Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2511.77
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kütahya bir kuruluş şehridir

Kendi nazarında Kütahya'nın, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olduğunu söyleyen Vali Çelik, "Kütahya bir güven şehridir. Kadim bir merkezdir ve aynı zamanda bir kuruluş şehridir. Osmanlı'nın ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tohumları burada atılmıştır" dedi.
Kütahya bir kuruluş  şehridir
09 May 2021 01:00:00
Kendi nazarında Kütahya'nın, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olduğunu söyleyen Vali Çelik, "Kütahya bir güven şehridir. Kadim bir merkezdir ve aynı zamanda bir kuruluş şehridir. Osmanlı'nın ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tohumları burada atılmıştır" dedi.

MİLAT ÖZEL-FATİH SİNAN

Kütahya Valisi Ali Çelik, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Vali Çelik’le, Kütahya’da pandemi sürecinde uygulanan tedbirler başta olmak üzere, birçok konuyu konuştuk.

-Sayın Valim, söyleşimize sizden Kütahya’nın genel bir değerlendirmesini isteyerek başlayacağım. Bize kısaca sizin nazarınızdaki Kütahya’yı anlatabilir misiniz?

Anlatayım... Benim nazarımda Kütahya, dünyanın en güzel şehirlerinden biridir. Bir Mülki amiri ekseninde baktığımda, Kütahya’yı bir huzur, bir güven şehri olarak tanımlıyorum. Peki ilimizde asayiş olayları yaşanmıyor mu? Elbette yaşanıyor... Fakat, minimum seviyede yaşanıyor.

Beylerbeyi merkezi

Geçmişe baktığımızda, Kütahya’nın hep ön planda olduğunu görüyorsunuz. Meselâ, Kütahya 400 yıla yakın Anadolu Beylerbeyliği’nin merkezliğini yapmış, kadim bir yerleşim alanıdır. Osmanlı Devleti’nin tohumlarının atıldığı yer olması hasebiyle, Kütahya bir kuruluş şehridir. Dumlupınar’da, Kurtuluş Savaşımızın başlaması nedeniyle de, Kütahya bir kurtuluş şehridir.

Potansiyel var ama!

Kütahya’nın barındırdığı potansiyelin değerlendirilmesi noktasında, maalesef size olumlu bir cevap veremeyeceğim. Galiba mevcut potansiyelin, yeterince farkına varılamıyor. Göreve geldiğim andan itibaren, bu konuda Kütahya’nın iç dinamiklerini harekete geçirmek için gayret gösteriyorum.

Devlet yatırımları

Kütahya, devlet yatırımlarını alma noktasında, Türkiye ortalamasının üzerindedir. Örneğin, inşaatı devam eden Şehir Hastanesinin tamamlanmasıyla, sağlık alanında ihtiyaçlar giderilmiş olacak. Eğitim alanında ise, Kütahya’da sınıf başına düşen öğrenci sayısı 15-16’dır.

NİVERSİTE_b9a495b9b834826ec81335bb5027e7a2.jpg

Engelsiz Üniversite çalışmaları kapsamında yıllardır ödüle doymayan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulunun düzenlediği 2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri’ne de kazandığı 10 turuncu bayrakla damgasını vurdu.

-Kütahya'da pandemi sürecinde alınan önlemler ve vatandaşlarımızın buna uyumu hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Pandemiyle mücadele sürecinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, İçişleri Bakanımız’la, Sağlık Bakanımız özverili bir çalışma yürütüyorlar. Bizler de, tek merkezden alınan bu kararların, sahadaki takipcisi ve uygulayıcısıyız. Genelde, Kütahyalı Hemşerilerimin, açık alanlarda maske ve mesafe kurallarına uyduklarını gözlemliyorum. Bu da vaka sayılarına düşüş olarak yansıyor.

Ülkemizde tam kapanma sürecine geçildikden sonra, ilimizdeki vaka sayılarında, fark edilir bir düşüş gerçekleşti. Bizler, akraba ve aile içi buluşmalarda, vatandaşımızın duyarlılığını daha da artırabilirsek, sayılarda düşüş devam edecektir.

kapanma_e47202724cdcb26955dd6382029cd335.jpg

Kütahya Valisi Ali Çelik, tam kapanma kapsamında Atatürk Bulvarı’nda uygulanan denetimleri yerinde inceledi. Vatandaşlarla bir süre görüşen Vali Çelik, destekleri ve anlayışları için teşekkür etti.

-Göreve geldiğiniz andan itibaren vatandaşla iç içesiniz... Hemşerileriniz size kolaylıkla ulaşıp, dertlerini paylaşabiliyorlar. Bundan dolayı, Siz Kütahya’da Merhum Valimiz Recep Yazıcıoğlu’na benzetiliyormuşsunuz... Vatandaşların size rahatça ulaşabilir olmasının, eksisi ve artısı nelerdir?’

Vatandaşın bize rahat ulaşabiliyor olması, yapılan hizmetlerin geri dönüşümünü hızlandıryor. Siz de bu geri dönüşe bakarak, yapılan eksik ve hataları kolayca düzeltebiliyorsunuz. Elbette bunun dezavantajları da var. Lâkin, benim buradaki temel yaklaşımım, insanların zor anlarında devleti yanlarında hissedebilmeleridir.

Takdir edersiniz ki, işi aşı düzgün olan biri, durduk yere Vali’yi arayayım veya yazayım demez. Günlük 25-30 vatandaşımızın bize bir şekilde ulaşıyor olması, bizim sahada ne olup bittiğini öğrenmemize vesile oluyor. Bir de, vatandaş işin olup olmayacağını birinci ağızdan öğreniyor.

