Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2437.42
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

''İşçiler işine iade edilsin''

CHP’li belediyelerde yaşanan işçi kıyımına dikkat çeken HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, “İBB’den işten çıkarılan arkadaşlarımızın seçim öncesi işe alındıklarına ilişkin iddialar doğru değildir. Bu işçiler işe alım süreci 2018’de başladı. İşçiler işlerine iade edilmeli” dedi.
''İşçiler işine iade edilsin''
27 Kasım 2019 00:01:00
CHP’li belediyelerde yaşanan işçi kıyımına dikkat çeken HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, “İBB’den işten çıkarılan arkadaşlarımızın seçim öncesi işe alındıklarına ilişkin iddialar doğru değildir. Bu işçiler işe alım süreci 2018’de başladı. İşçiler işlerine iade edilmeli” dedi.

Ezgi ÇELİKANKARA
HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, çalışma hayatı ve gündeme ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. 31 Mart yerel seçimlerinin hemen ardından bazı belediyelerde yaşanan sendika değiştirme baskısı ve işten çıkarmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mahmut Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Hizmet-İş, Öz Güven-Sen ve Öz Taşıma İş sendikalarından istifa ettirilen işçilere yönelik baskıları gündeme getirdi.

Fotoğrafaltı: Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, muhabirimiz Ezgi Çelik’in sorularını cevaplandırdı.

29 bin kişi istifa ettirildi

Seçimlerin ardından belediye çalışanlarına sendika değiştirmeleri yönünde baskı yapıldığını Arslan, 29 bin 462 işçinin sendikalarından zorla istifa ettirildiğini açıkladı. 5 binden fazla kişinin de işten çıkarıldığını dile getiren Arslan, Bolu Belediyesi ile başlayan işten çıkarmaların diğer belediyelere sıçradığını ifade etti. Ekmeğinden edilen işçilerin yanında olduklarını belirten Arslan, “Bolu’da Hak-İş’e bağlı sendikalarımızın başlattığı 127 gün süren eylem işçilerin işe dönmesiyle sonuçlandırıldı. Arkadaşlarımızın haklı taleplerinin işveren tarafından 127 gün sonra da olsa görülmüş olması emek hareketi için son derece önemlidir. İşten çıkarılan arkadaşlarımızla ilgili mücadelemiz sürüyor” dedi.

1469 kişi işe iade edilmeli

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) çıkarılan bin 469 kişinin işe iadesi noktasında mücadelenin sürdüğünün bilgisini veren Arslan, bu konuda kurulan komisyonun yaşanılan mağduriyetleri rapor haline getirdiğini söyledi. Bu rapora göre işten atılan işçilerin tamamı hakkında İBB’nin ortaya attığı bütün tezlerin çürütüldüğünü belirten Arslan, “İşçilerin herhangi bir kusur veya eylem nedeniyle işten çıkarılmadıkları, tamamen belediyenin tek taraflı inisiyatifiyle işlerine son verildiği ortaya çıktı. Bu raporu da esas alarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun arkadaşlarımızı işe geri almalarını istiyoruz” talebinde bulundu.

Hukuki ve adil değil

Arslan, CHP’li İBB tarafından ortaya atılan işçilerin seçim öncesini işe alındığına yönelik iddialara şu cevabı verdi: “Seçim öncesi işe başladığı iddia edilen ve bu nedenle işten çıkarılan işçilerin işe alım süreci 2018 yılı Ekim-Kasım ayında başlatılıyor. Arkadaşlarımız sanki 31 Mart’tan hemen önce veya hemen sonra işe alınmış gibi bir algı yaratılıyor. Bu doğru değil. 2018 yılında işlemleri başlamış, sınavları yapılmış ve işe başlaması seçim öncesine rastlamış işçilerin burada bir kusuru yok. Bu işçilerin her birinin sınavlarla ilgili kayıtları ve belgeleri belediyede şu anda var. Bu noktada arkadaşlarımızın işe alımlarının seçime denk gelmiş olması şanssızlık ve talihsizliktir. İşten çıkarılmaları ise hakkaniyetli, hukuki ve adil değildir.”

Kılıçdaroğlu söz verdi

İşçilerin yaşadığı sıkıntıları geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelerek anlattıklarını belirten Arslan, “Sayın Kılıçdaroğlu, bizi dinledi. Pek çok konuda bizim görüşlerimizle kendi görüşünün aynı olduğunu söyledi. İlgili belediyelerle görüşeceğini ve bu konuda bir sonuç elde etme noktasında çaba sarf edeceğini söyledi” ifadelerini kullandı.

Asgari ücret, geçim ücreti olmalı

Asgari ücret toplantılarının 2 Aralık’ta yapılacağına hatırlatan Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bütün işçileri temsil etmediğini ve temsilde bir adaletsizlik yaşandığına dikkat çekti. Asgari ücrete yönelik mevzuatın 1970’li yıllarda yapıldığını aktaran Arslan, 50 yıla yaklaşan bir geçmişi olan mevzuatın değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Asgari ücretin Türkiye’de ve dünyada farklı belirlendiğine dikkat çeken Arslan, “Avrupa’da asgari ücretli çalışanların toplam işçilere göre oranı yüzde 3’ü geçmemektedir. Fakat ülkemizde asgari ücretle çalışanlar toplam çalışanların yarısına tekabül ediyor. Biz asgari ücretin tek kişilik bir çalışan üzerinden hesaplanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Asgari ücretin evli ve iki çocuk sahibi dört kişilik bir ailenin ihtiyacını karşılayabilecek bir ücret olarak kabul edilmesini istiyoruz” dedi.

Tabana muafiyet getirilmeli

TBMM’de kabul edilen yeni vergi düzenlemesine ilişkin konuşan Arslan, “Hak-İş olarak biz vergi alınmayan bir kısım alanlardan vergi alınmasını destekliyoruz. TBMM’deki vergi düzenlemesi ile konaklamaya bağlı hizmetlerden vergi alınmasına, dijital mecraların vergiye tabi tutulmasına ve gelir vergisi tarifesine yeni bir dilim getirilmesine hiçbir itirazımız yok. Biz çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğini savunuyoruz. Ancak çalışanların vergi dilimleriyle mağdur edilmesini kabul etmiyoruz. Vergilerin tabana ve tavana adaletli dağıldığı bir sistem inşa etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.