Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2435.44
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Korkutan açıklama! 'Aşı çalışmaları çöp olabilir'

Amerika, İngiltere, Rusya ve Çin aşılarının denek çalışmalarının yapıldığı İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki ilk sonuçların umut verici olduğu belirtilirken tıp dünyasını korkutan ve ihtimaller dahilinde olan bir senaryo ise her şeye baştan başlamayı gerektirebilir.
Korkutan açıklama! 'Aşı çalışmaları çöp olabilir'
13 Kasım 2020 13:47:19
Amerika, İngiltere, Rusya ve Çin aşılarının denek çalışmalarının yapıldığı İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki ilk sonuçların umut verici olduğu belirtilirken tıp dünyasını korkutan ve ihtimaller dahilinde olan bir senaryo ise her şeye baştan başlamayı gerektirebilir.

Prof Dr. Tufak Tükek : Koronavirüs aşısında çalışmalar bu tempoda gider ve etkinlik sorunuyla karşılaşılmazsa bahar aylarında Koronavirüsün azaldığını görebiliriz" diye konuştu.

EN BÜYÜK KORKUMUZ MUTASYON!

Ancak açıklamalarını sürdüren Tükek kovid-19 mücadelesinde dünyayı tehdit eden en büyük risk faktörünün ise şu aşamada mutasyon olduğunu aktardı. Tükek'e göre koronavirüs eğer mutasyona uğrarsa aşı çalışmaları için her yıl yeni bir takvim işleyebilir ve tedbirler her salgın başlangıcında yeniden başlayabilir.

İLK ÇALIŞMALAR OLUMLU SONUÇLAR VERDİ

Alman firması Biontech ile Pfizer'ın ortak geliştirdiği "BNT162ö" adlı aşının yanı sıra, Amerika, İngiltere, Rusya ve Çin aşılarının denek çalışmalarının yapıldığı İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki ilk sonuçların umut verici olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tükek, "Aşı çalışmalarımız sona erdi. İlk sonuçlar açıklandığı üzere oldukça olumlu. Çalışmalarımız bu çizgi ve tempoda giderse ve etkin olma konusunda bir sorunla karşılaşılmazsa bahar aylarına girdiğimizde Kovid-19'un azalacağını göreceğiz.

Tükek'in son dakika açıklamaları içerisinde "Ancak tüm aşıların aynı derecede etkin ve güvenli olması gerekir. Çünkü farklı aşılardan kullanmak zorunda kalacağız" sözleri de yer aldı.

"MUTASYON OLMAZSA BAŞARACAĞIZ, OLURSA…"

Amerikan, Alman ve Çin aşılarının Ocak, Şubat döneminde Türkiye'ye de gelmiş olacağını dile getiren Prof.Dr.Tükek yaptığı son dakika açıklamasına ek olarak ise korkutan senaryoyu şöyle anlattı;

"Yüzde 90 etkinlikli bir aşı toplumsal bağışıklanma anlamına gelir. Buradaki en büyük risk faktörü virüsün mutasyona uğraması. Koronavirüsün yapısında oluşacak bir mutasyon en korktuğumuz olasılık.

HER MUTASYON ÇALIŞMALARA BAŞTAN BAŞLAMAK ANLAMINA GELİYOR

Şayet Kovid-19 mutasyona uğramazsa bir kez aşı olanlar, ömür boyu virüsten korunmuş olacak. Şayet virüs influenza gibi her yıl farklılık gösterir yani mutasyona uğrarsa, yeni çalışma ve aşı takvimi gerekecektir" diye konuştu. Aşı karşıtlarının sosyal medya üzerinden bir takım komplo teorilerini öne sürdüklerini de dile getiren Prof.Dr.Tükek, şöyle konuştu: "Kızamık, boğmaca ve çocukluk aşıları dahil bütün aşılardaki süreç Kovid-19 aşı sürecindeki gibi işledi.

Bu son dakika haberi ışığında koronavirüs grip olarak bilinen influenza gibi seyreder ve belli aralıklarla mutasyona uğrarsa aşı çalışmaları her seferinde yeniden gerçekleştirilmek zorunda olacak.

SOĞUK ZİNCİR KONUSU TARTIŞILIYOR

Aşıda Faz 3 gönüllü insan denemeleri sayesinde aşının etkin olup, olmadığı anlaşılıyor. Alman aşısı için soğuk zincir konusu tartışılıyor. Türkiye'de eksi 70, 80 derecede Kovid-19 aşısı muhafaza edecek depolama alanlarımız mevcut. Yetersiz olan kurumlara da gereken soğutucular alınır. Yeter ki aşı çıksın ve Türkiye'ye gelsin."

GEÇTİĞİMİZ NİSAN AYINA GÖRE KÖTÜ DURUMDAYIZ

"Türkiye'deki günlük yeni hasta sayısının yüzde 35'den fazlası İstanbul'da. Maalesef Kovid-19 hasta ve vaka sayılarında çok ciddi artış söz konusu. Nisan ayından çok daha kötü durumdayız. Sokağa çıkma yasağına karşıyım ancak kafe ve toplu alanlardaki yoğunluğun mutlaka azaltılması gerekiyor. Açıkçası şu aşamadan sonra kısıtlama yapılmadıktan sonra hasta sayısını geriye döndürme şansımız yok.

Sabah