Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2509.28
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İlk fabrika Hakkari'de kurulsun

Yerli otomobil tartışmaları uzun süredir devam ederken Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya'dan öyle bir öneri geldi ki, bu öneriye iş adamlarının ne söyleyeceği merak konusu oldu.
İlk fabrika Hakkari'de kurulsun
25 Nisan 2013 00:00:00
Yerli otomobil tartışmaları uzun süredir devam ederken Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya'dan öyle bir öneri geldi ki, bu öneriye iş adamlarının ne söyleyeceği merak konusu oldu.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya yerli otomobil tartışmalarına yeni boyut kazandırdı. Sanayicilerin yeterince sorumluluk almamasını eleştiren Kaya, "İş adamları çözüm sürecine destek verdiğini açıklıyor. Bu sözde kalmamalı. İlk yerli otomobil fabrikası Hakkari'de kurulsun. Hem ülke ekonomisi kazansın hem de bölgenin işsizlik sorununa çözüm sunulsun. Ayrıca çözüm süreci şahlansın" dedi. Nazım Kaya, Türkiye'nin yerli otomobil üretmek konusunda geç kaldığını, sanayicilerin hükümetin verdiği teşvikleri doğru yerlerde kullanmadığını da sözlerine ekledi.

"Türkiye önemli Pazar"

Yerli otomobilde geç kalındığını vurgulayan Kaya, "Türkiye otomotivde önemli pazar. Bunun herkes farkında. Öyle ki dünya markları yeni bir otomobil tasarımı yapacağı zaman Türkiye pazarını göz önüne alıyor. Yerli sanayicinin bunun farkına varmamış olması düşündürücü bir durum. Sanayiciyiz diye geçinenler taşın altına elini koymakta kaçınmakta ısrarcı" dedi.

"Sanayiciler işten kaçıyor"

Hükümet yerli otomobil için kesenin ağzını açmasına karşın sanayicilerin teşvikleri doğru kullanmadığını vurgulayan Kaya, "Devlet teşvikleri yeterince verildi. Ancak sanayicilerden bunun karşılığı alınamadı. Hükümet yerli otomobil konusunda kararlı, bunun için gereken her şeyi yapıyor. Bu noktada sanayicilerinde elini taşın altına koyması gerekiyor. Sanayiciler verilen teşvikleri doğru şekilde kullanmıyor. Bu yaklaşımdan vazgeçilmelidir" şeklinde konuştu.

Yabancı distribütörü Türkiye

Yerli firmaların yabancı distribütörü haline gelmesini eleştiren Kaya, yerli firmaların sanki yabancı firmalara söz vermiş gibi tavır takındıklarını söyledi. Kaya, "İktidar yerli otomobilde ısrarcı. Ancak otomobil üretecek güçlü firmalar işten kaçıyor, küçük firmalarında gücü yetmiyor. Bu ülkeye yatırım yapmak istemeyen, ancak ülkenin kaynaklarından geçinen sanayici kitlesi var. Bu bir ülkenin geleceği için üzücü bir durum" diye konuştu.

"Çözüm süreci şahlanır"

Kaya, Türkiye gibi her geçen gün gelişen, ileriye dönük uzun vadeli planlar yapan bir ülkenin halen kendisine ait otomobilinin olması büyük eksiklik olarak nitelendirdi. Kaya, yerli otomobil için tarihi sayılabilecek bir teklif sunarak, yerli otomobil fabrikasının Hakkari'de kurulmasını önerdi. Kaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "İş adamları çözüm sürecine destek verdiğini açıklıyor. Bu sözde kalmamalı. Ortak bir platform kurulsun. İş adamlarına devlette destek sunsun. İlk yerli otomobil fabrikası Hakkari'de kurulsun. Hem ülke ekonomisi kazansın hem de bölgenin işsizlik sorununa çözüm sunulsun. Ayrıca çözüm süreci şahlansın."

BU TEKLİF ÇOK KONUŞULUR

Nazım Kaya: "İş adamları çözüm sürecine destek verdiğini açıklıyor. Bu sözde kalmamalı. Ortak bir platform kurulsun. İş adamlarına devlette destek sunsun. İlk yerli otomobil fabrikası Hakkari'de kurulsun. Hem ülke ekonomisi kazansın hem de bölgenin işsizlik sorununa çözüm sunulsun. Ayrıca çözüm süreci şahlansın."

SANAYİCİLER SORUMLULUK ALMALI

Hükümetin yerli otomobil konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Kaya, "Hükümet gereken her şeyi yapıyor. Bu noktada sanayicilerinde elini taşın altına koyması gerekiyor. Sanayiciler verilen teşvikleri doğru şekilde kullanmıyor. Bu yaklaşımdan vazgeçilmelidir" dedi.