Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2489.19
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

''İnternetten otomobil satmak isteyene ''mevzuat'' engel değil’

“Artık online satışın otomobilde de bir lüks değil, gereksinim olduğunun anlaşılması gerekir” diyen Albayrak, “14 gün iade garantisi zorunluluğu araçları kapsamıyor. Bu konudaki en büyük sorun online taşıt kredisi meselesidir” ifadesini kullandı.
''İnternetten otomobil satmak isteyene ''mevzuat'' engel değil’
18 May 2020 00:01:00
“Artık online satışın otomobilde de bir lüks değil, gereksinim olduğunun anlaşılması gerekir” diyen Albayrak, “14 gün iade garantisi zorunluluğu araçları kapsamıyor. Bu konudaki en büyük sorun online taşıt kredisi meselesidir” ifadesini kullandı.

Fırat İpek

Düzenlenen online toplantıda otomotiv gazetecileriyle buluşan Albayrac Kurucu ve CEO’su Ferhat Albayrak, Türkiye’de bulunması zor olan araçların, kişiye özel olarak temin edilmesini sağlayan yepyeni bir platformu Albayrac.com’un faaliyetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. “albayrac.com’daki amacım; kesinlikle butik bir servis vermek”?diyen Albayrak, “Bu 400 bin TL’lik elektrikli Peugeot 208 de olabilir, 2 milyon Euro’luk bir hypercar da olabilir. Bir kulüp mantığıyla; müşterilerin kendilerini iyi hissedeceği, sadece sohbet için, bilgi paylaşımında bulunmak ya da hobilerini paylaşmak için gelecekleri bir ortam oluşturacağım” ifadesini kullandı.

Albayrak, “Türkiye’deki distribütörler lüks ve Premium segmentte yeteri kadar motive değiller. Albayrac’ı açar açmaz 600 bin Euro’luk bir adet 2. el Ferrari satışı gerçekleştirdik, iki adet de 0 km elektrikli Porsche Taycan siparişi aldık. Klasik otomobillerden, hypercar’lara kadar da 10’un üzerinde araç için görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

TÜM MESELE ONLİNE TAŞIT KREDİSİ

Online araç satışının önündeki engel noter sürece mi? sorumuza da cevap veren Ferhat Albayrak, “Noter çok önemli bir sorun değil bence. Online kredi daha büyük problem. Çünkü satılan arabaların yüzde 94’ü kredi ile satılıyor ve bu kredilerin de, şu anda taşıt kredisini online yapmanız söz konusu değil. Bankaların şu an değiştirmeye çalıştıkları konu bu. Sizin cep telefonunuza 15 bin TL krediniz hazır diye mesaj geleceğine, 300 bin TL’lik krediniz hazır, gidin istediğiniz arabayı istediğiniz bayiden alın diye bir mesaj geldiği anda sektördeki işin boyutu değişir” diye konuştu.

CAYMA HAKKI ARAÇLAR İÇİN GEÇERLİ DEĞİL

Albayrak, “Geçen haftalarda sektör temsilcilerinin, yöneticilerinin “İnternetten otomobil satılamaz, işte geri verilme zorunluluğu var” yönünde açıklamalarını üzüntü ile karşıladığını söyledi. Albayrak, “Artık online satışın otomobilde de bir lüks değil, gereksinim olduğunun anlaşılması gerekir. Bu konu ile ilgili mevzuatta da herhangi bir engelleyici durum yok. “14 günde geri verme garantisi” online araç satışları için iki tane istisnaya tabi olabilir. Birincisi; finansal olarak fiyatının sürekli değiştiği ürünlerde bu geçerli değil. Otomobillerin bildiğiniz gibi yüzde 65’i ithal ve bu dövize bağlı. İkincisi de kişiselleştirilmiş kişiye özel üretilen ürünlerde de bu geçerli değil. Otomobillerin de çok büyük bir kısmı opsiyonlu geldiği için burada kişiye özel adlandırılacağı için ‘14 gün iade garantisi zorunluluğu’ kalkıyor” ifadesini kullandı.