Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.55
Gram Altın
2496.59
BIST 100
9548.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Herkes sağduyulu olmalı! İyi niyetli mesajlar alındı

Cumhurbaşkanı Gül, Taksim Gezi Parkı'nda başlayan olaylarla ilgili 'Bütün vatandaşlarıma sesleniyorum ki herkes sağduyulu olmalı' dedi.
Herkes sağduyulu olmalı! İyi niyetli mesajlar alındı
03 Haziran 2013 17:42:00
Cumhurbaşkanı Gül, Taksim Gezi Parkı'nda başlayan olaylarla ilgili 'Bütün vatandaşlarıma sesleniyorum ki herkes sağduyulu olmalı' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve beraberindeki heyeti kabulünden önce gazetecilere gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin demokrasi yolunda olduğuna ve demokrasinin kurallarını çalıştıran bir ülke olduğuna vurgu yapan Gül, "Hukukun üstünlüğüne inanan bir ülke. Mahkemenin kararlarına üst mahkemelerde itiraz edilebildiği ve itiraz yollarının açık olduğu bir ülke. Dolayısıyla bütün bu kurallar batı demokrasilerindeki standartlar çerçevesinde olmaktadır. Önce bunun bilinmesini isterim tabiki" dedi.

Gül, ikinci olarak Türkiye'de herkesin düşüncesi, fikirleri ve inançlarının hepsinin de saygı değer olduğuna işaret ederek, "Açık bir toplum içerisinde yaşıyoruz. Ve hepimizin farklı farklı düşüncelerimizi, görüşlerimizi, siyasi eğilimlerimizi, inançlarımızı, bunlara muhakkak ki saygı göstermemiz gerekir. Bu saygı ve sevginin şüphesiz karşılıklı olması gerekir. Herkesin kendi ülkesinde en geniş şekilde kendisini özgür hissetmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Demokrasilerde halkın iradesi ile her şey ortaya çıkar

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçeve içerisinde 'demokrasiler' dediğimizde, demokrasilerle tabiki seçimlerle halkın iradesi ile herşey ortaya çıkar. Ama 'demokrasi' demek 'sadece seçim' demek de değildir. Seçimlerin dışında da farklı görüşler, farklı durumlar, itirazlar varsa bunların da çeşitli yollarla dile getirilmesinden daha tabi de bir şey olamaz. Barışçı gösteriler de tabiki bunun bir parçasıdır. Bu anlamda son günlerdeki gelişmeleri bu çerçeve içerisinde görüyorum. Ve şunu da açıklıkla söylemek istiyorum ki, iyi niyetli olarak verilen mesajların da alındığının bilinmesini isterim. İyi niyetli olarak verilen mesajların hepsi alınmıştır. Bunların muhakkakki günü geldiğinde gereği de yapılacaktır. Zaten bunun işaretini de eminim ki hepiniz görüyorsunuz. Yalnız, bundan sonra artık dikkatli olmak gerektiğine inanıyorum."

Herkesin tecrübesinin bu tip toplumsal olayların neticesinde illegal örgütlerin devreye girdiklerini ve onları esir aldıklarını ve yanlışlara soktuklarını tecrübelerin gösterdiğine işaret eden Gül, "Buna hiç müsaade etmemek gerekir. Bütün vatandaşlarıma sesleniyorum ki; herkes sagduyulu olmalı. Kurallara herkes uymalı ve itirazları, görüşleri, varsa bunlar barışçı bir şekilde dile getirilmeli ki, bunlar getirildi, bundan sonra hiç kimsenin kabul etmeyeceği imajlarımızı zedeleyici davranışlara da hiç müsaade etmemek gerekir" ifadelerini kullandı.

Bir ülkenin imajını yapmak kolay değildir

Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şunu da unutmayalım ki, bir ülkenin imajını yapmak kolay değildir. Hepimiz hep beraber Türkiye olarak 10 yıl içerisinde didindik, uğraştık ve Türk ekonomisini, Türkiye'nin imajını içeride ve dışarıda çok üst noktalara taşıdık. Bunun zedelenmesi hiç kimseye fayda getirmez. Hepimize zarar verir. Ülke hepimizindir ve ülkemize sahip çıkmamız gerekir. Şunun da yine bilinmesini isterim ki, bütün bu son üç dört gün içerisindeki gelişmeler gösteriler, bunlar yapılırken Türkiye'nin demokrasisi de test edilmiştir. Demokratik olmayan hukukun üstünlüğüne inanmayan ülkelerde bu tip gösterilerin nasıl neticelendiğini şöyle bir etrafımızdaki Ortadoğu'daki bazı ülkelerde olup bitenlere bakarsanız oradaki maliyetlerini göreceksiniz."

Türkiye'de yaşananların onarılmaz acılar tattırmadan geliştiğini, neticelendirildiğini dile getiren Gül, "Bu saatten sonra artık hepimizin yapacağı şey sakin olmak, kurallara uymak ve neticede ülkemizin herhangi bir şekilde zarar görmesine fırsat vermemek olacaktır" uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Ben bir kez daha bütün vatandaşlarımın büyük bir sağduyu içinde hareket edeceklerine inanıyorum ve demin söylediğim gibi verilen bütün iyi niyetli düşünceler hep bunlar okunmuştur, görülmüştür, not edilmiştir ve mesajlar da alınmıştır. Bütün vatandaşlarıma bu vesile ile sevgilerimi ve muhabbetlerimi sunuyorum" dedi.