Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2493.15
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kaçak oto galerilere kim dur diyecek?

İçişleri'nin genelgesiyle 40 ilde galeriler kent merkezlerinin dışına taşınırken Ankara'nın hali içler acısı. Üç içişleri bakanı değişik tarihlerde oto galerilerinin şehir dışına taşınması ile ilgili genelge yayınladı. Ancak Ankara Demetevler'deki kaçak "2. El Oto" galerilerine kimse dokunmuyor.
Kaçak oto galerilere kim dur diyecek?
25 Haziran 2014 10:29:00
İçişleri'nin genelgesiyle 40 ilde galeriler kent merkezlerinin dışına taşınırken Ankara'nın hali içler acısı. Üç içişleri bakanı değişik tarihlerde oto galerilerinin şehir dışına taşınması ile ilgili genelge yayınladı. Ancak Ankara Demetevler'deki kaçak "2. El Oto" galerilerine kimse dokunmuyor.

Ankara / Milat

Dönemin İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, İçişleri Bakanı Osman Güneş ve dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay genelge yayınlamıştı. İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgede ikinci el oto galerilerinin yerleşim alanları dışına taşınmasını istedi. Belediyelere duyurulması istenen genelgede, valilerden çalışmaları titizlikle takip etmeleri; sonuçların üçer aylık dönemlerle bakanlığa bildirileceği ifade edildi.

İçişleri Bakanlığı "İkinci El Oto Galerileri" ile ilgili 81 il valiliğine bir genelge gönderdi. Türkiye'de meydana gelen ekonomik ve sosyal gelişmelere bağlı olarak motorlu araç sayılarında büyük artışlar olduğuna dikkat çekilen genelgede, bunun sonucunda büyük iller başta olmak üzere bütün kentlerde ikici el oto alım satımının yaygınlaştığı belirtildi. İnsanların ikametine ayrılan binaların giriş katlarının ikinci el oto alım satımı yapan işyeri sahipleri tarafından kiralandığı ifade edilen genelgede, "Satışa sunulan araçlar, apartman girişlerinde, yol kenarlarında, kaldırımlarda ve zaman zaman da yol ve caddelerde sergilenmektedir. Birçoğu LPG'li olan bu araçlar, özellikle geceleri apartmanların giriş katlarındaki dükkanlarda bırakılmak suretiyle, bina sakinleri bakımından büyük risk oluşmasına sebep olunmakta, binada ve çevrede bulunan halkın can ve mal güvenliğini tehdit etmekte, insanların kaldırımlarda rahatça yürümelerini ve trafiğin sağlıklı akışını da etkilemektedir" denildi.

Halkın can ve mal emniyetini temin etmenin idarenin başlıca görevi olduğu kaydedilen genelgede, bu kapsamda muhtemel tehlikelere karşı önlem alınması, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevrede güvenli yaşam alanlarının oluşturulması, gerek valiliklerin gerekse yerel yönetimlerin temel görevleri arasında bulunduğu vurgulandı.

40 İLDE OTO GALERİLERİ YERLEŞİM ALANI DIŞINA ÇIKARILDI

Kentlerin sağlıklı ve daha kolay yaşanılabilir hale getirilmesi, hizmetlere ulaşımın kolaylaştırılması ve kalitesinin artırılması bakımından ortak özellikler taşıyan işyerlerinin ihtisas dallarına göre kentlerin belli yerlerinde toplanmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekilen genelgede, şu ifadeler kullanıldı:

İçişleri Bakanlığının genelgesine Ankara ilçe belediye başkanlarının genelgelere uygulamadığı dikkat çekti.Özellikle Ankara Yenimahalle belediye başkanı Feti Yaşar'ın Demetevler bölgesinde oto galerilerine değişik iş kolları adı altında ruhsat verdiği ortaya çıktı. Yenimahalle de oto galerileri değişik iş kolları adı altında galericilik yapıyor. Yenimahalle'de kapanan ve Belediye zabıtaları tarafından mühürlenen oto galerilerinin faaliyetlerine devam ettiği görülüyor.

İçişleri Bakanlığı'nın ikinci el oto galerilerinin

yerleşim alanı dışına taşınması için istediği tedbirler: - Öncelikle büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yüz binden fazla olan ilçe belediyeleri, ikinci el oto galerilerini 2009 yılı Mayıs ayının sonuna kadar yerleşim alanları dışında belirlenecek mekanlara taşıyacaklardır. - Çalışmalara başlamayan illerimiz başta olmak üzere, çalışmaları devam eden illerde valiler genelge emirlerini titizlikle takip ederek faaliyet sonuçlarını genelgenin yayımı tarihinden itibaren üçer aylık dönemler itibariyle Bakanlığa bildireceklerdir. - İkinci el oto galerileri için tahsis edilen yerlerde, araç alım-satım ve devirlerinin hızlı bir şekilde yapılması ve işlemlerin sonuçlandırılması bakımından; vergi ve harçların ödenmesi ile araç tescilinin buralarda yapılmasına imkan veren idari büroların açılması valiler tarafından sağlanacaktır. - İnsanların kullanımına ayrılan kaldırımların, ikinci el oto galerilerinde satışa sunulan araçlar yoluyla işgali önlenecek ve aykırı davranan işyerleri hakkında kapatma da dahil olmak üzere her türlü yasal işlem yapılacaktır. - Bundan böyle, can ve mal emniyetini tehdit edecek şekilde apartman ve bina girişlerinde yeni oto galerisi açılmasına izin verilmeyecek ve ruhsatsız açılan işyerleri derhal kapatılacaktır. - Genelgenin uygulanmasına ilişkin koordinasyon bizzat valiler tarafından sağlanacak ve uygulamada ihmali görülen kamu görevlileri hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır. Ayrıca, denetimlerde genelge emirlerine uyulup uyulmadığı, Bakanlığım denetim elemanları tarafından incelenip gereğinin yapılması temin edilecektir.