Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2324.19
BIST 100
9099.12
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Güzelleşme uğruna canınızdan olmayın!

Geçtiğimiz günlerde bir kadının estetik ameliyattan sonra vefat ettiği haberi yayımlandı gazetelerde. Peki dinimizde estetik ameliyatın hükmü nedir? Fıtratı bozan ameliyatlar caiz değildir. Ancak herhangi bir zarurette veya sağlık durumunda buna cevaz verilmiştir.
Güzelleşme uğruna canınızdan olmayın!
02 Ekim 2020 07:00:00
Geçtiğimiz günlerde bir kadının estetik ameliyattan sonra vefat ettiği haberi yayımlandı gazetelerde. Peki dinimizde estetik ameliyatın hükmü nedir? Fıtratı bozan ameliyatlar caiz değildir. Ancak herhangi bir zarurette veya sağlık durumunda buna cevaz verilmiştir.

BİR AYET: De ki: Allah’ın kulları için yarattığı süsü, temiz ve iyi rızıkları kim haram kıldı?.. De ki: Onlar dünya hayatında müminlere yaraşır; kıyamet gününde ise yalnız onlara mahsus olacaktır. (Araf Süresi, Ayet 32)

BİR HADİS: Allah güzellik için iğne vs. ile kakma (dövme) yapan ve yaptıran kadına, (yüzünden, kaşından) tüy yolan ve yolduran kadına, dişlerini seyrelttiren ve bütün yollarla Allah'ın yaratmasını bozan kadına lânet etsin. (Buhari, Libas 82-87; Müslim, Libas 119,120)

Bismillêhrirrahmênirrahim

Allah'ın selamı üzerinize olsun muhterem kardeşlerim. Bu haftaki cuma sohbetimizi güncel bir konudan seçmeyi uygun gördüm. Yazı için konu belirlemeye katkı sağlayabilir amacıyla gazetelerin köşe yazarlarını gözden geçirmeye çalışırım. 27 Eylül 2020 Pazar günü Hürriyet’te Fulya Soybaş’ın “Güzelleşmek uğruna canınızdan olmayın” başlıklı yazısı dikkatimi çekti.


Kübra Boyraz'ın vefatı

Biraz daha dolgun hatlara sahip olmak için kalçasına botoks yaptırmak isteyen Kübra Boyraz’ın, kendisine enjekte edilen sıvı nedeniyle 1 gün sonra ölümü üzerine kaleme alınan yazı bir uyarı yazısıydı ama bize göre yazının kendisi de zarar içeriyordu. Çünkü bu yazıda aslında güzelleşme ameliyelerine karşı çıkılmıyor, merdiven altlarında yaptırılmaması öneriliyordu. Fulya Soybaş’ın hakkını yemeyelim, Osmanlıda kadınların evlerinde bitki özlü birleşimlerle güzelleşmeye çalıştıklarına temasla iki tane de örnek vermişti.


Bitkisel bileşimlerle güzellik

Kadınların bitkisel birleşimlerle ciltlerini güzelleştirmek istemelerini faydalı ve İslâm açısından da meşru görürüm. Çünkü kadınlarımızın sağlığa önem vermesi ve yalnızca eşlerine yönelik olarak doğal yöntemlerle kendilerine çeki düzen vermeleri, öğütlenebilir bir durumdur. Tedavi ama yalnızca tedavi amaçlı işlemler de caizdir. Fakat sırf güzellik amaçlı ameliyatlara gelince orda duralım.


Estetik yaptırmanın hükmü

Kadınlarımızın kalçasına, burnuna, dudaklarına, göğüslerine, karnına, dişlerine ve diğer organlarına estetik yatırdıkları ve bu uğurda çok ciddi sağlık sorunları yaşadıklarını, hatta canlarından olduklarını medyadan öğreniyoruz. Oysaki sağlık sorunları yaşanmasa bile estetik ameliyatların büyük çoğunluğu helal /caiz görülemez. Günahkâr da kılabilir. Çünkü yaratılış şeklini değiştirmek,(Nisa 4/119) tehlikeye atılmak Bakara 2/195) ve zaruret halleri dışında göbeklerle dizkapakları arasını namahremlere/evlenilebilir kişilere açmak haramdır. Kadınların göğüs bölgesini ve saçlarını açmaları da haramdır. (Nur 24/30,31)

Daha çekici olmak için!


estetik2

Fetvaiste isimli sitemizde sorulan estetikle ilgili pek çok soruya cevap vermiştim. Konumuza açıklık getirmek için bir örnek verelim.

SORU: Daha bir çekici olmak için dudaklarımı ve burnumu yaptırdım. Günah mı işlemiş oldum ?

