Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2434.32
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hz. Yunus'un duasının anlamı ve faziletleri

Hz Yunus tövbesiyle bildiğimiz peygamberlerimizdendir. Hz Yunus yunus balığının içinden "Lē ilēhe illē ente subhâneke innî kuntu mine'z-zâlimîn" duasının idraki ile kurtulmuştur. Bu duanın anlamını ve daha fazlasını öğrenmek için yazımıza bakabilirsiniz.
Hz. Yunus'un duasının anlamı ve faziletleri
21 Eylül 2020 05:00:00
Hz Yunus tövbesiyle bildiğimiz peygamberlerimizdendir. Hz Yunus yunus balığının içinden "Lē ilēhe illē ente subhâneke innî kuntu mine'z-zâlimîn" duasının idraki ile kurtulmuştur. Bu duanın anlamını ve daha fazlasını öğrenmek için yazımıza bakabilirsiniz.

Hz Yunus tövbesiyle bildiğimiz peygamberlerimizdendir. Hz Yunus yunus balığının içinden "Lē ilēhe illē ente subhâneke innî kuntu mine’z-zâlimîn" duasının idraki ile kurtulmuştur. Bu duanın anlamını ve daha fazlasını öğrenmek için yazımıza bakabilirsiniz. Hz. Yûnus’un Yûnus balığının karnında iken Allah’a ettiği dua, şudur:

لآ إِلَهَ إِلاَّ أَنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنتُ مِنَ الظَّالِمِينَ

Lē ilēhe illē ente subhâneke innî kuntu mine’z-zâlimîn.

Anlamı: «…Senden başka İlâh yoktur. Sen, Sübhân’sın (her şeyden münezzehsin). Muhakkak ki ben, zâlimlerden oldum.» (Enbiyâ Sûresi, 87. âyetten kısmen alınmıştır)

Peygamber Efendimiz buyurdu ki, “Birinize dert ve belâ gelince, Yûnus Peygamberin duasını okusun! Allah-u Teâlâ, Onu muhakkak kurtarır.”

Sıkıntıyı Allah’tan başka kaldıracak hiçbir güç yoktur. Şu âyetlerde, bunun gerekçesi açıklanmıştır:

“Eğer Allah sana bir zarar dokundurursa onu, yine O’ndan başka kaldıracak yoktur ve eğer sana bir hayır dilerse, O’nun lütfunu geri çevirecek de yoktur.” (Yunus Suresi /107)

“La ilahe illa ente sübhaneke innî küntü minez-zalimîn”

Senden başka hiçbir ilah yoktur Seni tenzih ve tesbih ederim Ben zalimlerden oldum

Enbiyâ Sûresi, 87. Ayet

فَنَادٰى فِى الظُّلُمَاتِ اَنْ لاَ اِلٰهَ اِلاَّۤ اَنْتَ سُبْحَانَكَ اِنِّى كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ

“Karanlıklar içinde niyaz etti: ‘Senden başka ilâh yoktur. Seni her türlü noksandan tenzih ederim. Gerçekten ben kendine zulmedenlerden oldum.'”

Hazret-i Yunus ibni Mettâ Alâ Nebiyyinâ ve Aleyhissalâtü Vesselâmın münâcâtı, en azîm bir münâcâttır ve en mühim bir vesile-i icabe-i duadır.

Tirmizî, Deavât: 81; Müsned, 1:170.

* * *

“La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez zalimin” Yunus(a.s)’ın duasıdır. Balığın karnında bunu okurdu. Bunu okuyarak dua edenin duası Cenabı Allah kabul eder.” Aişe(r.a)’dan :

Resulü Ekrem’in şöyle buyurduğunu işittim;”sizden bir kimse sıkıntı, gam ve keder gelecek olursa,üç defa “La ilahe illa ente sübhaneke innî küntü minez-zalimîn” desin buyurmuştur.

Yine bir hadis şerifte;

“Hasta olan bir kimse kırk defa bu tesbihi okur da ölürse, şehit olarak ölür. Eğer o hastalıktan kurtularak şifa bulur iyileşirse, günahları af olunur.”

İmam-ı şafi hazretleri bu ayetin esrarı hakkında buyurmuştur ki;

“Suçsuz yere hapse düşen bu ayeti okumaya devam ederse kurtulur. Hastalıkları tedavi edecek en güzel manevi duadır. Bu ayet bütün müsibetleri giderir.

Bu ayet-i kerime her niyet için “sabah namazından sonra 41 gün 41 adet”okunmaya devam edilirse,Cenab-ı Allah o kimsenin muradını verir.