Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2438.88
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kritik zirve sonrası Putin Erdoğan'ı bilgilendirdi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Moskova'da Dağlık Karabağ konusunda yapılan üçlü toplantıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdi.
Kritik zirve sonrası Putin Erdoğan'ı bilgilendirdi
13 Ocak 2021 15:46:59
Rusya Devlet Başkanı Putin, Moskova'da Dağlık Karabağ konusunda yapılan üçlü toplantıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdi.

Dağlık Karabağ'da Ermeni işgalini sonlandıran adımların atılmasının ardından yapılan ilk yüz yüze görüşme sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapılan görüşme ile ilgili bilgi verdi.

TÜRK-RUS ORTAK MERKEZİ HAKKINDA DEĞERLENDİRME

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerinin güçlendirilmesine yönelik adımlar ele alındı. Görüşmede, Dağlık Karabağ konusundaki gelişmeler ile ateşkesin kontrolü ve denetimine yönelik Türk-Rus ortak merkezine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Türkiye’nin bölge istikrarı ve barışı adına açılan yeni dönemde gereken katkı ve desteği sağlayacağını ifade etti.

Dağlık Karabağ’da Azerbaycanlıların ve Ermenilerin barış gücüne veya gözlem faaliyetine ihtiyaç duymadan birlikte yaşamasını sağlayacak şartları oluşturmak istediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gerçekleştiğinde tüm dünyaya Türk-Rus ortaklığının yapıcı sonuçlarını bir kez daha göstermiş olacaklarını dile getirdi.

İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRME NİYETİ

Erdoğan-Putin görüşmesinde, zirvenin sonuçlarından birinin Azerbaycan ve Ermenistan'ın ilişkilerini normalleştirme niyetinin teyidi olduğu vurgulandı.

Erdoğan-Putin görüşmesinde, Türkiye-Rusya Ateşkes Kontrol Merkezi oluşumu ve Dağlık Karabağ çatışma bölgesindeki tüm askeri eylemler değerlendirildi.

Erdoğan, Putin'le görüşmesinde Karabağ'da Azerbaycanlılar ve Ermenilerin birlikte yaşamasını sağlayacak şartları oluşturmak istediklerini belirtti. Cumhurbaşkanı, Karabağ'da birlikte yaşama şartları oluştuğunda tüm dünyaya Türk-Rus ortaklığının yapıcı sonuçlarını göstermiş olacaklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da görüşmede, Rusya’nın Dağlık Karabağ meselesinin çözümündeki çabalarını desteklediğini belirterek, bölgenin ekonomik kalkınması ve karşılıklı yarar sağlayan projelerin teşvik edilmesi de dahil olmak üzere Rusya ile Türkiye arasında koordinasyonun devam etmesinden yana olduğunu kaydetti.

İkili ilişkilerin de ele alındığı görüşmede, ortak aşı üretimi ve aşı kullanımı planlarının hayata geçirilmesi dahil, karşılıklı ticaret hacminin arttırılması, önemli alanlarda iş birliğinin genişletilmesi konularına da değinildi.

Her iki lider, iki ülke arasındaki çok yönlü ortaklığın gelecek yıl daha da gelişeceğine olan güvenini dile getirdi.

Görüşmede, çeşitli düzeylerde düzenli şekilde diyaloğun sürdürülmesi kararlaştırıldı.