Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2324.38
BIST 100
9070.51
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İran enerjisi için Türkiye - Belçika ortaklığı

Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Reynders, Türkiye ile İran enerjisi için yapılması planlanan çalışmalar hakkında konuştu.
İran enerjisi için Türkiye - Belçika ortaklığı
11 Mart 2016 13:39:00
Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Reynders, Türkiye ile İran enerjisi için yapılması planlanan çalışmalar hakkında konuştu.

Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, İran'a uygulanan ambargoların kaldırılmasının enerji sektörüne yeni dinamikler getireceğini belirterek, "Türk ve Belçikalı şirketlerin İran'da yeni doğalgazsantralleri ve yenilenebilir enerji konusunda da ortak çalışmaları söz konusu olacak" dedi.

'Rusya sadece Türkiye ile sorun yaşamıyor'

Reynders, Türkiye-Avrupa arasındaki ilişkiler ve bölgede enerji alanındaki gelişmeleri değerlendirdi. Türk Akımı projesinin rafa kaldırılması ve Türkiye-Rusya ilişkileriyle ilgili Reynders, "Rusya ile sadece Türkiye sorun yaşamıyor. Rusya'yla ilgili Ukrayna ve Suriye gibi gerginlikler de var. Yeniden bir diyalog başlatmak için çalışmalara devam ediyoruz. Enerji konusunda Türkiye'nin de diğer ortaklar gibi farklı kaynak arayışını sürdürmesi gerekiyor" diye konuştu.

'Karar Türklerin' Reynders, Doğu Akdeniz gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevk edilmesine ilişkin de "Türkiye bu alanda yer almak istiyor mu, öncelikle bu önemli. Önemli olan burada sürecin ve projenin nasıl organize edileceği ve Türkiye'nin nerede, nasıl bir konumda yer almak istediğidir. Burada karar verici merci, Türk yetkilileri olacaktır. Bizler gelişmeler üzerine sadece bildiklerimizi aktarabiliriz" değerlendirmesini yaptı.

İran'a yönelik ambargoların kaldırılması ile enerji sektöründe birçok değişikliğin meydana geleceğine işaret eden Reynders, "Kaynak analizi konusunda Tahran'ı dahil etmeye ve İran'da yatırım yapmaya çalışacağız. Orada zaten Türk ile Belçika ortaklığında yürütülen projeler var ve bunlar devam edecektir. Özellikle yeni doğalgaz santralleri ve yenilenebilir enerji konusunda da ortak çalışmalar söz konusu olacak. Üçüncü ülkelerde de beraber çalışmayı arzuluyoruz" ifadelerini kullandı. Brüksel zirvesi

Reynders, Türkiye'nin çok fazla sığınmacı kabul ettiğinin farkında olduklarını ve sığınmacıların güvenliğinin öncelik oluşturduğunu aktardı.

Türkiye ve AB arasında 7 Mart'ta yapılan zirve sonrasında konular üzerinde nihai anlaşmaya varılması için 18 Mart'ta Brüksel'deki toplantı hakkında da görüşlerini paylaşan Reynders, sözlerini şöyle bitirdi: "Aramızda eşit bir anlaşma olması ve gerçek bir diyaloğun başlaması gerekiyor. Tartışmamız gereken de birçok konu var. Bu anlamda yeni bir seviyeye geçmek istiyoruz. Türkiye ve AB arasındaki rekabeti, sosyal uyumu, açık pazara erişebilmeyi tartışmanın faydalı olacağını düşünüyorum."

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan