Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2308.47
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fenerbahçe ve Beşiktaş'a Avrupa Kupalarından men

UEFA Disiplin Kurulu, Fenerbahçe'ye 2+1 yıl, Beşiktaş'a da 1 yıl Avrupa Kupalarından men cezası verdi.
Fenerbahçe ve Beşiktaş'a Avrupa Kupalarından men
26 Haziran 2013 12:32:00
UEFA Disiplin Kurulu, Fenerbahçe'ye 2+1 yıl, Beşiktaş'a da 1 yıl Avrupa Kupalarından men cezası verdi.
UEFA Disiplin Kurulu, Fenerbahçe'ye 2+1 yıl, Beşiktaş'a da 1 yıl Avrupa Kupalarından men cezası verdi.
Şike iddialarına yönelik dava sürecinde geçen hafta Fenerbahçe'den savunma alan UEFA Disiplin Kurulu, kararını açıkladı.
UEFA'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Fenerbahçe, gelecek 2 sezon UEFA'nın düzenlediği organizasyonlara katılamayacak. Artı 1 olarak belirtilen üçüncü sene verilecek ceza ise sarı-lacivertli kulübün gelecek 5 yıl içinde ceza alması halinde uygulanacak.
Fenerbahçe, karar için UEFA Tahkim Kurulu'na itiraz edebilecek ve buradan sonuç alamaması durumunda Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) konuyu taşıyabilecek.
Kulüp başkanı Aziz Yıldırım, yöneticiler İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, altyapı koordinatörü Cemil Turan ve eski yönetici Ali Yıldırım'a ilişkin ise UEFA müfettişinden ek rapor istendiği kaydedildi.
"Tahkim Kurulu'na başvuracağız"
Fenerbahçe Futbol AŞ'den yapılan ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yer alan açıklamada " UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu'nun bugün tarafımıza ulaşan kararında, kulübümüzün hak kazanacağı müteakip 3 sezon içinUEFA müsabakalarından men edildiği, ancak 3. sezonun 5 yıllık sınama dönemi için ertelendiği tebliğ edilmiştir. Karara ilişkin olarak UEFA Tahkim Kurulu'na gerekli itiraz başvurusu yapılacaktır" denildi.
Yasemin Merçil
Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Merçil de Kulübün internet sitesinde yer alan açıklamasında, verilen kararın detaylarını inceleyeceklerini, 3 günlük bir itiraz süreleri bulunduğunu ve tüm hukuki haklarını kullanacaklarını belirtti.
Merçil'in ifadeleri şöyle:
"İki yılı kesin, 1 yıl da erteleme olmak üzere toplam 3 yıllık bir ceza görünüyor. Fakat kararın gerekçeleri ile ilgili 13 sayfalık İngilizce bir metin var. Onun üzerinde çalışıyoruz. Şahıslarla ilgili olarak da, şu anda ceza vermeye yeterli belge ve döküman olmadığını düşünerek veyahut da tam bir sonuca varamadıkları için disiplin kurulu müfettişinden ek bir rapor istenmesi gibi bir karar görünüyor. Kararın detaylarını inceleyeceğiz. Üç günlük bir itiraz süresi var. Fenerbahçe karara itiraz edecek. Daha uzun bir gerekçeli karar bekliyoruz. Fenerbahçe tüm hukuki haklarını kullanacaktır. Kulüp zaten şahısların fiili nedeniyle ceza alıyor gözüküyor, dolayısıyla şahısların fiilleri ile ilgili hüküm kurulabilecek bir durumda değilse Disiplin Kurulu kulüple ilgili de bu hükmü kuramaması gerekiyor."
"Açıklama bugün"
Fenerbahçe Kulübü, UEFA Disiplin Kurulu'nun kararıyla ilgili bugün açıklama yapılacağını duyurdu.
Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, "Yaşanan son gelişmelerle ilgili Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından gerekli açıklama Çarşamba günü yapılacaktır" denildi.
"Temiz, ahlaklı, adaletli bir Türk futbolu istiyoruz"
Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, UEFA Disiplin Kurulu'nun Fenerbahçe'yi Avrupa kupalarından 2+1 yıl men etmesiyle ilgili olarak, "Adalet yerini bulacak dedik. Temiz, ahlaklı, adaletli bir Türk futbolu istiyoruz" dedi.
Hacıosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UEFA'nın Fenerbahçe Kulübü hakkında verdiği kararla ilgili olarak şunları söyledi:
"Adalet yerini bulacak dedik. Temiz, ahlaklı, adaletli bir Türk futbolu istiyoruz. Başka bir şey de istemiyoruz. Kulüpler ve onlara sonsuz destek veren taraftarlar adına üzüntülüyüz. Türk futboluna ahlaklı, adaletli, temiz futbol adına hizmet eden insanlara elbette ki saygı duyuyoruz. Bunun aksini yapanlara da saygı duymadığımız gibi güzide camiaların zarar görmesi, onların camialarını ve taraftarların ne kadar üzüyorsa bizi de üzüyor. Bu ders olur Türk futbol adına. Bundan sonra camialarını temsil eden insanlar ahlaklı, ilkeli bir şekilde hizmet ederler ve biz de temiz Türk futbolunu oluştururuz."
Başkan Hacıosmanoğlu, Trabzonspor Kulübü'nün bundan sonraki tavrı ile ilgili olarak da, "Trabzonspor'un tavrı yıllardan beri bellidir. Biz, ahlaklı, adaletli ve temiz Türk futbolu istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Beşiktaş
UEFA Disiplin Kurulu aynı dava kapsamında geçen hafta Beşiktaş Kulübü'nden de savunma aldı. Kurul, bu akşam 12 sayfalık faksla yaptığı bildirimle, siyah-beyazlıların Avrupa kupalarından 1 yıl men edildiğini duyurdu.
UEFA müfettişinin istediği şekilde, kulübe 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası uygulanırken, ömür boyu spor faaliyetlerinden men cezası talep edilen eski yönetici Serdal Adalı ile eski teknik direktör Tayfur Havutçu'yla ilgili olarak ise müfettişten ek rapor istendiği bildirildi.
Beşiktaş Kulübü verilen cezaya ilişkin UEFA Tahkim Kurulu'na başvurabilecek, buradan sonuç alamaması durumunda da süreci Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) taşıyabilecek.
Spor Toto Süper Lig'de geride kalan sezonu 3. sırada tamamlayan siyah-beyazlı ekip, 2013-2014 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'nde play-off aşamasından itibaren mücadele etmeye hak kazanmıştı.
UEFA, 11 Mayıs 2011 tarihinde Beşiktaş ile İstanbul Büyükşehir Belediyespor takımları arasında Kayseri'de oynanan Türkiye Kupası final maçının sonucuna etki etmek gerekçesiyle, eski yönetici Serdal Adalı ve eski teknik direktör Tayfur Havutçu ile siyah-beyazlı kulübü disiplin kuruluna sevk etmişti.
"Karara itiraz edeceğiz"
Beşiktaş Kulübü, UEFA Disiplin Kurulu tarafından verilen 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasıyla ilgili itirazda bulunulacağını duyurdu.
Siyah-beyazlı kulüpten yapılan ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda da yer alan açıklamada, " Beşiktaş Profesyonel Futbol Takımı, 2013-2014 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'ne katılamayacaktır.UEFA 54. maddesi uyarınca bu karara itiraz yolu açıktır. Şirketimiz, UEFA Disiplin Kurulu'nun bu kararına 3 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahip olup, bu hakkını kullanacaktır" denildi.
"Şaşırtıcı bir karar"
Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Lig TV'de telefonla canlı yayına bağlanarak, UEFA Disiplin Kurulu'nun verdiği cezayı değerlendirdi.
