Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Gezi Parkı' Notları

Taksim Gezi Parkı kapsamında başlayan İstanbul'daki gösteriler bugün de sürdü.
'Gezi Parkı' Notları
01 Haziran 2013 17:46:00
Taksim Gezi Parkı kapsamında başlayan İstanbul'daki gösteriler bugün de sürdü.

Kadıköy'de ve Anadolu yakasının diğer bölgelerinde sabah saatlerinde bir araya gelen çok sayıda kişi, Taksim'e gitmek üzere harekete geçti.

Boğaziçi Köprüsü'nü yürüyerek geçen kalabalık grubun önü, Barbaros Bulvarı'nda önlem alan polis ekipleri tarafından kesildi. Polis ekipleri, yürüyüşü sürdürmekte ısrar eden gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Devirdikleri çöp konteynerleriyle caddeye barikat kurarak trafiği kesen gruptan bazıları polise taş atarak karşılık verdi.

İstiklal Caddesi'ndeki olaylar

İstiklal Caddesi'nden de Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahale edildi.

Polis, eylemcilerin, İstiklal Caddesi'ndeki Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanması üzerine, caddeden Taksim Meydanı'na geçişi kapattı.

Göstericiler de polis araçlarının üzerlerine gelmesini engellemek için barikat kurdu. Polis, önce tazyikli su daha sonra biber gazı sıkarak gruba müdahale etti. Göstericiler, ara sokaklara dağıldı. Bazı göstericiler de polise taş atarak karşılık verdi.

İstiklal Caddesi'nde sıkılan biber gazından Taksim Meydanı'ndaki vatandaşlar da etkilendi.

Bu arada, Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme metrobüs seferleri de yapılamıyor. Bu hattaki metrobüs araçlarına gece saatlerinde taşlı saldırılarda bulunulduğu öğrenildi.

Ara sokaklara kaçan ve daha sonra Odakule'de toplanan gruptakiler ile polis arasındaki gerginlik devam ediyor.

Bu arada biber gazından etkilenenler, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

57 kişi daha gözaltına alındı

Taksim'deki olaylarda gözaltına alınan 81 kişinin emniyetteki işlemleri de tamamlandı.

Bu arada devam eden olaylarda gözaltına alınan 57 şüpheli daha emniyete getirildi. Böylece gözaltına alınan şüpheli sayısı 138'e yükseldi.

14 kişinin tedavisi sürüyor

İstanbul Valiliği, Taksim ve civarında vukubulan gösteriler sonucunda biri beyin travması geçirmiş 14 yurttaşın tedavilerinin hastanelerde sürdürüldüğünü bildirdi.

Diğer illerde de protesto

Ankara ve İzmir'in aralarında bulunduğu bazı illerde de Gezi Parkı'ndaki olayları protesto etmek üzere çeşitli gösteriler düzenleniyor. Polisin müdahale ettiği gösterilerde gözaltıların da olduğu bildirildi.

TBB'den suç duyurusu

Türkiye Barolar Birliği, Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylara müdahale eden güvenlik güçleriyle onlara emir verenler hakkında soruşturma başlatılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

TÜSİAD'dan açıklama

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği de (TÜSİAD) Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Toplumsal uzlaşmaya en çok ihtiyacımız olan içinde bulunduğumuz dönemde ilgili tüm kamu idarecilerini, tüm tarafları güce ve şiddete başvurmadan, istismarı engelleyen, yatıştırıcı bir söylem, sorumluluk ve şeffaflık içinde istişareye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı