Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

HGS ceza ve bakiye sorgula! HGS sorgulaması nasıl yapılır?

Araçların köprü ve otoyol kontrollerinden daha hızlı geçişini sağlayan HGS''de ceza ve bakiye sorgulaması nasıl yapılır? Sürücülerin HGS kartlarında yeterli miktarda bakiye olmaması durumunda ceza kesilir. HGS kartı sahiplerinin ceza almaması için HGS bakiye sorgulamalarını yapmaları gerekir. Peki araç sahipleri HGS kartlarının ceza ve bakiye sorgulamalarını nasıl yapacak? Cevaplar haberimizde.
HGS ceza ve bakiye sorgula! HGS sorgulaması nasıl yapılır?
07 Mart 2018 13:06:00
Araçların köprü ve otoyol kontrollerinden daha hızlı geçişini sağlayan HGS''de ceza ve bakiye sorgulaması nasıl yapılır? Sürücülerin HGS kartlarında yeterli miktarda bakiye olmaması durumunda ceza kesilir. HGS kartı sahiplerinin ceza almaması için HGS bakiye sorgulamalarını yapmaları gerekir. Peki araç sahipleri HGS kartlarının ceza ve bakiye sorgulamalarını nasıl yapacak? Cevaplar haberimizde.

HGS sistemi araç sahiplerinin otoyol ve köprülerden daha hızlı ve rahat geçişlerini mümkün kılıyor. HGS ile sürücüler vakit kaybetmeden kontrollerden geçebiliyorlar. Geçiş esnasında HGS kartlarında yeterli bakiye olmaması durumunda sistem tarafından sürücüye ceza kesiliyor. Cezadan kaçınmak için sürücülerin HGS ceza ve bakiye sorgulamalarını yapmaları kaçınılmaz hale geliyor. Peki araç sahipleri HGS ceza bakiye sorgulamasını nasıl yapacak? işte detaylar..

HGS BAKİYESİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

HGS bakiye sorgulaması e-Devlet uygulaması dışında; PTT, bankalar ve telefon aracılığı ile yapılır. Sorgulama seçeneklerinden en fazla kullanılan, e-Devlet seçeneğidir. e-Devlet ile sorgulama, turkiye.gov.tr internet sitesinden yapılır. e-Devlet uygulamasına giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısında bulunan PTT Genel Müdürlüğü menüsü açılır. Menüden 'HGS Bakiye Sorgulama' seçeneği kullanılarak sorgulama gerçekleştirilebilir. Telefon ile HGS bakiye sorgulama işlemi; 444 1 778 veya 0580 460 60 60 numaralı telefonlar aranarak yapılabilir. Bankalar ile HGS bakiye sorgulaması; banka şubelerinden ve mobil uygulamalardan yapılabilir. PTT ile HGS bakiye sorgulaması ise; ptt.gov.tr internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. İnternet sitesinde yer alan 'HGS Bakiye Sorgulama' bağlantısından kalan HGS bakiyesi öğrenilebilir.

HGS CEZASI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

HGS ceza sorgulama, e-Devlet uygulaması ve PTT internet sitesi ile yapılabilir. e-Devlet uygulamasından sorgulama, turkiye.gov.tr internet sitesine giriş yapılarak gerçekleştirilir. Uygulamada e-Hizmetler bölümünden PTT Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. Menüde bulunan 'HGS Geçiş İhlalli Geçiş' bağlantısı kullanılarak sorgulama yapılabilir. HGS cezası ise, banka şubeleri, internet bankacılığı ve mobil uygulama seçenekleri kullanılarak ödenebilir.

HGS KARTI/ETİKETİNİ BAŞKA ARAÇLARDA KULLANABİLİR MİYİM? HGS kartları plakaya tanımlıdır. Plakaya tanımlı olduğu için, ücretlendirme de plakaya yapılır. Bu nedenle HGS kartı başka araçlar için kullanılamaz. Aracını satan kişiler, HGS kartlarını PTT şubelerinden iptal ettirebilirler. Eski kartlarında kalan HGS bakiyelerini de yeni karta aktarabilirler.

HGS BAKİYE SORGULAMA VE YÜKLEME

Daha önceden gerek köprü gerek otoyol geçişlerinde ödemeler nakit para kullanılarak yapılıyordu. Trafiğe çıkan araç sayısının da her geçen gün artması sebebiyle gişelerin önünde uzun araç kuyrukları oluşuyor ve bir noktadan bir noktaya seyahat ederken gişe sırasında büyük vakit kaybı yaşanıyordu. Bu vakit kaybının önüne geçilmesi adına ilk olarak Otomatik Geçiş Sistemi, yani OGS, yöntemine geçildi. OGS'de arzu edilen verim alınamadığı için bu sefer devreye KGS, yani Kartlı Geçiş Sistemi, girdi. İlk başta bir rahatlatma yaşatsa da yine dur-kalk uygulamasına sebep olduğu için KGS de önemli kuyrukların oluşmasına sebep oldu. Tüm bu denemelerin ardından Eylül 2012'den itibaren ülkemizde boğaz köprüleri ve otoyol geçişlerine yönelik ödemeler için HGS, yani Hızlı Geçiş Sistemi, adı verilen yöntem uygulanmaya başlanmıştır.

HGS CEZA ÖDEME VE SORGULAMA

Hızlı Geçiş Sistemi'nin basitçe çalışma mantığı şu şekilde ilerlemektedir. PTT ya da bankalar gibi kuruluşlar aracılığıyla satın aldığınız HGS etiketini aracınızın ön camına yapıştırırsınız ve yolculuk yaptığınız süre boyunca herhangi bir şekilde dur-kalk gerektirmeden gişelerden hızlıca geçebilirsiniz. Bu geçişler esnasında Hızlı Geçiş Sistemi etiketinize önceden yüklemiş olduğunuz bakiyelerden geçiş ücretleri teker teker düşülür. Eğer ki bakiyeniz bitmişse ücret gerektiren otoyol ve köprülerden her geçtiğinizde HGS ihlali yapmış olursunuz ve bir ceza ile karşı karşıya kalırsınız. Zaman zaman sürücülerin HGS bakiyelerini yüklemelerini unutması bu tip cezalar ile onları karşı karşıya getiriyor.

HGS ceza sorgulama işlemi sayesinde ürünün yapışık durumda olduğu aracın hangi bölgelerden, günün hangi zaman diliminde ihlalli geçiş yaptığını görebilirsiniz.

HGS ceza sorgulama işleminin son derece önemli olmasının sebeplerinden birisi de zaman zaman sistemde yaşanan hatalardır. Araç, herhangi bir şekilde ihlalli geçiş yapmasa bile sistemde yaşanan aksaklıklar yüzünden belki de hiç geçmediğiniz bölgelerden HGS ihlali yaptığınıza dair uyarılarla karşılaşabilirsiniz. Bu tip cezaların kötü sonuçlarını çekmemek için HGS ceza sorgulama işleminizi düzenli olarak yapıp sistemi kontrol etmenizde fayda var. Bu sayede herhangi bir aksiliğin yaşanması halinde konudan erken bir şekilde haberdar olabilir ve itirazınızı gerçekleştirerek mağdur olmaktan kurtulabilirsiniz.

Günümüzde HGS ceza sorgulama işlemlerinin yapılması için farklı yöntemler bulunur. PTT'nin online hizmetlerinden araç ceza sorgulama işlemi yapılabileceği gibi Turkiye.gov.tr adresinden yayına devam eden e devlet hizmetleri sayesinde de HGS ceza sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra bankalar, PTT şubeleri ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün merkezleri ya da telefon numaraları vasıtasıyla da HGS ceza sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

E-DEVLET HGS CEZA SORGULAMA

E devlet aracılığıyla Hızlı Geçiş Sistemi uygulamasında herhangi bir cezanız olup olmadığını öğrenmek için ilk olarak tarayıcınızın adres çubuğuna Turkiye.gov.tr adresini yazmanız ve e devlet sitesini açmanız gerekmektedir. Turkiye.gov.tr adresindeki hizmetlerden faydalanabilmek için ilk olarak sitenin sağ bölümünde yer alan 'Sisteme giriş' butonuna tıklayın ve daha sonra TC kimlik numaranız ile e devlet şifrenizi ilgili alanlara yazarak giriş yapın.

Sisteme giriş yaptıktan sonra E devlet hizmetlerinden tam anlamıyla faydalanmaya da başlayabilirsiniz. HGS cezanızın olup olmadığını sorgulamak için ilk olarak ana sayfada, sol bölümde bulunan Turkiye.gov.tr logosunun altındaki E hizmetler butonuna tıklamalısınız. Bu butona tıklamanızla birlikte alfabetik olarak A'dan Z'ye doğru bütün E devlet hizmetleri karşınıza çıkacaktır. HGS geçiş ihlallerine ve cezalarına yönelik sorguyu gerçekleştirebilmek adına bu hizmetlerin arasından P harfine kadar ilerlemeniz ve PTT hizmetlerini bulmanız gerekmektedir.

PTT HGS CEZA SORGULAMA

Edevlet HGS ceza sorgulama işlemine alternatif olarak PTT üzerinden araç ceza sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. HGSmusteri.ptt.gov.tr URL'sini tarayıcınızın adres çubuğuna girdikten sonra PTT'nin çevirmiçi hizmetleri sayesinde HGS cezalarına yönelik borcunuz olup olmadığını görebilirsiniz.