Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2302.67
BIST 100
9051.29
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kim seçilse FARK ETMEZ!

Amerika başkanlık seçimini değerlendiren uzmanlar, "Kimin seçildiği önemli değil çünkü Türkiye Erdoğan liderliğinde zincirleri kırdı. Başkan kim olursa olsun Türkiye ile anlaşma zemini aramak zorunda"yorumunda bulundu.
Kim seçilse FARK ETMEZ!
08 Kasım 2020 10:30:00
Amerika başkanlık seçimini değerlendiren uzmanlar, "Kimin seçildiği önemli değil çünkü Türkiye Erdoğan liderliğinde zincirleri kırdı. Başkan kim olursa olsun Türkiye ile anlaşma zemini aramak zorunda"yorumunda bulundu.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

AMERİKA'da Donald Trump ve Joe Biden arasında devam eden başkanlık yarışının yankıları sürüyor. Sonuç henüz netleşmese de Türkiye düşmanı açıklamalarıyla tanınan Biden’ın önde olduğu bir gerçek. Trump ise kritik eyaletlerde seçim sonuçlarına itiraz ediyor.

Dünya kamuoyunun izlediği seçim yarışı hâlâ devam ederken son gelişmeleri Akademisyen Siyaset Bilimci Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin ve Stratejist Doç. Dr. Mehmet Özkan Milat’a değerlendirdi.

Tartışmalar devam eder

oğuzhan

Postayla gönderilen oylardan Biden’a açık ara yüksek oy çıktığını ifade eden Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin, “Seçim gecesi Trump kazanmış gibi bir hava oluşmuştu fakat posta oylarından çıkan sonuç durumu Biden lehine döndürdü. Birçok yerdeki sonuca itirazlar yükseldi. Trump mahkemeye gidecektir, tartışmalar en az iki-üç ay sürecektir ama ABD Başkanı Biden olacak gibi görünüyor. Trump’ın iddiasına göre ortada bir tezgâh var oysa posta ile oy veren kişiler daha çok Biden seçmeni profiline yakın kişiler diyebiliriz. Fakat Trump 2024 için şimdiden kampanya başlatmışa benziyor” dedi.

Türkiye’nin korkusu yok

korkuyok

Trump’ın daha pragmatist ve yerelciyken Biden’ın küreselci zihniyetin adamı olduğuna dikkat çeken Bilgin, “ABD’de Biden’ın ya da bir başkasının seçilmesi bizim için fark etmez. Büyük bir devlet olan Türkiye bağımlılık zincirlerini kırdığı için ABD başkanının kim olduğu önemli değil. Başkan kim olursa olsun Türkiye ile anlaşma zemini aramak zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.

Trumpizm yadsınamaz

ZKAN

Seçimi Biden'ın kazanacağının artık netleştiğini belirten Doç. Dr. Mehmet Özkan, “Seçim sonrasında beklendiği gibi ciddi bir şiddet dalgası olmayacak ama Trumpçıların etkisi devam edecek. Trumpizm diye bir sosyoloji var Amerika’da, iktidara kim gelirse gelsin bununla yüzleşecek. İç sorunlar, ekonomi ve hayat standardını koruma Amerika için artık en temel konular. 2000 yılındaki seçimlerde Al Gore ile George Bush arasındaki kimin kazandığı tartışması 36 gün sürmüş ve Anayasa Mahkemesine gidilmişti. Bu seçimlerin ne zaman net olarak sonlanacağı belli değil ama göstergeler Biden'ın alacağına işaret ediyor. Bunun resmîleşmesi biraz zaman alacak” diye konuştu.

Obama dönemi gibi olmayacaktır

Trump’ın Amerika'da siyaseti ve sosyolojiyi dönüştürdüğünü söyleyen Mehmet Özkan, “Trump dış politikada soğuk savaş mantığını kırdı. Bundan sonra Biden'ın geri gitmesi zor. Eğer Biden kazanırsa bazılarının bahsettiği gibi bunun 3. Obama dönemi olacağını zannetmiyorum. Yerel ve küresel dengeler 2015 gibi değil, çok şey değişti. Çin, Rusya, Akdeniz, Ortadoğu; çoğu bölge değişti, dönüştü. Biden başkan olursa Amerika’yı küresel sistemde yeniden konumlandırma sürecini devam ettirmek zorunda. Reset etme sansı yok.”

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan