Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2485.43
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İstanbul benim ortak paydam

Şehrin geleceği ve marka değeri için İstanbullu kimliğini oluşturmanın çok önemli olduğunu dile getiren Binali Yıldırım, “İstanbul benim ortak paydam” diyerek, kucaklayıcı ve kapsayıcı bir yönetim sürdüreceğini belirtti.
İstanbul benim ortak paydam
27 Mart 2019 08:14:00
Şehrin geleceği ve marka değeri için İstanbullu kimliğini oluşturmanın çok önemli olduğunu dile getiren Binali Yıldırım, “İstanbul benim ortak paydam” diyerek, kucaklayıcı ve kapsayıcı bir yönetim sürdüreceğini belirtti.

Biz bir genel seçime gitmiyoruz. İstanbul’un seçimini yapıyoruz. Siyasi görüşü ne olursa olsun, hangi partiye gönül verirse versin, İstanbul’un geleceği için, evlatlarımızın geleceği için herkesten destek istiyoruz.

AK Parti Kürt vatandaşlarımızdan en fazla destek alan partidir. Bu yüzden ben HDP’nin Kürtlerin oylarını pazara çıkarmasının çok dürüst bir iş olmadığını, pazarlık yapılmasının siyaseten de etik olmadığını düşünüyorum.

Kimse etnik kimliğiyle ötekileştirilmemeli, aşağılanmamalı, bundan da utanmamalı. Bu kabul edilemez. Tabi etnik kimliğimizi gururla ifade ederken, bayrağımızı, toprağımızı, milletimizi ve devletimizi aynı inançla ifade etmemiz lazım.

ALİ ADAKOĞLU

Cumhur İttifakı’nın AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, gazetelerin Genel Yayın Yönetmenleri ile bir araya geldi. Pazar günü sandığa gideceklerini hatırlatan Binali Yıldırım, seçimlerin Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

Medyaya da teşekkür eden Yıldırım, kampanya sürecini anlattı. Yıldırım, “Mümkün mertebe biz İstanbulla sınırlı, İstanbul özelinde kampanya sürdürmeye gayret ettik. Genel siyasi tartışmalara çok fazla müdahil olmadık. Bu çerçevede kalmaya gayret ettik. Ümit ederim meramımızı İstanbullulara bir nebze de olsa anlatmışızdır” dedi.

Binali Yıldırım’ın gazetecilerle yaptığı söyleşi şu şekildedir:

İlave vergi iddiası gerçek değil

-İstanbul’dan daha fazla mı vergi alacaksınız? Bu yönde bir açıklamanız oldu mu?

İstanbul Türkiye’nin vergisinin yüzde 49’sini veriyor yüzde 10’dan az pay alıyor. İstanbul’un daha fazla alması gerekiyor. Yüzde 10'u bile değil. Türkiye’yi taşıyan bir şehir. Daha fazla pay alması gerekir. İstanbul’dan daha çok vergi alacağım diye bir ifadem yok. İstanbul daha fazla üretirse, istihdam oluşturması daha fazla vergi toplanacağı anlamına gelir. Bu anlamda ifade ettim. İlave vergi koyalım diye bir şey değil.

Manzara güllük gülistanlık

-Kampanya değerlendirmesi yapar mısınız? Nasıl bir manzara var?

Gittikçe hava güzelleşiyor. Başlangıçta kıştı şimdi güllük gülistanlık. Mutlaka anketler havada uçuşuyor. Ben anket yaptırmadım özel olarak. Daha ziyade partimiz kamuoyu araştırmaları yapıyor. Yerelde ittifak ilk defa uygulanıyor. Parametreler çok matematiksel olarak modellenemiyor. Asıl anket Pazar günü. Gün geldi çattı. Sandıktan çıkan anket asıl ankettir.

Herkes sandığa gitmeli

-Sandığa gitmeme oranında yükselme olabilir mi?

