Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2431.51
BIST 100
9788.38
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fransa'daki Müslümanlar'a karşı yasa sömürgeci kafanın mirası

Fransız siyaset bilimci ve sosyolog Vincent Geisser, Fransa'da tartışmalı ayrılıkçılık yasasına dair önemli açıklamalarda bulundu.
Fransa'daki Müslümanlar'a karşı yasa sömürgeci kafanın mirası
28 Temmuz 2021 12:03:20
Fransız siyaset bilimci ve sosyolog Vincent Geisser, Fransa'da tartışmalı ayrılıkçılık yasasına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) ve Arap ve Müslüman Dünyası Araştırma ve İnceleme Merkezi (IREMAM) araştırmacısı Profesör Geisser, Fransa'da Müslümanları hedef aldığı ve ötekileştirdiği için eleştirilen "Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler" adlı yasayı değerlendirdi.

'Aşırı zayıf istatistiklere dayanıyor'

Hükümetin yasayı çıkarmak için “İslamcı ayrılıkçılık” gibi bir gerekçe gösterdiğini belirten Geisser, yasayla dernekler, camiler ve okulların hedef haline geldiğini ifade etti. Geisser, “Bu yasa, aşırı zayıf istatistiki verilerden çıkarılan sosyolojik bir tanıya dayanıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

'Müslümanlar'a müdahaleyi meşru kılacak'

Vincent Geisser, prensipte laik bir devlet olan Fransa'nın ne olursa olsun devletin dini işlere müdahil olmaması gerektiğini ancak şu anda devletin Müslümanların cami, imam, dernek ya da okullarına müdahale ettiğini aktararak “Yasa devletin Müslümanların işlerine karışma, onları izleme, denetleme ve baskılama meşruluğunu güçlendirecek. Fransa devletinin Müslümanlar'ın işlerine aşırı müdahaleciliğini meşru kılacak, hukuki bir zemin oluşturuyor.” değerlendirmesini yaptı.

Sömürge kafasının devamı

Fransa’nın sömürge döneminde nüfusunun büyük çoğunluğu hatta tamamı Müslümanlar'dan oluşan ülkelere hakim olduğunu, bu zamandan kalan tutum ve kurumların günümüze de aktarıldığını dile getiren Profesör Geisser, şu yorumu yaptı:

“Evet, sömürge döneminden kalma tarihi bir miras söz konusu. Fransa, sömürge topraklarında aşırı müdahalecilikle doğrudan İslam’ın idaresini yaşadı, bir nevi meslektaşlarımın dediği gibi sekülarizme Müslüman istisnası yapıldı.

Seküler Fransa sömürge topraklarında dini işlere doğrudan müdahalede bulundu, imamlar atadı, resmi ya da gayriresmi camiler tayin etti, Müslüman derneklerini izledi, bazılarını yasakladı. Yani günümüzle bir devamlılık var.”

Geisser, diğer yandan bu devamlılığın sadece sömürge tecrübesinden kaynaklanmadığını, Fransız devletinin diğer dini azınlıklara davranış şeklinin de İslam’a karşı tutumuna miras kaldığını dile getirdi.