Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2490.75
BIST 100
9538.43
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

KATLİAMIN GÖLGESİNDE SAHUR

Yaklaşık 3 yıldır iç savaşın devam ettiği Suriye'de halk, Ramazanı birlik ve beraberlik ruhuyla geçirmeye çalışıyor. Ülkenin iç kesimlerindeki çatışmalardan kaçarak İdlib'te terk edilmiş bir askeri binaya yerleşen Suriyeliler sahuru şarjlı lambalar ışığında karpuz, peynir, zeytin ve yoğurttan oluşan menüyle yapıyor
KATLİAMIN GÖLGESİNDE SAHUR
29 Temmuz 2013 00:00:00
Yaklaşık 3 yıldır iç savaşın devam ettiği Suriye'de halk, Ramazanı birlik ve beraberlik ruhuyla geçirmeye çalışıyor. Ülkenin iç kesimlerindeki çatışmalardan kaçarak İdlib'te terk edilmiş bir askeri binaya yerleşen Suriyeliler sahuru şarjlı lambalar ışığında karpuz, peynir, zeytin ve yoğurttan oluşan menüyle yapıyor

HAZIRLAYAN: SABRİ GÜLTEKİN

[email protected]

Günün Ayeti "Allah rızıkda kiminizi diğerlerine üstün tutmuştur. Üstün kılınanlar, emirleri altında bulunanların rızıklarını vermezler. Oysa rızıkta hepsi eşittir. Allah'ın nimetini bile bile inkar mı ediyorlar?" (NAHL, 71)

Günün hadisi "Allah-u00fb Teala bir kuluna mal ve ilim verir. Bu kul da haramlardan kaçınır, akrabasını sevindirir, malından, hakkı olanları bilip verir ise, Cennet'in yüksek derecesine kavuşur." (Tirmizi)

Suriye'de halk, savaşın acısına rağmen yaşadıkları hüznü Ramazanın tadına dönüştürmeye çalışıyor. Birçok gıda ürünlerinde fiyatların 10 katına kadar çıktığı Suriye'de halk, iftar ve sahurda evlerine davet ettikleri misafirleriyle birlik ve beraberliklerini diri tutmaya çalışıyor. Ramazan ayının bereketini sofralara yansıtmaya çalışan Suriyeliler; her namaz sonrası, önceki gün Firavun es-Sisi'nin Rabiat'ül Adeviyye Meydanı'nda katlettiği 200'den fazla şehid ve 4500 yaralı kardeşi için dua ediyor.

Ramazan hüznü bastırıyor

Sürekli yaşanan elektrik kesintisinden dolayı akşamları karanlığa bürünen Suriye sokakları jenaratörle aydınlatılmaya çalışılıyor. Evini, yakınlarını, arkadaşlarını ve komşularını kaybedenler ise yüreklerindeki acı ve hüzne rağmen iftar ve sahur hazırlıklarına devam ediyor. Sivil toplum kuruluşlarının yardımlarıyla sofralarını donatan Suriyeliler, ülkede yaşanan katliama dünya kamuoyunun sessiz kalmasına da bir anlam veremiyor. Son yılların en büyük insanlık dramının yaşandığı ülkede, çatışmalar ramazan ayında da şiddetlenerek devam ediyor. Savaşın gölgesinde bir yandan da bayramı düşünen Suriyeliler, uluslararası kamuoyunun ülkelerinde yaşananlara duyarsız kalmamasını istiyor.

Ensar ruhlu ev sahipleri

İdlibli Ebu Hassan da yardım için gelen sivil toplum kuruluşu temsilcilerini imkanları ölçüsünde en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyor. Yardımların ulaştırılmasına katkı sağlayanları iftara davet eden Ebu Hasan, yokluğa rağmen misafirperverlik örneği gösteriyor. Ülkenin iç kesimlerindeki çatışmalardan kaçarak İdlib'te terk edilmiş bir askeri binaya yerleşen Suriyeliler ise sahuru şarjlı lambalar ışığında karpuz, peynir, zeytin ve yoğurttan oluşan menüyle yapıyor.

Esma-ül Hüsna

EL-MACİD: Kadri ve şanı büyük, kerem ve müsemahası bol.

EL-VAHİD: Tek. Zatında, sıfatlarında, isimlerinde ortağı ve benzeri olmayan.

EL-SAMED: Her şey O'na muhtaç, fakat O hiç bir şeye muhtaç değil.

MEVLu00c2Nu00c2'DAN...

Cömertlikte yardım etmede akar su gibi ol. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol. Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol. Tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol. Hoşgörülükte deniz gibi ol. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

Asr-ı Saadet İkliminden

PEYGAMBERE İLK İMAN EDENLER

"İyilik işlemekte önde olanlar, karşılıklarını almakta da önde olanlardır." (Vakıa Su00fbresi, 10)

Hz. Peygamber (sav)'e ilk iman eden ve O'nunla birlikte ilk defa namaz kılan kişi, eşi Hz. Hatice(ra) oldu. Daha sonra evlatlığı Harise oğlu Zeyd ve amcasının oğlu Hz. Ali Müslüman oldular.

Kölelikten zirveye yükselen sahabi

Zeyd(ra), Kudaa kabilesindendi. Küçük yaşta esir edilmiş, köle olarak satılmıştı. Hz. Hatice(ra), evliliklerinden sonra O'nu Hz. Muhammed (sav)'e hediye etti. Babası Harise, oğlunu araya araya nihayet Hz. Peygamber (sav)'in yanında buldu. Hz. Peygamber (sav) kendisini azad ederek babası ile gitmesine izin verdi. Fakat Zeyd, babası ile gitmedi; "babam da sensin, annem de..." diyerek, Hz. Muhammed (sav)'den ayrılmadı. Hz. Muhammed (sav)'de onu evlat edindi. (İbn Hişam, 1/265), Kur'an-ı Keru00eem'de açık olarak adı geçen sahabu00ee, yalnızca Zeyd'dir. (Ahzab Su00fbresi, 37) Peygamberimiz (sav) onu Ümmü Eymen ile evlendirmiş, bu evlilikten meşhu00fbr komutan "Üsame" doğmuştur. Zeyd, Hicretin 8'inci yılında Mu00fbte Savaşı'nda şehid olmuştur.