Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Koronavirüs bayilere giremedi

Asya ve Avrupa ülkelerinde otomotiv pazarı da ‘koronavirüs’ten etkilendi. Çin’de otomobil satışları yüzde 79,1 gerilerken, Türkiye’de araç satışları tam gaz devam ediyor. Otomotiv bayi satış temsilcileri, “Koronavirüs satışlarımızı ve bayiye gelen müşteri sayımızı azaltmadı. Ocak ve Şubat ayındaki satışlarımız Mart ayında da aynı hızla devam ediyor” dedi.
Koronavirüs bayilere giremedi
16 Mart 2020 04:17:00
Asya ve Avrupa ülkelerinde otomotiv pazarı da ‘koronavirüs’ten etkilendi. Çin’de otomobil satışları yüzde 79,1 gerilerken, Türkiye’de araç satışları tam gaz devam ediyor. Otomotiv bayi satış temsilcileri, “Koronavirüs satışlarımızı ve bayiye gelen müşteri sayımızı azaltmadı. Ocak ve Şubat ayındaki satışlarımız Mart ayında da aynı hızla devam ediyor” dedi.

FIRAT İPEK

Tüm dünya ülkelerini ve ekonomilerini etkisi altına alan ‘Koronavirüs’ hastalığı otomotiv üreticilerini de endişelendirdi. İlk olarak Çin’de ortaya çıkan virüs nedeniyle bu ülkede üretim yapan markalar, üretime bir süre ara verdi. Yine Çin’de Şubat ayında otomobil satışları yüzde 79,1 azalarak tarihinin en kötü dönemini geçirdi. Çin’den hızla yayılan virüs Avrupa’yı da etkisi altına aldı. Koronavirüsten etkilenen İtalya, yıllık 2 milyonun üzerinde araç üreterek Avrupa’nın en büyük motorlu araç pazarlarından biri. Böylesine büyük bir araç üretim kapasitesine sahip İtalya’da ülkenin tamamı karantinaya alındı.

Bir diğer Avrupa’nın en önemli motorlu araçlar üreticisi İspanya’da ülkenin tamamını karantinaya aldığını açıkladı.

Haliyle hem satışlar hem de üretim durma noktasına geldi.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI

Tüm dünyada yayılan koronavirüsün Türkiye’de olmaması düşünülemezdi. Nitekim yurtdışından dönen bir vatandaşımızda virüs tespit edildi ve ilgili bakanlık tarafından gerekli önlemler alındı.

Nitekim Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) açıkladığı 2020 yılı Ocak ve Şubat ayı pazar verilerine göre otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 98 artarak 59 bin 743 adet olarak gerçekleşti.

Ocak ve Şubat ayı satışları artsa da ‘Mart ayında araç satışları düştü mü, arttı mı?’ sorusu akıllara takıldı. Bu sorunun cevabını bulmak için Milat gazetesi olarak, bayilerin yolunu tuttuk.

SATIŞLARIMIZ AZALMADI

Türkiye otomotiv pazarının satış lideri olan ilk 5 markanın bayilerini herhangi bir müşteri gibi ziyaret ettik. Bayi satış temsilcisiyle markanın herhangi bir modeli üzerinden sohbet ederken, “Türkiye’de koronavirüs vakası açıklandıktan sonra, satışlarınız ve bayiye gelen müşteri sayınızda düşüş oldu mu?” diye sorduk.

Tereddütsüz her markanın bayi satış temsilcisi aynı cevabı verdi: “Kesinlikle koronavirüsten dolayı satışlarımız azalmadı. Zaten düzenli olarak bayiyi ve her müşteri temasından sonra araçlarımızı dezenfekte ediyoruz. Ziyaret eden müşteri sayımızda da azalma olmadı. 2020’nin Ocak ve Şubat ayındaki satış hızımıza Mart ayında da aynen devam ediyoruz. “dedi.

Fakat İspanya’da üretim tesisi olan bir markanın bayi satış temsilcisi, “Şu an tedarik konusunda herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Eğer, virüsün etkileri azalmazsa Mayıs ayından sonra satışlar bu hızla devam etse de tedarik sorunundan dolayı ciddi sorun yaşarız” ifadesini kullandı.

ÜRETİM VE SATIŞLAR ARTTI

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ocak-Şubat dönemine ait üretim, ihracat ve pazar verilerini açıkladı. Bu dönemde toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artış göstererek 237 bin 665 adet olurken, otomobil üretimi yüzde 8 artarak 162 bin 985 adet seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde, traktör üretimi ile birlikte toplam üretim 242 bin 930 adet oldu.

Geçtiğimiz yılın Ocak-Şubat dönemini 40 bin 416 adet ile kapatan Türkiye otomotiv pazarı, 2020 yılının ilk iki ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 91 artış kaydetti ve 77 bin 95 adet oldu. Bu dönemde, otomobil pazarı yüzde 98 arttı ve 59 bin 743 adet olarak gerçekleşti. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığına ise Ocak-Şubat döneminde toplam pazar yüzde 3, hafif ticari araç pazarı yüzde 29 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 34 oranında daralırken, otomobil pazarı ise yüzde 9 arttı.