Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2430.31
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'İstanbul'a üçüncü bir gerdanlık takıyoruz'

Başbakan Erdoğan, 'Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin ardından İstanbul'a, bu köprüyü inşa ediyor, üçüncü bir gerdanlığı takıyoruz' dedi.
'İstanbul'a üçüncü bir gerdanlık takıyoruz'
29 May 2013 17:51:00
Başbakan Erdoğan, 'Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin ardından İstanbul'a, bu köprüyü inşa ediyor, üçüncü bir gerdanlığı takıyoruz' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Garipçe'deki 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu temel atma törenindeki konuşmasına, "Bir hadise muhatap olan bir Osmanlı padişahının ve onun kudretli komutanlarının, onun güzel askerlerinin ordusunun bir çağı, karanlık çağı kapatarak, aydınlık çağı açtığının 560. yıl dönümünde sizlerle bir aradayız" diyerek başladı.

Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet'in "Hüner, bir şehir bünyad etmektir/Reaya kalbin abad etmektir" dizesini aktararak, şöyle devam etti:

"Bizler, geçmişimizden, ecdadımızdan aldığımız ilhamla, İstanbul'da, diğer 80 vilayetimizde tarih yazmaya, tıpkı ecdadımız gibi, tarihe eserler bırakmaya devam ediyoruz. Bugün İstanbul'da, İstanbul'un fethinin 560. yıl dönümünde sizin huzurunuzda bir kez daha tarih yazıyor, bir kez daha dev bir projenin temellerini atıyoruz."

Erdoğan, raylı sistemiyle köprünün farklı bir özellik içerdiğine işaret ederek, "Nasıl ki Marmaray'da Pekin'i Londra'ya bağlayan bir yüksek hızlı tren varsa, burada da inşallah yine aynı şekilde çok farklı makasla birlikte bunun bir alternatifini görmüş olacağız. Hepsinden de öte bu köprü, aynı zamanda çevreyi korumaya yönelik özellikleri olan bir köprü olacak. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin ardından bu muhteşem şehre, bu köprüyü inşa ediyor, üçüncü bir gerdanlığı takıyoruz" şeklinde konuştu.

İstanbul'un tarihte olduğu gibi bugün de en önemli ulaşım koridorlarından biri olduğunu belirten Erdoğan, "Köprülerin zorunlu bakım çalışmalarında yaşanan araç kuyrukları yıllık yaklaşık 3 milyar lira değerinde işgücü ve akaryakıt kaybına neden oluyor. İstanbul'a üçüncü köprü yapılmasına karşı çıkanlar bu çileyi, bu kayıpları sona erdirme konusunda hiçbir çözüm üretmediler, üretemiyorlar" dedi.

Erdoğan, projenin maliyetinin yaklaşık 3 milyar dolar olacağını, gerçek rakamlara bakıldığında 4,5 milyar liraya mal olacağını söyledi.

Tarih pazarlığı

Başbakan Erdoğan, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün müsade etmesi durumunda müteahhit firmalarla ufak bir pazarlık yapmak istediğini dile getirdi.

Artık parayla ilgili pazarlık yapmayacaklarını, şimdi yapacakları pazarlığın başka olduğunu ifade eden Erdoğan, "Süre üzerinde bir anlaşma yapmamız lazım. Bugün 29 Mayıs. Ben 2014'ün 29 Mayıs'ı demiyorum. Ama inanıyorum ki gerek Astaldi, gerek IC gerekse Hyundai, üçü azmederlerse, kararlı davranırsa 29 Mayıs 2015'e bu projeyi yetiştirirler" diye konuştu.

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, "Siz ne emrederseniz o olur, sizin desteklerinizle biz de bu tarihe yetiştirme gayreti içerisinde olacağız" dedi.

Taksim Gezi Parkı

Başbakan Erdoğan, "Birileri Taksim Gezi Parkı şöyle olmuş, böyle olmuş, orada gelip gösteri yapacaklar şudur budur vesaire. Ne yaparsınız yapın. Biz kararı verdik, verdiğimiz gibi bunu işleyeceğiz. Eğer tarihe saygınız varsa önce o Gezi Parkı denilen yerin tarihi nedir, onu araştır bak. Biz orada tarihi yeniden ihya edeceğiz" dedi.