Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2434.60
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Helal Turizm patlaması

İslami bankacılık, helal gıdadan sonra 'Helal Turizm' de dünyada ekonomik gelişmeye yeni pencereler açıyor.
Helal Turizm patlaması
30 Kasım 2014 12:16:00
İslami bankacılık, helal gıdadan sonra 'Helal Turizm' de dünyada ekonomik gelişmeye yeni pencereler açıyor.

İSMAİL ZELVİ

Helal Turizm'in dünyada en hızlı gelişen sektörlerden biri oluduğu açıklandı

"Dünyada Yükselen Değer Helal Turizm" paneli CNR Expo'da yapıldı. Panele, Uluslararası İş Formu (IBF) Başkanı Erol Yarar, TÜRSAB Genel Müdür Yardımcısı Murat Kalkan, Evra Turizm Genel Müdürü Cüneyt Çetin ile Balıkesir Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu konuşmacı olarak katıldı.

HELAL TURİZM TALEBİ PATLADI

Panelin açılış konuşmasını yapan IBF Başkanı Erol Yarar, Türk turizmini değerlendirdiği konuşmasında, "Türk Turizminde Özal ile birlikte önemli bir gelişme oldu. Ve sahillerimize ciddibir turizm tesisi yapıldı. MÜSİAD olarak biz ticaretimizi, bankacılığımızı, kısacası hayatın her alanında geleneksel değerlerimizi ön planda tuttuk. Bir dönem, dünyanın her hangi bir yerine gitmek için bir kaç aktarma yapmak zorunda kalırken THY'nin gelişmesiyle Türkiye'den dünyanın dört bir tarafına direk uçma imkanı bulduk. Yıldızlı otellere karşı, otelerimize hilal vererek yeni bir konsept oluşturmak istedik. Helal Turizm konsepti 1998 yılında ortaya çıkmaya başladı. Toplumda büyük bir karşılık bulduğu için hızla büyümeye başladı" dedi.

İSLAM DÜNYASININ KAYAK MERKEZİ OLACAĞIZ

Türkiye Kayak Federasyonu başkanı olduğunu hatırlatan Yarar, "TÜrkiye sahil turizmi kapasitesini doldurmuştur. Dünyanın önemli turizm ülkeleri gelirlerinin yarısın kış turizminden elde ediyor. Kış turizminin yatırıma göre karı yaz turizmine göre 3 kat daha fazla. Kış turizmi yapılabilecek 46 ilimizde 100 bölge tesbit ettik. 2023 yılına kadar 5 bin otel yaparak 300 bin yeni yatak kapasitesi oluşturmayı hedefliyoruz. Dağlarımız ve yaylalarımız helal turizm için büyük bir potansiyel. Turizm gelirimizin dörtte birini kış turizminden sağlayacağız. Bir çok müslüman kış turizmi için İsviçre'ye Avusturya'ya gidiyor. İstediği hizmeti alamıyor. Biz İslam dünyasının kayak merkezi olacağız" şeklinde konuştu.

Turizmin dünyanın dördüncü büyük endüstrisi olduğunu vurgulayan TÜRSAB Genel Müdür Yardımcısı Murat Kalkan, "Türkiye, turizmde Fransa, ABD, İspanya, Çin ve İtalya'dan sonra 6 büyük pazar payına sahip. Pazar payını arttırması için hızla gelişen Helal Turizm yatırımlarını bir an önce yapması gerekir" dedi.

2 MİLYAR MÜSLÜMAN HELAL TURİZM İSTİYOR

1996 yılında filizlenen helal turizmin 2008'den itibaren hızla büyüyerek geliştiğini anlatan Evra Turizm Genel Müdürü Cüneyt Çetin ise, "Dünya'da 2 milyarın üzerinde müslüman yaşıyor. Nüfusları ise, 1.84 oranında artıyor. şu anda 69 milyon müslüman turist 70 milyar dolar harcayarak helal turizm pazarını oluşturuyor. Bu rakam yeni yatırımlarla hızla artacak. Dünya turizm devleri bunun farkına vardılar. bu pazarı iyi değerlendirmemiz lazım." şeklinde konuştu.

BASTIRILMIŞ TALEP VAR

Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, helal turizm konusunda yıllar yılı bastırılmış bir talebin bulunduğunu, doğru yatırımların yapılması durumunda talep patlamasının yaşanacağını belirttiği konuşmasında, "Helal Turizm isteyen insanlar, tesislerde alkol istemiyorlar, helal gıdanın olmasını istiyorlar, rahat ibadet edebilecekleri mekanların oluşturulmasını istiyorlar. kadın erkek ayrı olmasını, kadınların rahat hareket edebilecekleri ortamların oluşmasını istiyorlar, helal dairede dinlenebilecekleri, denize girebilecekleri, kayak yapabilecekleri mekanlar istiyorlar." dedi.