CEVAP: Doğuştan yarık olan dudaklarda estetik işlem yaptırılabilir. Nefes darlığı gibi bir sağlık sorunu sebebiyle burun ameliyatı da yaptırılabilir. Daha açık bir anlatımla tedavi amaçlı işlemler yapılabilir. Ancak daha cazibeli ve şuh olmak; beğenilerek arzulu bakışları çekmek gibi yalnızca güzel olmak amaçlı operasyonlar caiz değildir. Yapılması da, yaptırılması da haramdır. (Nisa 119) Kur’ân’da yaratılışa gereksiz müdahale olarak Şeytanî bir işlem olduğuna işaret edilen bu tür işleri Peygamberimiz de “Güzellleşme amacıyla vücuda dövme yaptırma ve dişleri yontarak seyrekleştirme “ örnekleri üzerinden yermiş ve Allah’ın rahmetinden uzaklaştırıcı eylemler olarak açıklamıştır. (Buharî Libas 83-87)

Burada ilave edebileceğimiz bir husus daha vardır ki o da bu gibi estetik amaçlı operasyonların sağlık yönünden riskler oluşturabileceğidir. Sağlığımıza zarar verebilecek atılımlar ise kendimizi tehlikeye atmaktır ki Rabbimizin açık bir yasağını oluşturmaktadır:

“Allah yolunda harcamalar yapın. Kendinizi ellerinizle tehlikeye atmayın. Güzel işer yapın. Allah güzel işler yapanları sever.”(Bakara 195)

Kocası istedi diye estetik yaptırılır mı?


SORU: Kadınların, kocaları için makyaj yapmaları ve estetik ameliyatlar yaptırmaları tavsiye edilebilir mi ?

CEVAP: Süslenme kadın doğasının gerektirdiği bir eğilimdir. Ancak onlar toplumsal ilişkilerini cinsellikleri üzerinden değil, şahsiyetleri üzerinden yapmakla yükümlü oldukları için yalnızca kocalarına yönelik olarak makyaj yapabilirler. Ahlâkî sorumluluk taşımayan kadınların cinsel bakışlara odak olma yarışına girilebildiği yaşamımızda eşlerini dışa dönük eğilimlerden koruyabilmek için kadınlar makyaj yapmalıdırlar. Bu onlar için sevaplar kazanacakları kültürel cihad olur. Burun, göğüs ve karın benzeri estetik ameliyatlar Allah’ın yaratışına müdahale niteliği sebebiyle genel hüküm olarak haramdır. (Nisa 4/119) Ancak yaratılıştan veya sonradan oluşan ve insanı psikolojik yönden yaralayan veya giderilmesi yönünde ısrarlı koca isteğine muhatap kılan oluşumlar, sağlık yönünden zarar vermeyecek şekilde giderilebilir.

Kocası, ısrarcı olursa günah işlemiş olur mu?


yuz-felci

SORU: Eşimin ısrarı üzerine göğüslerime silikon yaptırdım. Yuvamı kurtardım ama yaptırdığım işlemin günah olma ihtimali beni ürkütüyor?

CEVAP: Zarar verici olsun veya olmasın, Allah’ın yarattığı vücut düzenine cerrahi bir operasyonla müdahale, Şeytani bir işlem olarak haramdır. Yalnızca güzelleşme amacıyla yaptırılan işlemlerin zarar vericiliği ölçüsünde günahı da büyür. Bu tür işlemler, yaptıran kadınları da, yapan doktorlar/güzellik uzmanlarını da günahkâr kılar. Alınan ameliyat ücretleri de haramdır. Haramlar ancak hayatı zaruretlerle helâl olabilir. (Maide 3) Yaratılıştan var olan göğüslerin işlevini yapar duruma dönüştürülmesi, toprağın ıslah edilerek işlevsel kılınması benzeri yapılabilir bir işlem olarak değerlendirilebilir. Kadın için ruhsal bunalıma düşürücü bir eksiklik olarak algılanabilecek söz konusu durumun kocanın talebiyle giderilmek istenmesi ve böylece ailenin yıkılma tehlikesinin giderilmesi, kadın için bir zaruret hali olarak görülebilir ve silikon yaptırmasını helâl kılabilir. Kaldı ki günah olabileceği tedirginliğinin duyulması, işlemin zaruret halinde yaptırılmış olduğunu da kanıtlamaktadır. Sonuç olarak soru sahibinin silikon yaptırmakla günah işlemiş olmadığını söyleyebiliriz. Ama silikon yaptırma işlemini her kadın için caiz bir işlem olarak göremeyiz. Doğruları en iyi bilen Allah’tır.

Ameliyatı yapan kişinin tıbbi eğitimi yokmuş!

kübra

Geçtiğimiz günlerde Kübra Boyraz isimli bir hanım, botoks yaptırmak için bir kliniğe gitti. Ardından fenalaştı ve bir gün sonra hayatını kaybetti. Güzellik merkezinde botoks yapıldıktan sonra hayatını kaybeden Kübra Boyraz’a cerrahi operasyonu uygulayan Erdal D.’nin ilkokul mezunu olduğu ve hiçbir tıbbi eğitimi olmadığı ortaya çıktı.

Diyanet'in estetikle ilgili fetvası

ugur

Din İşleri Yüksek Kurulu, 28.11.2002 tarihinde Kurul Başkanı Doç. Dr. Şamil DAĞCI’nın başkanlığında toplandı. (....) İslâm'da, insanın doğuştan getirdiği özellik ve şeklinin değiştirilmesi ve bu amaçla yapılacak her türlü estetik ve tıbbî müdahale hoş karşılanmamış; fıtratı bozmayı hedef alan müdahaleler olarak kabul edilmiştir. Fıtratı bozmayı, yaratılışı değiştirmeyi hedef alan tasarruf ve müdahaleler ise, yasaklanmıştır (Nisa 4/119).

NOT: Diyanet'in fetvasının tam metnini bu linkten okuyabilirsiniz. https://kurul.diyanet.gov.tr/Karar-Mutalaa-Cevap/2...

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan