Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2423.64
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hayırseverler 'can simidi' oldu

Van'da yaşanan depremlerin ardından hayırseverlerin yaptırdığı derslikler, eğitimde 'can simidi' oldu
Hayırseverler 'can simidi' oldu
15 Nisan 2013 17:47:00
Van'da yaşanan depremlerin ardından hayırseverlerin yaptırdığı derslikler, eğitimde 'can simidi' oldu

Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremler, kent merkezi ve Erciş ilçesi ile bağlı köylerde büyük hasara yol açtı. 644 kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin yaralandığı ve çok sayıda binanın yıkıldığı depremlerde, özellikle eğitim kurumları büyük yara aldı.

İl genelinde bin 15 dersliğin kullanılamaz hale geldiği depremlerden sonra hayırsever vatandaş ve kurumlar tarafından Van'a uzatılan "yardım eli" ise hem ülkedeki birlik ve beraberliğin simgesi hem de depremle geleceğe dair hayalleri yok olan Vanlı öğrencilerin umudu oldu.

Depremde yıkılan dersliklerin yerine Milli Eğitim Bakanlığı ve hayırseverler tarafından inşa edilen, modern görünümleri ve donanımlarıyla göz dolduran okulların yapılmasıyla hemen her alanda olduğu gibi eğitim alanında da depremin açtığı derin yaralar kısa sürede sarıldı.

Vali Münir Karaloğlu, depremden sonra il genelinde bin 15 dersliğin kullanım dışı kaldığını anımsatarak, yıkılan dersliklerin yerine 2 bin 650 derslik inşa edildiğini söyledi.

Büyük bölümü faaliyete geçen bu dersliklerden bir kısmının inşaatının halen devam ettiğini anlatan Karaloğlu, kentte, depremlerden sonra yaklaşık 125 milyon liralık eğitim yatırımı yapıldığını ifade etti.

Karaloğlu, ülkedeki 75 milyon insanın, depremin yaralarını sarmak ve Vanlıların acısını dindirmek için hemen her alanda gönül köprüsü kurduğuna dikkati çekerek, hayırsever kurum ve vatandaşların, özellikle eğitimde can simidi olduğunu belirtti.

İnşa edilen 2 bin 650 derslikten yaklaşık 900'ünü, Milli Eğitim Bakanlığı ve valilikle protokol imzalayan 75 hayırseverin yaptırdığını vurgulayan Karaloğlu, okulların gerek inşaat yönüyle gerekse proje ve mimari açıdan çağdaş, estetik ve kaliteli olduğunu dile getirdi.

Karaloğlu, ülkedeki hiçbir depremden sonra hayırseverlerin bu kadar yoğun şekilde deprem bölgesine okul bağışında bulunmadığına işaret ederek, "Bu okulları özel sektör yaptırdığı için ihale süreleri çok kısaydı. Bunların büyük bir çoğunluğu da 2012-2013 eğitim öğretim yılına yetişti ve hayırsever vatandaşlarımız bize teslim ettiler. Dönem başında herhangi bir sorun yaşamadan eğitime başladıysak bunda hayırseverlerin bize teslim ettiği okulların büyük katkısı var. Sizlerin aracılığıyla hayırsever vatandaşlarımıza Van halkı adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.