Ben tahmin etmiyorum. Böyle bir iddiada olanlar var. Yani sandığa gidiş düşük olacak diye. Ama bizim insanımız seçimleri önemser. Batı veya otokratik ülkelerdeki gibi değil. Sandığın gücüne güvenir Türk insanı. Sandığa gidecektir. “Söyleyecek sözüm var” diyen herkes sandığa gitmeli diye düşünüyorum.

Trafik sorunu çözülecek

-İstanbul için projelerinizi anlattınız. En etkili proje hangisi oldu? Kamuoyunu etkiledi mi?

Tabii az çok bir fikrimiz var…Ne anlama geldiğini ne kadar etki ettiğini seçim sonuçları ortaya koyacak. Şunu söyleyebilirim, İstanbullular trafik sıkışıklığının çözülmesini istiyorlar. Günlük yaşamı zorlaştırdığını biliyorlar. Buna yönelik çözüm bekleyişleri var. Trafik, otopark, yeşil alanlarla ilgili projelere ilgi fazla oldu sahada. Gelecek beklentileri insanların, gerek iş bulma konusunda gerek hayat pahalılığının azalması, refahların artması insanların daha fazla üzerinde durduğu konular.

Siyasi ahlaka sığmaz

-Resmi olarak ittifak olmasa da HDP’nin çağrısı var. Millet ittifakına oy verin diye. Genelde orada blok hareket oluyor. HDP’ye oy veren vatandaşlara mesajlarınız hedefine ulaştı mı sizce…

Hep şunu söyledik: Biz bir genel seçime gitmiyoruz. İstanbul’un seçimini yapıyoruz. Siyasi görüşü ne olursa olsun, hangi partiye gönül verirse versin, İstanbul’un geleceği için, evlatlarımızın geleceği için herkesten destek istiyoruz. Buna HDP’ye oy verenler de dahil.

Benim dediğim şu: HDP aday göstermediğine göre, HDP’lileri bağlayacak bir şey yok. Pekala beni destekleyebilirler. Geçmişte de bugün de AK Parti HDP’yle birlikte bölgeden Kürt vatandaşlarımızdan en fazla destek alan partidir. Bu yüzden ben HDP’nin Kürtlerin oylarını pazara çıkarmasının çok dürüst bir iş olmadığını düşünüyorum. Pazarlık yapılmasının siyaseten de etik olmadığını düşünüyorum. HDP ile Kürtleri birbirinden ayırmak lazım. HDP bölücü terör örgütü ile arasına mesafeyi bugüne kadar koyamadı.

-Vatandaş en çok ne istiyor?

Sen yaparsın, sana güveniyoruz yaklaşımı gördüm. İnsanları çok rahat gördüm. Bu tabi beni çok mutlu eden bir şey. Aynı zamanda da ciddi anlamda sorumluluk yüklüyor. İstanbul bize yetkiyi verdiğinde gereğini yaparız.

Hizmetin siyaseti olmaz

-Kürt oylarından bahsettik. Dominant olan HDP-CHP ittifakı nedeniyle soruyorum. İstanbul’da Alevi vatandaşlar, Ermeniler var, başka etnik kökenden insanlar var. Onlarla ilgili çalışmalar nasıl gidiyor.

-Kampanya döneminde hiçbir kesimi dışarda bırakmadım. Alevi, Kürt hemşerilerimizle, azınlıklarla; Ermeniler, Süryaniler, Yahudilerle bütün azınlık kesimleriyle görüşmelerimiz oldu… Projelerimizi anlattık, desteklerini istedik. O bakımdan benim başından beri siyasette yaklaşımım insandır. İnsan odaklı siyaseti çok önemsiyorum. Hizmette siyasetin olmayacağını hep söylüyorum. Bunu da 16 yıllık geçmişimizde hep ortaya koyduk, ispatladık.

Etnik ayrımcılığa karşıyız

-Azınlıklar dediğimiz, Kürt ve Alevi kitleye net mesajınız olur mu?

