Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İnşikak suresinin faziletleri ve faydaları

Kuranı Kerim okumanın maddi ve manevi armağanları vardır. Kuranda 114 suresi bulunuyor. Her bir surenin faziletleri ayrıdır. Kuranı Kerimin 84. suresi olan İnşikak suresinin faziletlerini derledik. İşte İnşikak suresinin faziletleri ve faydaları
İnşikak suresinin faziletleri ve faydaları
27 Ocak 2021 16:27:39
Kuranı Kerim okumanın maddi ve manevi armağanları vardır. Kuranda 114 suresi bulunuyor. Her bir surenin faziletleri ayrıdır. Kuranı Kerimin 84. suresi olan İnşikak suresinin faziletlerini derledik. İşte İnşikak suresinin faziletleri ve faydaları

Kuranı Kerim okumanın maddi ve manevi armağanları vardır. Kuranda 114 suresi bulunuyor. Her bir surenin faziletleri ayrıdır. Kuranı Kerimin 84. suresi olan İnşikak suresinin faziletlerini derledik. İşte İnşikak suresinin faziletleri ve faydaları

Kur’ân-ı kerîmin seksen dördüncü sûresi. İnşikâk sûresi Mekke’de nâzil oldu (indi). Yirmi beş âyet-i kerîmedir. Göğün yarılmasından bahsedildiğinden, Sûret-ül-İnşikak denilmiştir. Sûre, amel defterlerinin kıyâmette sâhiplerine gösterileceğini bildirmektedir. (İbn-i Abbâs, Taberî, Ebû Hayyân)

Kim İnşikâk sûresini okursa, kıyâmet günü amel defterinin arkasından verilmesinden Allahü teâlâ onu muhâfaza eder (korur) . (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)

Konusu: Sûrede kıyametin kopması, onun ardından gerçekleşecek olan uhrevî hesap, insanların iman ve amellerine uygun yargılama, ceza ve ödül gibi konular etkili bir üslûpla verilmektedir.

Bîr çoğumuz Kuran-ı Kerîmî arapça okumayı öğrenemedîğîmîz îçîn bîlmîyoruz. Tabi bu öğrenmiyeceğimiz anlamına gelmez. O nedenle bir çoğumuz arapça bilmediği için’de arapça ayetleri latince harflerle okumaya çalışıyoruz. Arapça bir sözcük olan “kuran”, okumak, ezbere okumak, bir araya getirmek anlamına gelir. «Kur’ân» kelimesi olarakta Arapça’da yazıyla tespit edilmiş vahiylerin bütünü anlamına gelir. Şimdi sizler için hazırladığımız Kur’anı Kerim surelerden olan İnşikak süresi arapça yazılışı ile latince harflerle Türkçe okunuşunu derledik. Ayrıca Diyanet İşleri tarafından düzenlenenmealine’de yer verdik. Bu sebeple hem Arapça yazısı hem de latince okunuşunu öğrenerek okuyabilirsiniz.

İnsikak Suresi'nin arapça yazılışı ve okunuşu:

1. İzessemaunşakkat. 2. Ve ezinet lirabbiha ve hukkat. 3. Ve izel'ardu muddet. 4. Ve elkat ma fiyha ve tehallet. 5. Ve ezinet lirabbiha ve hukkat. 6. Ya eyyuhel'insanu inneke kadihun ila rabbike kedhan femulakıyhi. 7. Femma men utiye kitabehu biyemiynihi. 8. Fesevfe yuhasebu hısaben yesiyren. 9. Ve yenkalibu ila ehlihi mesruren. 10. Ve emma men utiye kitabehu verae zahrihi. 11. Fesevfe yed'u suburen. 12. Ve yasla se'ıyren. 13. İnnehu kane fiy ehlihi mesruren. 14. İnnehu zanne en len yehure. 15. Bela inne rabbehu kane bihi basıyren. 16. Fela uksimü bişşefekı. 17. Velleyli ve ma veseka. 18. Velkameri izetteseka. 19. Leterkebunne tabekan 'an tabekın. 20. Femalehum la yu'minune. 21. Ve iza kurie 'aleyhimülkur'anu la yescudune. 22. Belilleziyne keferu yukezzibune. 23. Vallahu a'lemu bima yu'une. 24. Febeşşirhüm bi'azabin eliymin. 25. İllelleziyne amenu ve 'amilussalihati lehum erun gayru memnunin.

İnşikak Süresinin fazileti ve sırları nelerdir?

Kur’an’ın yeni nazil oluyormuş gibi tazeliğini ve gençliğini gösteren delillerden biri de Kur’an’ın seksen dört suresi olan İnşikak suresi ve onun ayetleridir. Kuranın önemli bir suresi olan inşikak süresini okuyan kişilere manevi bir armağan verilir. Çünkü Kur’ân-ı Kerîm okumak ve okutmak çok sevâbdır. Hatta bunun sevâbı dedelerine, çocuklarına ve torunlarına tesîr eder. Onun için elimizden geldikçe okumalıyız. Okuyanlara verilen sevâbların aynısı, dinleyenlere de verilir.

Kur’ân-ı kerîmin doksan dördüncü sûresi. İniş sırasına göre seksen üçüncü sûredir. İnfitâr sûresinden sonra, Rûm sûresinden önce inmiştir. İnşirâh sûresi, Mekke’de nâzil oldu (indi). Sekiz âyet-i kerîmedir. Resûl-i ekremin kalbinin açılma hâdisesine işâret edildiğinden, Sûret-ül-inşirâh denilmiştir. İnsanoğlunun hayâtı ve çalışmanın esas olduğu bildirilmektedir.

Sürenin Kapsadığı Başlıca Konular:

1- Kıyamet olayının iki önemli safhası haber veriliyor.

2- İnsanoğlunun şu dünyada durmadan hayat mücadelesi vererek koşması konu ediliyor ve eninde sonunda herkesin Allah’a döndürüleceği hatırlatılıyor. Böylece dünya hayatını bir geçim kavgası düzeyinde tutma­nın insana birçok kutsal değerleri kaybettireceğine işaret ediliyor.

3- Âhiret’te dirilme olayı meydana gelince insanların genel olarak iki kısma ayrılacağı; bir kısmının amel defterlerinin sağ yanlarından sağ el­lerine; bir kısmının da sol yanlarından veya arkalarından sol ellerine ve­rileceği konu ediliyor.

4- Böylece dünyada zevk ve neşe içinde günah işleyen inkarcıların ve maddeperestlerin Cehennem’e ağlayarak girecekleri açıklanıyor.

5- Dünyada imân doğrultusunda sâlih amellerde; ibâdet ve taâtte bu­lunanların ise, neşe, güven ve huzur içinde Cennet’teki yerlerini alacakları müjdeleniyor.

6- İnsanların kademeli bir hayat ortamında halden hale geçip yol­culuklarının devam edeceğine dikkat çekiliyor ve bu yolculuğun âhiret gü­nünde son durağına varacağına işaret ediliyor.

7- Kur’ân’a baş ve kalp kulaklarını tıkayıp inkârlarında ısrar edenler elîm bir azap ile tehdit edilirken, imân edip sâlih âmellerde bulunanları mutlu yarınların beklemekte olduğu haber veriliyor.

İNŞİKAK SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLAR

I Kim İnşirâh sûresini okursa, sanki ben elemli iken bana gelip, beni ferahlandırmış gibi olur. (Hadîs-i şerîf-Envâr-üt-Tenzîl ve Esrâr-üt-Te’vîl)

Hamile Bir Bayan doğum vakti yaklaşınca İnşikak suresini sürekli okumaya devam etsin, Yaradan’ın izniyle Doğumu kolay gerçekleşir,

Konuşmasında Aksaklık veya Takılma olan Çocuklarınıza Sureyi bolca okuyun

Baş Ağrısına Manevi bir Reçetedir, İnşikak Suresini sürekli okuyan kişi Allah’ın izniyle Baş Ağrısı Çekmez.

İNŞİKÂK SÛRESİ MEALİ VE ANLAMI

Bismillâhirrahmânirrahîm

1,2.Gök yarıldığı ve Rabbine boyun eğdiği zaman -ki ona yaraşan budur-,

3,4.Yer uzatılıp dümdüz edildiği ve içindekileri atıp boşaldığı zaman,

5.Rabbini dinlediği zaman -ki ona yaraşan da budur- (insan yaptıklarını karşısında bulur!)

6.Ey insan! Şüphesiz, sen Rabbine (kavuşuncaya kadar) didinip duracak ve sonunda didinmenin karşılığına kavuşacaksın.

7.Kime kitabı sağından verilirse,

8.Hesabı çok kolay bir şekilde görülecek,

9.Sevinçli olarak ailesine dönecektir.

10.Fakat kime kitabı arkasından verilirse,

11,12.“Helâk!” diye bağıracak ve alevli ateşe girecektir.

13.Çünkü o, (dünyada iken) ailesi içinde sevinçli idi.

14.Çünkü o hiçbir zaman Rabbine dönmeyeceğini sanırdı.

15.Hayır! Sandığı gibi değil! Şüphesiz Rabbi onu görüyordu.

16.Yemin ederim şafağa,

17.Geceye ve içinde topladıklarına,

18.Dolunay hâlindeki aya ki,

19.Şüphesiz siz hâlden hâle geçeceksiniz.

20.Böyleyken onlara ne oluyor da iman etmiyorlar?

21.Onlara Kur’an okunduğu zaman secde etmiyorlar.

22.Daha doğrusu, inkâr edenler (Kur’an’ı) yalanlıyorlar.

23.Hâlbuki Allah, içlerinde ne sakladıklarını çok iyi bilir.

24.Öyle ise sen onlara elem dolu bir azabı müjdele!

25 .Ancak iman edip de sâlih ameller işleyenler başka. Onlar için, bitmez tükenmez bir mükâfat vardır.