Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2429.02
BIST 100
9786.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Kerkük kurtlar sofrasında

Paravan devlet için Kerkük'ü vazgeçilez gören bölgesel yönetim seçimleri fırsat bilerek, 2017'de silah zoruyla çıkarıldığı Türk yurduna geri dönmeye hazırlanıyor. Bölgesel yönetim 10 Ekim seçimlerinden sonra Başbakan Kazimi ile anlaşarak Kerkük'ü istila etmeye çalışıyor. Türkmenlerin sandık boykotunu fırsata çevirmek isteyen Peşmerge, 25 Kasım'dan itibaren Irak ordusunun bir parçası olarak Kerkük'e girecek.
​Kerkük kurtlar sofrasında
17 Kasım 2021 00:22:58
Paravan devlet için Kerkük'ü vazgeçilez gören bölgesel yönetim seçimleri fırsat bilerek, 2017'de silah zoruyla çıkarıldığı Türk yurduna geri dönmeye hazırlanıyor. Bölgesel yönetim 10 Ekim seçimlerinden sonra Başbakan Kazimi ile anlaşarak Kerkük'ü istila etmeye çalışıyor. Türkmenlerin sandık boykotunu fırsata çevirmek isteyen Peşmerge, 25 Kasım'dan itibaren Irak ordusunun bir parçası olarak Kerkük'e girecek.

İsmail Zelvi

Paravan devlet için Kerkük'ü vazgeçilmez gören Irak Bölgesel yönetimi, istila heveslerinden vazgeçmiyor. Kerkük'ün hızla kaosa sürüklendiğini söyleyen Türkmeneli Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Beyatlı, ABD'nin yıllardır sürdürdüğü kirli planın işlemeye devam ettiğini vurguladı.

Kerkük'ün 10 Ekim 2021 seçimlerinden sonra Başbakan Mustafa el-Kazimi ile bölgesel yönetim arasında pazarlık konusu haline getirildiğini vurgulayan Beyatlı, "Seçim sonrasında meydana gelen olayların perde arkasında Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Kerkük’ü istila projesinden başka bir şey değildir. Kerkük’teki seçim sonuçlarını fırsat olarak gören el-Kazimi ile bölgesel yönetimin bir araya gelerek peşmerge gücünü tekrardan Kerkük’e konuşlandırmak üzere gizlice masaya oturmalarının Kerkük için çirkin bir plan olduğu aşikârdır" dedi.


Gizli yazı gönderdi


Mustafa el Kazimi'nin Başbakan ve Başkomutan olarak 21 Ekim 2021 tarihinde, “gizli” bir yazı imzaladığını vurgulayan Beyatlı, "Kirli planı seçim kargaşası içinde yürürlüğe koyması, Irak merkezi hükümeti açısından da onur kırıcı bir davranıştır. Merkezi hükümet bileşenlerinin el-Kazimi’nin başbakanlığına devam edebilmek için yaptığı bu oldubittiye karşı durması, yalnızca Türkmenlere değil, tüm Irak halkına karşı borçlarıdır. El-kazimi’nin attığı bu adım Irak anayasasına aykırı olduğu gibi bu seçim sürecinde başbakanın görevi yeni hükümet kuruluncaya kadar mevcut hükümet gündelik işleri yürütmek için yetkilidir, ülkenin genelini ilgilendiren böyle bir konuda karar verme yetkisi yoktur" şeklinde konuştu.

2b3b5c98-e147-47b5-ae3e-71657ba8484ckemalbeyatli_a9ae1c4d677e08954a99133f2d91d0dd.jpg

“ 2017'ye kadar Kerkük'te peşmerge cinayetlerinin, baskılarının, seçim hilelerinin yaşandığını ve Türkmenlerin tasfiye edilmeye çalışılan Kerkük'te. Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, peşmergenin 20. Tugay Komutanlığı'nın Irak ordusuna ilhak edilmesi emriyle süreç başladı. Bu kılıfla peşmerge Kerkük'e Irak ordusunun bir parçası gibi girecek. Baskı ve hile ile Türkmenler ancak 2-3 Türkmen milletvekili çıkarabiliyorken, Kerkük'te son seçimlerde Türkmen seçmeninin sandığa gitmemesinden yararlanan Barzani durumu fırsat bilerek Kerkük'e güvenlik gücü görünümünde peşmerge yerleştirme planını 25 Kasım 2021'de hayata geçiriyor.”