Kürt ve Alevi azınlık değil, karıştırmayalım. Onlar bizim asli vatandaşlarımız. Mesajımız sandığa giden insanın mezhebi, etnik kimliğini sorgulamıyoruz ki biz. İstanbul’un geleceğine karar verecek 10.5 milyon seçmen. Bu kaldırımlar, yollar, tüneller bu hizmetler yapılırken, bunları Aleviler kullanmayacak yahut Sünniler kullanmayacak Kürtler kullanacak berikiler kullanmayacak diye bir ayrım yapılmaz. Hizmet herkes için. Kimse etnik kimliğiyle ötekileştirilmemeli, aşağılanmamalı bundan da utanmamalı. Bu kabul edilemez.

Turist sayısı 22 milyona çıkacak

-Turizm konusunda mastır planınız var mı?

Burada turizmi geliştirmeye yönelik düşüncelerimiz var ama mastır plana dönüştürmüş değiliz. Çünkü mastır plan dediğiniz uygulamayı esas alır. Uygulama ikinci aşamadır. Önce ne yapacağınızı tasarlamanız lazım. Bizim tasavvurumuz şu; turist sayısını 22 milyona çıkarmak. Mevcut turizm sayımız 13.5 milyon.

Bunun için iki büyük fuar ve kongre merkezi planlıyoruz. Biri mevcut Atatürk Havalimanı’nın olduğu alan. Oradaki CNR-Dünya Ticaret Merkezi ile birleştirerek, bir fuar-kongre vadisine dönüştürülecek. Diğeri de Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yanında benzer olacak. Toplam iki ana fuar ve kongre merkezi olacak.

-Dünyada bazı ülkelerde olan Süper Bilgisayarımız olacak mı?

Bu konu Türkiye’nin gündeminde olan bir mesele zaten. En önce İstanbul’da olur zaten. Türkiye’de bunun çalışması var. TÜBİTAK’ın ön ayak olduğu bir çalışma. Bilginin en fazla işlendiği, döndüğü yer İstanbul olduğu için buradan başlayacak.

Eyüpsultan merkez olacak

-İstanbul’da yaşayan bir vatandaş olarak Beyoğlu’nda oturuyorum. Haliç’in kıyısı. Gece camdan baktığımda zifiri karanlık bir Haliç. Hiçbir şey görünmüyor. Gündüz de fazla işlevsel değil. Hatta kötü bir halde. Haliç’e ilişkin gündeminiz var mı?

Var. Haliç’in doğu ve batısını boydan boya, 17 km’lik şeridin bir uçtan diğer uca insanlar yürüyerek gidebilecek, kesintisiz. Gece de gündüz gibi pırıl pırıl olacak. Bir denizci olarak “Orta Deniz” dediğimiz Galata Köprüsü’nün oradan başlayacak. Diğer tarafta Yeni Caminin oraya kadar. İki tarafı sahil bandını kesintisiz hal getireceğiz.

Ayrıca bir ekolojik köprü yapacağız yine karşıdan karşıya. Tam olarak Hasköy-Balat arası. Sadece yayalar için, etrafı tamamen yeşillik park gibi düzenlenecek. Ekolojik Köprü deniyor. Ayrıca tabi Kasımpaşa tarafında Haliç Tersanesi Denizcilik ve Teknoloji Müzesi oluyor. Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’ndan Koç Müzesi’ne kadar, Tersane İstanbul projesi var. Aslına uygun olarak yaşam merkezi haline getiriliyor.

Eyüpsultan’dan sonra oradaki Cendere deresi düzenlenecek, yeşil koridorlarımız Haliçle birleşecek. Dolayısıyla Haliç bölgesi insanların gece gündüz vakit geçirecekleri güzel bir yere dönüşecek. Eyüp Sultan’ı da inanç turizminin merkezi haline getirmek için proje çalışmalarımız olacak.

-Bahsi geçmişti Haliç’te Leonardo Da Vinci’nin ünlü bir köprüsü var. Boğaziçi Haliç için çizdiği söylenir. Onun bir kopyasını yapma projesi var mı?

