Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2430.58
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gribin ilacı iyi beslenmek

Sonbaharla birlikte başlayan grip vakalarına değinen Gazi Üniversitesi 'nden Prof. Dr. Esin Şenol, grip ve türevi hastalıklarla ilgili önemli bilgiler vererek, bu hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemleri Milat okurları için açıkladı.
Gribin ilacı iyi beslenmek
14 Eylül 2013 00:00:00
Sonbaharla birlikte başlayan grip vakalarına değinen Gazi Üniversitesi 'nden Prof. Dr. Esin Şenol, grip ve türevi hastalıklarla ilgili önemli bilgiler vererek, bu hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemleri Milat okurları için açıkladı.

Grip olarak sanılan durumların 'Nezle' olarak adlandırılan soğuk algınlıkları ile karıştırıldığına işaret eden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol, "Grip kış mevsiminde, genellikle Aralık ve Mayıs ayları arasındaki bir salgınla seyreder. Nezle ya da soğuk algınlığı ise yine mevsimsel özellik göstermektedir. Ancak bağışıklık sistemi ile ilişkili genel veya bölgesel (akciğerler) sorunu olan kişilerde uzamış öksürük, kulak iltihabı, sinüs iltihabı gibi sorunlara yol açabildiğinden uzayan ve ağır seyreden tablolara yol açabilmektedir" dedi.

İsmail Uğur / ANKARA

Hastalıkların en önemli nedeninin kötü yaşam koşulları olduğunu bildiren Prof. Dr. Şenol, "Çevre kirliliğindeki artış, strese yol açan durumlar, sigara içimi gibi kötü yaşam alışkanlıkları ve beslenme ile ilişkili yetersizlikler, insan bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen faktörler. İyileşme ve tedavi sürecinin uzun ve ağır geçmesini; grip ve grip benzeri hastalıklara yol açan virüslerin hızla kendini değiştirerek daha güçlü hale gelmeleri ile açıklayabiliriz" ifadelerini kullandı.

Beslenmede doğallığa yönelin

Antibiyotiklerin bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Prof. Dr. Şenol, "Antibiyotikler, bağışıklık sisteminin en önemli yardımcısı olan vücuda yararlı iyi bakterileri yok ederek vücudun mikroplardan korunmasını zayıflatır. Ayrıca son yıllarda tüm dünyada vitamin ve mineraller ilaç olarak kullanılmaktadır. Ancak doğru olan, bol ve kaliteli sıvı (su, taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları) alımı, protein (yoğurt, yumurta, süt gibi) ve yeterli meyve-sebze içeren beslenme şeklidir. Nane-limon, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları tüketilmelidir. Bu tür sıvılar hastalığa yakalanmadan önce alınmalıdır. Grip olduktan sonra alınan vitaminler ve bitkisel çayların herhangi bir yararı olduğu gözlenmemiştir" dedi.

Hastalığa karşı tedbirli olun

Hastalığa yakalanmamak için alınabilecek önlemlere işaret eden Prof. Dr. Esin Şenol, "Nezle ve gribe yakalanmış hasta kişilerden uzak durmalı ve hasta insanlarla tokalaşmamaya özen göstermeliyiz. Nezle ve grip virüsleri tükürükten daha çok ellerde bulunduğundan, tokalaşmak oldukça sakıncalıdır. Su ya da sabun bulunmadığı durumlarda, mikrop öldürücü alkol bazlı temizlik maddeleri kullanılabilir. Düzenli uyku, yeterli sıvı tüketimi gibi vücudumuzun genel direncini artıracak kuralların uygulanması, virüs kapmaya karşı etkili yöntemlerdir" şeklinde konuştu.

Hastalıktan korunmak elimizde

* Virüsler tükürükten çok ellerde bulunur.

* Ellerinizi sık sık dezenfektanlarla yıkayın.

* Gribe yakalanmış kişilerden uzak durun

* Hasta olduğunu bildiğiniz kişilerle tokalaşmayın.

* Bulunduğumuz ortamı sıkça havalandırın.

* Düzenli uyku ile vücut direncinizi artırın.

* Her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırın.

* Vitamin hapları yerine doğal gıdalara yönelin.

* Bol sıvı alın ve protein zengini gıdalarla beslenin.

* Nane-limon, ıhlamur gibi bitki çaylarından destek alın.