Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2498.73
BIST 100
9460.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İmzalar atıldı! Katar ile dev anlaşma!

Türkiye-Katar Stratejik Komite 6. Toplantısı imza töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar emiri Şeyh Temim Bin Hamed el Sani'nin katılımıyla gerçekleşti.
İmzalar atıldı! Katar ile dev anlaşma!
26 Kasım 2020 16:45:59
Türkiye-Katar Stratejik Komite 6. Toplantısı imza töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar emiri Şeyh Temim Bin Hamed el Sani'nin katılımıyla gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar emiri Şeyh Temim Bin Hamed el Sani’nin başkanlığında yapılan Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 6’ncı toplantısının ardından iki ülke arasında askeri, ekonomik, sanayi, uluslararası ticaret, serbest bölgeler ve su kaynaklarının yönetimi alanlarında bir çok anlaşma imzalandı.

KATAR, BORSA İSTANBUL'DAN YÜZDE 10 HİSSE ALACAK

Türkiye Varlık Fonu (TVF), yaptığı açıklamada Türkiye ve Katar’ın, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının devri için mutabakat anlaşması imzaladığını duyurdu.

Anlaşma, Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Katar Yatırım Otoritesi (QIA) tarafından imzalandı. TVF CEO’su Zafer Sönmez ile QIA CEO’su Mansoor bin Ebrahim Al-Mahmoud tarafından dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen bir törenle imzalanan anlaşma, Borsa İstanbul’un yönetişimi için iki kurumun gelecekte yapabileceği işbirliğini de kapsıyor. TVF, hâlihazırda yüzde 90,6’lık payıyla Borsa İstanbul’un en büyük pay sahibi. Katar Devleti’nin yatırım fonu olan QIA’ya devredilecek paylardan sonra TVF, Borsa İstanbul’un yüzde 80,6’lık payını elinde bulundurmaya devam edecek. Varlık Fonu’ndan yapılan açıklamada işlemin, her iki fon için de Borsa İstanbul’un potansiyeli ve geleceğine olan ortak inancın bir göstergesi olarak öne çıktığı belirtildi.

BUGÜNE KADAR 52 İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

İki ülke ilişkileri birçok alanda önemli bir şekilde gelişmeye ve çeşitlenmeye devam ediyor. Türkiye-Katar arasında Yüksek Stratejik Komitesi'nin 5. toplantısıyla ikili ilişkiler zirveye ulaşırken, bölge ülkeleri için de örnek oldu.Uzun yıllar boyunca Türkiye ve Katar arasında gelişen uyum ve uzlaşma sonrasında Ortak Strateji Komitesi 2014 yılında kuruldu ve şu ana kadar bu komite kapsamında beş toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantılarda şimdiye kadar 52 anlaşma ve 5 ortak bildiri imzalandı.

EKONOMİK İLİŞKİLER

Türkiye’nin Doha Büyükelçiliği Ticari Ateşesinden alınan verilere göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2020 yılında yüzde 6 artarak 1,6 milyar dolara ulaştı. Katar’ın Türkiye’deki yatırımları ise 22 milyar doları buldu.

Katar’da Türkiye’den 553 şirket birçok alanda faaliyet gösterirken, inşaat şirketlerinin ülkede tamamladığı projelerin değeri 18,5 milyar doları buluyor. Türkiye’de ise Katar’ın 179 şirketi faaliyet gösteriyor.

Turizm alanında ise Türkiye’yi ziyaret eden Katarlıların sayısı 2016 yılında 30 bin iken, 2019 yılında bu rakam 110 bine çıktı.