"Şaşırtıcı ve anlamakta güçlük çektiğim bir karar" diyen Orman, "Netice itibarıyla Beşiktaş Kulübü bir tüzel kişiliktir. Bizim yaptığımız savunmaya göre de tüzel kişilikle ilgili bir ceza verilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum. Sayın Tayfur Havutçu ve Serdal Adalı ile ilgili ek savunma istenirken, tüzel kişiliğe ceza verilmesi şaşırtıcı, anlamakta zorluk çektiğim bir karar" ifadelerini kullandı.
Karara itiraz için 3 gün süreleri bulunduğunu vurgulayan başkan Orman, "Yanlış hesabın Bağdat'tan döneceğini düşünüyorum. Ceza verilmemesi gerektiğine inanıyorum ama 1 yıl ceza verildi. Hakkımızı UEFA Tahkim Kurulu'nda arayacağız. En kısa sürede itirazımızı bildiririz ve 2 hafta içinde da duruşması olur" diye konuştu.
Alınan cezanın anlaşmaya vardıkları Hırvat teknik direktör Slaven Bilic'le ilgili bir sorun yaratmayacağının altını çizen Orman, yabancı transferi için olumsuz bir ortam yaratsa bile bir hafta içinde durumun düzeleceğine inandığını da sözlerine ekledi.
UEFA'dan resmi açıklama geldi
UEFA Disiplin Kurulu, Beşiktaş'a 1, Fenerbahçe'ye 2+1 yıl Avrupa kupalarından men cezalarını internet sitesinden resmen duyurdu.
UEFA'dan yapılan açıklamada, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın durumunun dikkatlice incelendiği ve şu kararların alındığı belirtildi:
-Beşiktaş, 2013-2014 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'ne katılmayacak.
-Fenerbahçe, 2013-2014 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi dahil, gelecek 3 yıl içinde UEFA organizasyonlarına katılamayacak. Üçüncü sezonki men cezası, kulübün gelecek 5 yıl içindeki deneme süresine göre ertelenebilecek.
Öte yandan, UEFA, Romanya'nın Steaua Bükreş takımı hakkındaki kararın "bazı hafifletici unsurlar ışığında" ele alınarak kulübün 1 yıl UEFA organizasyonlarına katılmamasına karar verildiğini ve bu cezanın 5 yıl boyunca ertelendiğini bildirdi.
Ceza alan tüm kulüplerin UEFA Tahkim Kurulu'na başvurma yetkisi bulunuyor.
Bu arada, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta adı iddialara karışan yöneticilere ilişkin, kişilerin olaylar içindeki farklı durumları göz önüne alınarak daha detaylı bilgilere ulaşması gerektiği ve bunun için bazı ek raporlar toplanacağı ifade edildi.
Cezalar onanırsa Avrupa kupalarına katılacak takımlar değişecek
UEFA Disiplin Kurulu'nun Fenerbahçe ve Beşiktaş'a ilişkin kararları, Türkiye'nin Avrupa kupalarına yeni sezonda katılacak takımlarının değişmesine neden olabilecek.
Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın verilen kararlarla ilgili yapacağı itirazlarından sonuç alamaması durumunda, bu iki takımın yerine 2013-2014 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ne farklı takımlar katılacak.
Geride kalan sezonda Spor Toto Süper Lig'i ikinci sırada tamamlayarak UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 3. ön eleme turundan katılma şansı yakalayan Fenerbahçe'nin yerine, lig dördüncüsü Bursaspor bu kulvarda yer alabilecek.
UEFA Avrupa Ligi'nde ise Kayserispor ile Kasımpaşa da Türkiye'yi temsil etme şansı elde edebilecek. Beşiktaş'ın Avrupa kupalarından men edilmesi, Bursaspor'un ise Fenerbahçe'nin yerine UEFA Şampiyonlar Ligi'ne gitme olasılığı durumunda, Kayserispor play-off turundan Beşiktaş'ın yerine, Kasımpaşa ise 3. ön eleme turundan Bursaspor'un yerine UEFA Avrupa Ligi'ne katılabilecek.
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan