Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2431.16
BIST 100
9743.72
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kana Doyan Topraklar

ATALARIMIZ, Anadolu'yu Türk ve Müslüman yurdu yapmak için nice savaşlar vermiş. Allah onlardan razı olsun. Peki atalarımızın İlây-ı Kelimetullah mücadelesini ne kadar biliyoruz?
Kana Doyan Topraklar
10 Nisan 2021 18:21:57
ATALARIMIZ, Anadolu'yu Türk ve Müslüman yurdu yapmak için nice savaşlar vermiş. Allah onlardan razı olsun. Peki atalarımızın İlây-ı Kelimetullah mücadelesini ne kadar biliyoruz?

SÜLEYMAN KARAKULLUK

Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkan “Kana Doyan Topraklar” isimli kitap, Selçuklu döneminde Anadolu’nun ve özellikle Ege Bölgesi’nin nasıl Türk-İslam yurdu yapıldığını anlatıyor. Sadık Dağdeviren beyefendi, bir Denizlili olarak, memleketinin tarihi geçmişini araştırmış, gelecek nesillere aktarmak istemiş. İyi de yapmış.

Selçuklu’nun akınları

Bu küçük tarihi roman-biyografi karışımı eserde; Büyük Selçuklu Devleti’nin ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin, Ege Bölgesi’ni, Bizans’tan kurtarmak için yaptığı akınları ve sonucunu okuyoruz.

Sayın Sadık Dağdeviren, kitabı yazmaktaki amacını şöyle dile getiriyor; “En azından bölgenin fethi sırasında şehit düşmüş, ya da fetihlerden sonra bu topraklara yerleşmiş olan şehitlerin, gazilerin alp erenlerin isimlerinin unutulmaması, bu toprakların nasıl yurt olduğunun gelecek nesillere aktarılmasınısağlamaktır.”

Göller Yöresi ve Menderes Havzası

Kitabı 4 bölüme ayıran Sadık Dağdeviren ilk bölümde 1177 yılında Atabey komutasında Aydın’a kadar olan bölgede yapılan fetihleri anlatıyor. İkinci bölümde Yatağan Baba (Osman Bey) komutasındaki Selçuklu alplerinin Burdur, Gölhisar, Acıpayam, Tavas ve Kale’nin fetihleri işleniyor. Üçüncü bölümde Mehmet ve Server Bey komutasında; Denizli, Honaz, Ladik, Babadağ ve Sarayköy’ün fetihleri, son bülümde ise Hüsamettin Bey ve Mahmut Bey komutasındaki alplerin; Dinar, Başmakçı, Evciler, Dazkırı, Çardak, Bozkurt, Çivril, Baklan, Çal ve Bekilli’nin fethini okuyoruz.

Teşekkürler Sadık Bey.