Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Köhne krallığı yıkacağız

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) toplam 32 bin 550 üyesiyle, 26 Mayıs'ta yeni başkanını seçecek. Yarışın en iddialı adayı Meslekte Birlik Grubu Başkanı Mustafa Çaya ise 24 yıldır adeta saltanat gibi odayı elinde bulunduran Çağdaş Demokrat Grup Başkanı Yahya Arıkan'la yarışacak.
Köhne krallığı yıkacağız
24 May 2013 15:44:00
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) toplam 32 bin 550 üyesiyle, 26 Mayıs'ta yeni başkanını seçecek. Yarışın en iddialı adayı Meslekte Birlik Grubu Başkanı Mustafa Çaya ise 24 yıldır adeta saltanat gibi odayı elinde bulunduran Çağdaş Demokrat Grup Başkanı Yahya Arıkan'la yarışacak.

MAAZ İBRAHİMOĞLU

Toplam 32 bin 550 üyesiyle Türkiye'nin önde gelen meslek örgütlerinden olan İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), 26 Mayıs'ta yeni başkanını seçecek. 24 yıldır oda yönetimi elinde bulunduran Yahya Arıkan'a karşı yarışacak Meslekte Birlik Grubu Başkanı Mustafa Çaya yarışın favori adayı.

24 yıllık krallığı yıkacağız

Yönetimi eleştiren Mustafa Çaya, 26 Mayıs seçimlerinde 24 yıllık krallığı yıkacaklarını belirterek Meslekte Birlik Grubunun kurtuluş reçetesi olduğunu söyledi. 22'nci genel kurulda yarışacak olan Çaya, yönetime üyelerin hayatını kolaylaştıracak birçok yeni projeyle talip olduklarını belirtti. Vergi mükellefleri yüzde 6 artarken, meslek mensubu sayısının yüzde 56 yükseldiğini söyleyen Çaya, hedeflerinin muhasebe meslek mensuplarının nitelik ve nicelik planlamasını yapmak olduğunu belirtti. Çaya, muhasebeci ve mali müşavirlerin adli bilirkişi olmalarını sağlayacak yasa tasarısı hazırlayacaklarını da söyledi. "Meclis'te grubu olan her partiyi ziyaret edeceğiz" diyen Çaya, yasayı çıkarmaya çalışacaklarını açıkladı.

40 bin liralık huzur

Oda kayıtlarının muhasebecilere yakışacak şekilde tutulmadığını belirten Çaya, "Yahya Arıkan aylık 40 bin liraya yakın huzur hakkı alıyor. Biz yönetime geldiğimizde bu rakamı düşüreceğiz" şeklinde konuştu. Göreve gelmeleri durumunda odayı zarara sokan tüm uygulamaları kaldıracaklarını belirten Mustafa Çaya, amaçlarının hesap verilebilir bir oda yönetimi kurmak olduğunu vurguladı. Çaya, üyelerin en önemli sıkıntılarından biri olan aidat konusunun da çözüme kavuşturulacağını belirterek, "Üyelerden kazançlarına göre kesilen yüzde 1'lik aidat zamanla kaldırılacak. Nispi aidat uygulamasıyla üyelerimiz kazançlarına göre bin lirayı geçen aidat ödemek zorunda kalıyor. Oda batmış durumda. Bunu bitireceğiz" dedi.

Demokratik bir yönetim

Tüm üyeleri 26 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlere davet eden Çaya, 3568 Sayılı Yasa'nın ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yeniden düzenleneceğini de belirtti. Çaya, şöyle konuştu: "Her türlü bürokratik ve hiyerarşik vesayeti reddeden bağımsız bir meslek yasasına kavuşmamız gerekiyor. Angaryalardan arınmış ve gerçek anlamda müşavirlik hizmeti sunmaya imkan tanıyan mesleki mevzuata sahip olmamız lazım. Sadece vergi mükellefiyeti için söz konusu olan mücbir sebep, meslek mensuplarının beyan ve bildirim vermelerine engel olabilecek durumlar için de tanımlanacak."

Meslekte Birlik Grubu Başkanı Mustafa Çaya, şeffaf ve hesap verilebilir bir oda yönetimi kuracaklarını belirterek, katılımcı ve demokratik yönetim için "oda meclisi" sistemi getirileceğini söyledi. "Odanın harcama, denetim ve satın alma yönetmeliği hazırlanacak" diyen Çaya, 26 Mayıs'ta yeni bir dönemin başlayacağını vurguladı. Çaya "Oda'yı birlikte kurtarmak istiyoruz. 'Yeter artık söz meslektaşın' anlayışıyla destek bekliyoruz" diye konuştu.

Oy kullanın yeter

Nispi temsilde çoğunluğu kazanmaları halinde sadece İstanbul için değil tüm Türkiye için çalışacaklarını ifadeden Çaya, ayrıca meslek mensuplarının haklarının iyileştirilmesine yönelik faaliyetlerin arttırılacağını, şeffaf, güvenilir, samimi bir yönetim oluşturacaklarını açıkladı. Kendi içerisinde kurumsallaşamayan ve odanın ihtiyaçlarına cevap veremeyen bir yönetimin artık bu makamda kalmaması gerektiğini ifade eden Çaya'nın tek isteği ise meslektaşlarının seçim günü gelip oy kullanması. Çaya "Gelin oyunuzu kullanın, gerisini bize bırakın. Unutmayalım ki seçimi kaybettiren kullanılmayan oylardır" diyerek sözlerini noktaladı.