Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2514.27
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Komşuda seçim başladı

Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak parlamento erken seçimleri kampanyası resmen başladı. Kampanyaların başlamasıyla seçim atmosferine giren Bulgaristan'da, 240 sandalyeli parlamento için 21'i bağımsız, 13 siyasi parti ve 9 koalisyondan toplam 4 bin 732 aday yarışacak.
Komşuda seçim başladı
26 Şubat 2017 13:09:00
Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak parlamento erken seçimleri kampanyası resmen başladı. Kampanyaların başlamasıyla seçim atmosferine giren Bulgaristan'da, 240 sandalyeli parlamento için 21'i bağımsız, 13 siyasi parti ve 9 koalisyondan toplam 4 bin 732 aday yarışacak.

Yurt dışında da 24 Mart'a kadar sürecek kampanyanın ardından, Bulgarlar, toplam 31 seçim bölgesinde kurulacak 12 bin 600 civarında sandıkta oy kullanacak.

Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu (ZİK), yurt dışında 28 Mart'a kadar devam edecek seçmen kayıt işlemi verilerine göre şu ana kadar 21 bin 500 başvuru yapıldığını ve toplamda Bulgaristan vatandaşlarının ülke dışında kurulacak 400 merkezde oy kullanacağını açıkladı.

Bu verilere göre, Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları için de 35 sandık kurulacak. Kampanya sürecinin başlamasıyla partilerin seçim programı da netleşmeye başladı.

Eski Başbakan Boyko Borisov'un lideri olduğu ülkenin en büyük siyasi partisi olan Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Partisi'nin özel bir kampanya açılışı yapmayacağını duyururken, eski komünist partinin devamcısı konumundaki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) 25 Şubat'ta Sofya'da bir salon toplantısı ve onu izleyen bir eğlence şöleni ile başlangıç yapmayı planlıyor.

Bulgaristan'ın ırkçı ve aşırı milliyetçi partileri olan Özgür Bulgaristan Ulusal Cephesi (NFSB), İç Makedon-Edirne İhtilal Örgütü (VMRO) ve ATAKA (Atak) partisi koalisyonu, Sofya'daki Meçhul Asker Anıtı önüne çelenk koyarak seçim startını verme kararı aldı. Bulgaristan'da Türk ve Müslümanların oylarına talip olan ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisinin Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞDP) ile birlikte kurduğu DOST Birliği koalisyonu da 27 Şubat'ta Filibe şehrinde kampanyasının açılışını planlarken, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ise Veliko Tırnovo'dan meydanlara giriş yapacak.

Seçim kampanyalarının ardından, "düşünme günü" olarak ilan edilen 25 Mart'ta her türlü siyasi propaganda yasak olacak.

Siyasi gözlemciler, seçim kampanyalarının çoğunlukla ülkenin refah ve mutluluğu çerçevesinde yoğunlaşacağını söylerken, Avrupa Birliği'nin en yoksul üyesi olan Bulgaristan'da politikacıların ana mesajlarının gelir artırımı endeksli olması beklendiği kaydediliyor. Öte yandan, 7 milyon civarındaki nüfusuna karşın yalnızca 5 bin 800 sığınmacıya ev sahipliği yapan Bulgaristan'daki seçim kampanyalarının bir diğer ana konusunun da göçmen karşıtı politika ve demeçler olacağı belirtiliyor.