Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2424.71
BIST 100
9702.41
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İdlib''de soykırım!

Rusya ve Esed rejiminin, İdlib’deki akıttığı kan durmak bilmiyor. Son bir haftadaki 79 sivil, son üç ayda ise 157''si çocuk, 111''i kadın 606 sivil hayatını kaybetti. Bölgedeki vahşete dikkat çeken SMDK Başkanı Enes Abdi, “Suriye halkına soykırım yapılıyor” diyerek, uluslararası toplumu göreve çağırdı.
İdlib''de soykırım!
27 Temmuz 2019 00:01:00
Rusya ve Esed rejiminin, İdlib’deki akıttığı kan durmak bilmiyor. Son bir haftadaki 79 sivil, son üç ayda ise 157''si çocuk, 111''i kadın 606 sivil hayatını kaybetti. Bölgedeki vahşete dikkat çeken SMDK Başkanı Enes Abdi, “Suriye halkına soykırım yapılıyor” diyerek, uluslararası toplumu göreve çağırdı.

ÖZLEM DOĞAN

Suriye’de 2011'den bu yana süren iç savaşta, yüz binlerce insan hayatını kaybetti, 5 buçuk milyondan fazla sivil ise gözleri yaşlı, vatanlarını geride bırakıp başka ülkelere sığınmak zorunda kaldı. Katil Esed’in kimyasal silah kullanma, ablukaya alma, tehcir etme, halkı açlığa sürükleme, keyfi tutuklama ve işkence etme gibi savaş suçlarını işlediği Suriye’den en büyük göç alan ülkelerden biri olan Türkiye’de yaklaşık dört milyona yakın Suriyeli mülteci yaşıyor. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Enes Abdi, Suriye’deki iç savaşı ve mültecilerin durumunu Milat’a anlattı.

Savaşın bedelini siviller ödüyor

Suriye’de yıllardır süren savaşta sivillerin sürekli hedef olduğunu ifade eden SMDK Başkanı Enes Abdi, Esed’in savaş suçu işlediğini, Suriye halkına soykırım yapıldığını dile getirdi. İdlib’de dört milyon sivilin yaşadığını ve çocukların yüzde 60’ın kundak çağında olduğunu dile getiren Abdi, “Okul çağındaki çocukların oranı yüzde 30 civarında. Saldırıların bedelini en çok da onlar ödüyor. Uluslararası toplum İdlib’de yaşananlara sessiz kalıyor. Bir gün bu işledikleri savaş suçlarının hesabını verecekler. Gerginliği azaltma anlaşmasının başarısız olmasının sebeplerinden biri de rejim ve Rusya’nın sahada ilerleme sağlayamamasıdır” dedi.

Türkiye denklemden çıkarılmak isteniyor

Bölgede Suriye ile birlikte Türkiye’nin de hedef alındığını vurgulayan Abdi, “Türkiye’nin Suriye’de bir güç merkezi olarak kalmasını istemiyorlar ve Suriye denkleminden çıkarmak istiyorlar. Bu yüzden Türkiye’nin Suriye’deki devrimci gruplara desteği ve İdlib etrafında kurduğu gözlem noktaları da oldukça önemli” diye konuştu.

Suriye'nin İdlib bölgesinde düzenlenen saldırıda çoğu çocuk yüzlerce kişi yaralandı. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Enes Abdi bölgede yaşananları Milat’a anlattı.

Hepimiz Osmanlı İmparatorluğu’nun parçasıydık

Suriyelilerin kendilerini Türkiye’ye daha yakın gördüğünü söyleyen Abdi, “Eskiden aynı devletin; Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydık. Çanakkale Savaşı’nda da İdlibli, Halepli, Şamlı, Rakkalı şehitlerin olduğunu biliyoruz. Suriyeliler düşmana karşı Türklerle birlikte savaşmış. Bu yüzden dış mihraklar bu kardeşliğe zarar veremez” ifadelerini kullandı.

Suriye ve Türk halkının düşmanı aynı

Birbiriyle sağlam ilişkileri olan iki halkın düşmanlarının da aynı olduğunu belirten Abdi, bölgedeki terör gruplarının faaliyetlerine vurgu yaptı. PYD’nin PKK’nın Suriye’deki uzantısı olduğunu söyleyen Abdi, “PYD’nin sözde yöneticileri PKK’nın kurucu kadrolarından oluşuyor. PYD ve PKK Türkiye halkını hedef aldıkları gibi Suriye halkını da hedef alıyor. PYD kendi ajandasına uymayan herkese saldırıyor. Devrimin başından beri PYD Esed’le açıkça ittifak halindeydi. Rejimin desteğiyle muhaliflere karşı savaştılar. Rejimle savaşırken vermemiz gereken şehitleri PYD’ye karşı savaşırken şehit verdik” dedi.

Saldırılar sürerken mülteciler dönemez

Suriye’deki durumun hâlâ çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken Abdi, özellikle İdlib’de durumun çok kritik olduğunun altını çizdi. Bu haldeyken Suriyelilerin ülkelerine gönüllü olarak dönmelerinin mümkün olmadığını aktaran Abdi, şunları kaydetti: “Türkiye’de bulunan mülteciler içerisinde rejimin kontrolündeki bölgelerden gelmiş insanlar var. Bu insanların o bölgelere gitmeleri halinde ya öldürülürler ya da rejimin öldürme mekanizmasının bir parçası olmak zorunda kalırlar. Elbette nihai isteğimiz Türkiye’de bulunan tüm Suriyelilerin kendi vatanlarına güvenli bir şekilde dönmesi. Çünkü geleceğin Suriye’sini kuracak olanlar yine Suriyelilerdir.”

Türk kültürüne uymaya çalışacağız

Suriyeli mültecilerin tam bir kanuni koruma içinde yaşamalarının sağlanması gerektiğini belirten Abdi, “Suriyeli mültecilerin de Türkiye’deki örf ve adetlere, kültüre uyabilmeleri, saygı göstermelerini sağlamak için çalışacağız. Aynı zamanda her Suriyeli mültecinin ‘en yakın zamanda geri dönüp ülkemizi yeniden inşa etmeliyiz’ düşüncesinde olmalarını istiyoruz” dedi.

Türkiye’ye çok teşekkür ederiz

Suriye halkı adına Türkiye hükümetine ve Türkiye halkına Suriyelilere sağladıkları güvenlik ve yardım için teşekkürlerini sunan Abdi, sözlerini şöyle noktaladı: “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yaptığımız görüşmede ortak bir komite kurulması konusunda uzlaştık. Bu komite sayesinde Türkiye tarafıyla resmi bir iletişim kanalımız oldu. Böylece Suriyelilerin sorunlarının çözülmesi için daha etkili işler yapabileceğiz. Suriyeli mültecilerin Türkiye ekonomisine katkısı olmuştur ve kanuni koruma altında yaşayarak daha da sağlam ve korkusuzca devam edebileceklerdir.”