Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.52
Gram Altın
2498.63
BIST 100
9548.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İsrail'in özrü, Türkiye'nin başarısı

Siyaset bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil, Mavi Marmara saldırısından dolayı İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin, Türkiye'nin ulusal ve uluslararası arenada yürüttüğü başarılı politikanın sonucu olduğunu vurguladı.
İsrail'in özrü, Türkiye'nin başarısı
26 Mart 2013 01:00:00
Siyaset bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil, Mavi Marmara saldırısından dolayı İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin, Türkiye'nin ulusal ve uluslararası arenada yürüttüğü başarılı politikanın sonucu olduğunu vurguladı.

Fatih Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, İsrail'in Mavi Marmara saldırısı ile ilgili Türkiye'den özür dilemesini önemli bir gelişme olarak yorumladı. Doğu Ergil, özrün Türkiye'nin ulusal ve uluslararası arenada yürüttüğü başarılı politikanın sonucu olduğunu vurguladı.

Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda yapılan silahlı saldırıda Türkiye Cumhuriyeti uyruklu 9 kişinin yaşamını yitirdiğini aktaran Ergil, İsrail askerlerinin suçlarının sabit olmasına rağmen 3 senedir özür dilemekte ayak dirediğini de ifade etti.

Ergil, Netanyahu'nun özrünün hemen kotarılmış bir anlaşma izlenimi vermiş olmasına rağmen arkasında aylar süren bir fikir ve metin alışverişi olduğunu dile getirdi. Ergil, "Mesajlar gitmiş gelmiş, pazarlıklar yapılmış ve Türkiye'nin istekleri sonunda kabul görmüştür. İsrail hükümeti ya d ülkesi adına Türkiye'den dilenen özrün yanında maktullerin ailelerine tazminat ödenmesi ve Gazze ambargosunun askeri gereçler dışında ihtiyaç malzemesi girmesi için yumuşatılması karşılığında Türk hükümeti, saldırıya katılan İsrailli askerlere ilişkin yasal işlemleri durdurmayı ve İsrail'le tam diplomatik ilişkiyi başlatmayı kabul etti." dedi.

Türkiye-İsrail anlaşmazlığının sürdüğü 3 sene içinde Arap Baharı rüzgarı ile beraber pek çok diktatörün devrildiğini ve bahar rüzgarının Suriye'de esmeye başladığını anlatan Ergil, "Değişen rejimlerin hepsi İslami eğilimli ve İsrail karşıtıydı. İsrail kendisini eskisinden daha yalnız ve tehdit altında hissetti. Yeni Mısır hükümeti İsrail'e mesafeli dururken kuzey sınırında Suriye'de de benzer bir yönetimin iş başına gelmesi mukadder. Suriye'nin yeni yönetiminin temelleri Türkiye'de atılıyor. Belli ki Türkiye'nin Suriye'nin geleceğinde ağırlığı olacak" ifadelerini kullandı. Ergil, içerde PKK, dışarıda İsrail ile anlaşan Türkiye'nin bölgesinde hatırı sayılır bir güç olmaya aday haline geldiğini ve bu şansı iyi kullanması gerektiğini sözlerine ekledi.