Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2436.09
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kiralık araçlar hijyenik mi?

Koronavirüse karşı hükümet, millet ve iş dünyası gereken tedbirleri alsa da bazı vatandaşlar işleri gereği sokağa çıkmaya ya da seyahat etmeye mecbur. Bu durumda uçak ya da otobüslerden uzak duran bu vatandaşlarımız araç kiralamayı tercih ediyor. Peki kiralanan araçlar yeterince hijyenik mi ve nasıl dezenfekte ediliyor?
Kiralık araçlar hijyenik mi?
23 Mart 2020 00:02:00
Koronavirüse karşı hükümet, millet ve iş dünyası gereken tedbirleri alsa da bazı vatandaşlar işleri gereği sokağa çıkmaya ya da seyahat etmeye mecbur. Bu durumda uçak ya da otobüslerden uzak duran bu vatandaşlarımız araç kiralamayı tercih ediyor. Peki kiralanan araçlar yeterince hijyenik mi ve nasıl dezenfekte ediliyor?

Fırat İpek

İnanılmaz bir hızla yayılan koronavirüsten korunmak amacıyla bir çok şirket personeli evden çalışmaya başladı. Yurt dışından gelen giden uçuşlar iptal edildi ve yurt içi seyahatler en aza indi. Şehirler arası otobüs yolculuğu ziyadesiyle azaldı. Mecburiyeti olmayan herkes evine kapandı. Toplu taşımanın aşırı yoğun olduğu İstanbul’da bile toplu ulaşım kullanım oranı yüzde 59 azaldı. Elbette bu durum her sektörü olduğu gibi araç kiralama sektörünü de etkiledi.

Vatandaşlar özellikle gün içinde bir çok kişinin kullandığı ‘kullan bırak’ ve ‘araç paylaşım modeli’ ile araç kiralamaktan vazgeçti. Zira kiralama firmalarının, gün içinde bir müşteriden diğerine geçerken bu araçları dezenfekte etmesi neredeyse imkansız.

Genel olarak araç kiralama sektöründe düşüş yaşansa da, vatandaşlar bir noktadan bir noktaya gitmek için ya hususi aracını kullanıyor ya da araç kiralama firmalarından dezenfekte edilmiş araç kiralıyor.

BİR NOKTADAN BİR NOKTAYA GİDEN MÜŞTERİ SAYISI ARTTI

Virüsten etkilenen araç kiralama sektörünün genel durumunu ve kiralanan araçların nasıl dezenfekte edildiğini Avec Rent A Car Genel Müdürü Güngör Özgen’e sorduk.

“Bireysel anlamda, insanlarımızın eve kapanmasından dolayı iş artışımız yok” diyen Güngör Özgen, “Ancak, genel anlamda kiralamada bir düşüş olsa da, bir noktadan bir noktaya gitmek isteyen müşteride artış yaşanıyor. Örneğin; İstanbul’dan Ankara’ya gitmesi gereken müşterimiz, uçak ya da otobüs yerine daha hijyenik bir seyahat için, araçlarımızı tercih ediyor” ifadesini kullandı.

Araçların dezenfekte edilmesiyle ilgili de konuşan Güngör Özgen, “Bir çok kiralama firması koronavirüs sebebiyle, antibakteriyel temizliğe yeni başladı. Fakat biz iki yıldır filodaki tüm araçlarımıza antibakteriyel virüs temizliği yaptırıyoruz” dedi. Güngör, “Şirketimizin bünyesinde bulunan ‘Kleentech’ firmasıyla ortak bir proje ve çalışma yürütüp, filoya giren tüm araçlarımızı 20-25 dakikalık bir uygulamayla, 6 ay etkili antibakteriyel temizlik yaptırıyoruz. Nano Gümüş Teknolojisiyle araçlara yaptığımız bu dezenfeksiyon, Türkiye’de tek sağlık bakanlığı onaylı uygulama” diye konuştu.

“Şimdi konu çok hassas ve sıcak” diyen Güngör, “Bu sebeble, koronavirüs açıklanır açıklanmaz, filomuzdaki tüm araçlara 3 ay 6 ay geçmiş geçmemiş bakmadan, tekrardan virüs temizliği yaptırdık” değerlendirmesinde bulundu.

‘NANO GÜMÜŞ İYON TEKNOLOJİSİ’ İLE OTOMOBİLİNİZ NASIL DEZENFEKTE EDİLİR?

ULV sisleme yöntemi ile aracın tüm iç yüzeylerine uygulanır. Tüm kapı ve camlar kapatılır. Sis buharının çökmesi için 3 - 5 dakika beklenir. Klimanın iç hava modu ile devri daim aktif hale getirilir ve 1 dakika beklenir. Kapılar açılır, araba havalandırılır ve araç sahibine teslim edilir. Tekrar silme, sıvama ve temizleme işlemi yapılmaz. Leke yapmaz, korozif etkisi yoktur.

‘NANO GÜMÜŞ İYON TEKNOLOJİSİ’NİN ETKİSİ

- Mikroorganizmaları, mantarları, virusleri ve küf oluşumları kendine çekip yok eder.

- Sigara, ayak, ter, 4 küf, rutubet, gibi istenmeyen kokuları yok eder. Koku döşeme içine sinmemiş ise temas ettiği yüzeylerdeki ve kapaklanmış kokuları yok eder, oluşmasına engel olur.

- Alkol, amonyak, antibiyotik ve triklozan veya başka bir kimyasal içermez.İnsan sağlığına, hayvanlara ve bitkilere zarar vermediği, alerji yaratmadığı belgelenmiştir.

- Klima mikrobu olarak bilinen Lejyoner mikrobunun filtre üzerinde çoğalmasına engel olur.

- Anti – mikrobiyal etkilidir yani virüslere karşı da etki gösterir

- Kokusuzdur. Kokuyu koku ile örtmez, etkenliği uzun sürelidir.

- Sağlık Bakanlığından onaylı, TSE standartlarına göre üretilir. ISO 9001 ve 14001 belgelerine sahiptir, patentlidir.