadar uzaklaştırın. Daha sonra farları yakarak işaretlenen noktaya far ışığının geldiğinden emin olun.