Kerkük Türkmeneli'nin kalbi

Kerkük üzerine oynanan oyunların 80 yıldır Türk varlığının kuvveti ve dirayeti sayesinde püskürtüldüğüne vurgu yapan Beyatlı, "Unutulmamalıdır ki Türkmeneli’nin her bir bölgesi bir Türk kalesidir ve bu kalelerin kalbi de Kerkük’tür. Federasyon olarak bizler, başta anavatan Türkiye olmak üzere tüm Türk dünyasından Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan’ın ve Kerkük Milletvekili Erşat Salih’inin seslerine kulak vermesini ve Türkmeneli’nin kalbi olan Kerkük’ü asla ve asla pazarlık konusu yapılmasına ısrarla karşı çıkmalarını talep ediyoruz. Unutulmamalı ki Türkmenlerin yanı sıra Kerkük asıl yerlilerinden olan diğer gruplar da peşmergenin Kerkük’e dönmesine karşı oldukları defalarca dile getirmişlerdi" dedi.


Türk varlığı korunmalı

Beyatlı, "Türkmeneli’deki Türk varlığının korunması ve devamının Türkiye’nin 2023 vizyonu dâhilinde gerçekleştirdiği çok önemli ve hassas çalışmaları arasında yer alması, bu vizyonda ve gelecekteki yıllarda Türkiye’nin bölgedeki liderliği ve gücü açısından büyük önem arz etmektedir. Aksi halde bölgedeki bin yıldır süren Türk varlığının tehlikeye gireceği açıktır." şeklinde konuştu. .

Peşmerge etnik temizlik planlıyor


· Peşmergelerin 2003 ten beri her vesileyle Kerkük ve diğer Türkmen bölgelerini işgal etme girişiminde bulundular ve bulunuyorlar. Kerkük’ün dışında Dakuk, Tuzhurmatu ve Telafer bölgeleri gibi…

· 2017 yılında Kerkük’ü Irak’ın Kuzey yönetimine yani sözde Kürdistan bölgesine bağlamak için bir referandum ya da plebisit yapmak istediler. Ki bu Irak’ın yasalarına aykırıdır. Çünkü bu gibi durum mutlaka Irak’ın genelinin görüşü alınmalıdır. Oysa Barzani başta olmak üzere bunu sadece Kürt bölgelerinde yapmak istedi. Bunu elde etmek için üst üste Kürt peşmergelerini Kerkük’e yerleştirdi.

· Merkezi hükümet buna karşı Irak Ordusunu ki buna (el-Kuvve el-İttihadiye) denilir. Anlamı da Birleşik Irak Gücü. Kerkük’e sevk etti ve yasal olmayan referandumun yapılmasını engelledi. Bu sırada Birleşik Irak Gücün Kerkük’e girmesiyle peşmergler ve Kerkük’e sonradan yerleştirilen Kürtler 17 Ekim 2021 tarihinde kaçarak Kerkük’ü terk ettiler.

· Kürt peşmergelerin Kerkük’ü terk ettikleri tarihten beri Kerkük te güvenliği yerel polis ile Birleşik Irak Ordusu sağladı. Ve asayiş tabiri yerindeyse berkemal oldu.

· Şimdi Barzani Kazimi ile gizli gizli bir anlaşmaya gitti. Anlaşma şöyle: Birleşik Irak Gücü Kerkük’ten çıksın. Yerine 20. Tugay Peşmerge Gücü gelsin ve Kerkük güvenliğini bu 20. Tugay sağlasın. Ayrıca 20. Tugayın bütün maaşları da merkezi hükümet tarafından karşılansın.

· Mustafa el-Kazimi de başbakan ve başkomutan sıfatıyla bir yazı çıkardı. Gizli olarak ta üstüne yazdırdı. Kaziminin amacı bir dönem daha başbakan olarak görevinde devam etmesidir. Bu son seçimin son sonuçları hala belli olmadan ev yeni hükümet kurulmadan eski hükümetin bu dönemde böyle bir yazı çıkma yetki olmamasına rağmen gizlice böyle bir yazıya imza atmıştır.

· Barzani’nin öne sürdüğü bahane hala Kerkük ve etrafından DAİŞ terör örgütü var. Ve peşmergeler Kerkük’ü DAİŞ ten koruyacaklar.

f4fc261c-8f8c-4b24-b3fc-965be09bdf75kemal beyatli_a2e6d339ad3d95d93d83d1960aaca297.jpg

Kemal Beyatlı, "Kerkük, Türk’ten başka kimseye yar olmadı. Bundan sonra da ne peşmergeye ne de başka bir gruba yar olmayacaktır" dedi.