Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'İcma ve Kolektif Şuur' Sempozyumu

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 'Dinin temel esaslarının doğru olarak anlaşılması ve yeni meseleler üzerinde birliğin sağlanması gerekir' dedi
'İcma ve Kolektif Şuur' Sempozyumu
28 Nisan 2013 00:00:00
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 'Dinin temel esaslarının doğru olarak anlaşılması ve yeni meseleler üzerinde birliğin sağlanması gerekir' dedi

Yeni Ümit ve Hira Dergileri tarafından düzenlenen "Ortak Yol Haritası; İcma ve Kolektif Şuur" konulu sempozyum, 80 ülkeden 630 İslam alim, akademisyen ve kanaat önderinin katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı.

Sempozyumda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Müslüman toplumların günümüzde Ramazan Bayramı'nı bile farklı günlerde kutladığını hatırlatarak "Dinin temel esaslarının doğru olarak anlaşılması ve yeni meseleler üzerinde birliğin sağlanması gerekir" ifadesini kullandı.

Görmez, sağlıklı birliğin sağlanması aşamalarını "Dinin temel esaslarının doğru olarak tespit edilmesi, meselenin doğru olarak anlaşılması ve doğru olarak nakledilmesi" şeklinde sıraladı.

İslamu00ee Araştırmalar Akademisi Başkanı Sudanlı Prof. Dr. İsam Beşir de İslami fetva merkezlerinin yaygınlaştırılmasının gerekliliğini dile getirerek "İslam'ın değişmez ve üzerinde fikir birliğine varılmış konuları olduğu gibi siyasi, mezhepsel, fikri, kültürel farklılıkları içeren konuları da bulunmaktadır. İslam toplumlarının değişmez konuları ve farklılıklarıyla zenginlik meydana getiren konularını birleştirmesi gerekir" diye konuştu.

Beşir, İslam inancında herkesi kapsayan yaklaşımın gerekli olduğunu vurgulayarak, "Kişi tek başına zayıftır, kardeşleriyle güçlüdür" ifadesine yer verdi.

Yeni Ümit dergisi Genel Koordinatörü Yrd. Doç. Ergün Çapan, Peygamberimizden günümüze icmanın önemine dikkati çekerken, Hira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Savaş ise katılımcıların pek çoğunun alim ve akademisyenlerden oluştuğuna işaret ederek "Alimlerin ve Peygamberi sevenlerin toplandığı böyle bir ortama Allah'ın rahmeti iner" ifadesini kullandı.

Fas Krallığı Alimler Akademisi Genel Direktörü Prof. Dr. Ahmed Abbadi, Nijerya Din İşleri Yüksek Kurulu Genel Başkanı Muhammed Saad Ebu Bekir, eski Mısır Başmüftüsü Ali Cuma gibi Türkiye ve İslam dünyasının önde gelen akademisyen, ilim adamı ve kanaat önderlerinin katıldığı sempozyum iki gün sürecek.

Sempozyumda yerli ve yabancı alimler tarafından hazırlanan sunumlarda, icmanın dindeki yeri ve önemi, eğitim ve sosyal boyutları, günümüzde icmanın aktif hale getirilmesi konuları ele alınıyor.