Bir köprü yapacağız ama o köprüye de bakarız. Bizim proje daha ziyade küçük teknelerin de geçeceği bir, ortada boşluğun olduğu biraz kemereli bir köprü olacak. Eski Galata Köprü’sünün olduğu yer.

Metro hattı 2020’de tamamlanacak

-Metro sistemi ve Üçüncü Havaalanı raylı sistem ne kadar sürede tamamlanacak…

Havaalanı metrosu en az 1.5 sene sürebilir, 2020’de tamamlanması planlanıyor. Eş zamanlı açılamıyor. 5 yılda 518 km’e çıkacak metro ağımız. Ortalama yılda 50 km metro yapmamız gerekiyor. İddialı bir iş.

-Seçimlerin yerel seçim havasında kalmasını istediniz 2-3 aylık süreçte sizin istediğiniz gibi meydanlarda, TV’lerde siyasi liderlerin söylemlerinde gerçekleşmedi. Sizin lehinize mi rakibinizin lehine mi gelişti

Bu şekilde değerlendirme yapmak doğru değil. Bunu Pazar günü göreceğiz. Ben her şeye rağmen İstanbul yerelini ön plana çıkartmaya gayret ettim. Tüm toplantılarımda, medyada hep İstanbul’u ön plana çıkarttım. Genel siyasetten anlamadığımdan değil ben bu ülkede bakanlık, başbakanlık yaptım. Bunun bir faydası olmadığına inanıyorum hala da aynı görüşteyim. Adayları mukayese etme imkanı olsaydı çok daha farklı bir sonuç doğurabilirdi.

Futbolda son dakika mucizemiz var

-Kulüp başkanlarıyla görüşme…

Kulüp başkanlarını dinledim. Onların borçları var, çözüm beklentileri var. İstanbul kulüpleri İstanbul için çok önemli. Bir şehrin marka değerinin artmasında sporun önemi çok büyük. O bakımdan zaten İstanbul’un bir sıkıntısı yok. Süper ligde 5 takımımız var. Bazı düşünceleri var. Bizim de futbola yönelik görüşlerimiz var.

Milli takımımız iyi başladı. Antrenmanlarına gittik, takımın seçilmesine de katkımız oldu. Sonuçlarını Şenol Hocayla istişare ettik. İlk maçta güzeldi. Yeniden bir ümit ışığı doğdu…Fransa maçında da Fransız kalmayız…Fransa dünya şampiyonu ama Türklerin de son dakika mucizesi var.

Geleceğimiz İstanbul

İstanbul kimliği çok önemli belediye başkanı olursam aidiyetini geliştireceğim. İstanbulluları geleceğine ortak etmekten geçiyor. İstanbullu kimliğinin üst kimlik olarak yerleşmesi lazım. 20 bin hemşeri derneğimiz var itirazım yok ama onların üzerinde kimliğimiz ortak, geleceğimiz İstanbul. Şehrin geleceği ve marka değeri için çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Nasıl başaracağız şehir aidiyetini kazandırmakla. Önemli kararlarda projelerde geleceğiyle ilgili İstanbul’un her konuda mutlaka paydaşlarıyla konuşacağız, görüşeceğiz. İstanbul kimliğini kabullendirmeye çalışacağız. “Biz seçildik artık siz karışmayın” yok. İstanbullu algısı gurbetten gelenler tarafından olumlu algılanmadı. Gurbete gidenler nasıl kimliğini benimsemiyor, entegre olmuyorsa İstanbul bizi yutmasın mesajıyla hareket edildi. Geleneklerimizi muhafaza edelim diye örgütlenme oldu, hemşeri dernekleri marifetiyle. Bu artık geçti. Yeni kuşaklar İstanbul aidiyetini başarabilir.

Bahçeli’ye ve MHP’ye teşekkür

-Cumhur ittifakının MHP kanadının İstanbul’daki tabanı adaylığınıza tam destek verdi mi?

Benim görebildiğim kadarıyla çok yüksek oranda destek veriyor. Sıkıntı yok orada, ayrışma yok. Sayın Devlet Bahçeli’ye ve Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatına teşekkür ederim.