Ayrıca, vatandaşın bana kolay ulaşabiliyor olması, devletteki işleri hızlandırıyor. Malumunuz, devlet işleri bir rutinlik arz eder... Bu rutinlik, bazen işleri yavaşlatır. Vatandaşın uyarısıyla, bizim işe müdahil olmamız o rutinliği ortadan kaldırıyor. Yani sahayı diri tutuyor.

Aizonai daha çok bilinecek

aizonai_52856357574aa356ce540f8aae27590e.jpg

Vali Celik, geçtiğimiz günlerde Aizonai Antüik kentinde devam eden kazı çalışmalarını yerinde gördü. Çelik, "DPÜ tarafından sürdürülen kazıda antik kentimizin maddi ve manevi olarak en önemli alanlarından biri olan Agora alanında heyecan verici gelişmeler yaşıyoruz" dedi.

KÜTAHYA Valisi Ali Çelik'e, bölgedeki en önemli antik kent olan Aizonai ile ilgili son gelişmeleri de sorduk.

-Geçmişi 5.000 yıla kadar uzanan Antik kent Aizonai’de, şu anda ne gibi çalışmalar yürütülüyor?

Biliyorsunuz, Aizonai Antik Kenti, Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Geçmişi 5 bin yıla uzanan bu alanda, bir projelendirme çalışması yapmadan önce, jeoradar taraması yaptırdık. Tarama sonunda gördük ki, yerin altında yüzde seksen oranında, gün yüzüne çıkmayı bekleyen tarihi eser ve kalıntılar var.

Örnek kazı yaptığımız her alanda, çok ciddi geçmişi olan yapılarla karşılaşıyoruz. Bir yönüyle, bu bizim büyük zenginliğimizdir. Bir yönüyle de, burada işimizin hiç de kolay olmadığı görülüyor. Belkide, buradaki kazı faaliyetleri yüzlerce yıl sürecek.

Tabii, Aizonai’da kazı faaliyetleri devam ederken, bir taraftan da gün yüzüne çıkmış eserlerin sunuma ihtiyacı var. Çünkü, kazıyla sunum arasındaki ilişkiyi kuramadığınız müddetçe, oranın hakettiği tarihsel mirasını gün yüzüne çıkaramıyorsunuz. Yani bilinirliliğini artıramıyorsunuz.

Bu kapsamda, biz Aizonai’de üç başlıkta çalışma yürütüyoruz. Birinci başlık, Antik Kenti ziyaret edecek ziyaretçilerimizin ihtiyaç duyacakları sosyal donatıların oluşturulması... Bir diğeri, yöre ekonomisine katkı sunması açısından, gelen kişilerin Çavdarhisarlılarla buluşturulması... Bir diğeri de mevcut görkemli yapıların aslına uygun şekilde restorasyonudur.

Ayrıca, biz Aizonai’de bir wifi alanı oluşturmak istiyoruz. Yaklaşık on noktada geçmiş döneme ait kurgular oluşturacağız. İnsanlar artırılmış gerçeklik gözlükleriyle, buraları dolaşırken, sanal olarak o dönemi yaşayacaklar.

Buradaki tüm gayretimiz, Aizonai’yi geçerken uğranılan bir yerden ziyade, pilanlanmış ziyaretlerin yapıldığı bir yere dönüştürmektir.

-Efendim, yoğun programınızda gazetemize vakit ayırdığınız için, size şükranlarımızı sunuyoruz.

Ben de Milat okuyucularına selam ediyorum. Sizlerin aracılığı ile Kütahya'mızda yapılan hizmetleri daha geniş kitlelere duyurma fırsatı bulduk. Bu açıdan ben de size ve Milat gazetesine teşekkür ediyorum.

Termal Kayak projesi hayatageçirildi

termal_fd6b779b285d63a8df5798194c7655e4.jpg

-İlinizde Türkiye’de bir ilk olan Termal Kayak Merkezi bulunuyor. Murat Dağı’nda olan bu tesis, Kayak yapmak isteyenler tarafından yoğun ilgi görmeye başladı. Bu merkeze dair planlamanız nedir’?

Evet, sizin de sorunuzda belirttiğiniz gibi, Murat Dağı'ndaki tesis Türkiye’nin ilk termal kayak merkezidir. Bugün Murat Dağı’nın, bir Abant’tan, bir Gölcük’ten hiçbir farkı yoktur. Hatta fazlası vardır. Artısı, çam ormanları içindeki doğa güzelliğinin yanında, 1600’lü rakımlarda, termal sıcak suya sahip olmasıdır.

Son dönemde, burada bir kayak merkezi oluşturmaya yönelik çalışmalar başladı. Ancak, Murat Dağı’nda gündelik konaklayacakların ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli tesisler yoktu. Çok şükür, bunların planları çizildi. Şimdi iş ihale aşamasına geldi. Bizde burası için kaynak arayışı içindeyiz.

Bir de Murat Dağı için, teleferik hattı projemiz var. Bu hattın yapılmasıyla, turistler konaklama alanlarından, kayak merkezine giden 6 km’lik mesafeyi teleferikle çıkacaklar.

Murat Dağı’na ihtiyaç duyulan yatırımları yaptığımızda, burası bilinen kayak merkezlerine alternatif olacaktır. Hatta, mevcut termal sıcak suyuyla da dünyada bilinir hale gelecektir.

Gençlere istihdam sağlanacak

gencler_9091b0656b431c26c6c6728097432986.jpg

-Şehrinizde Organize Sanayi Bölgesi yatırımları da tam gaz sürüyor. Bu yatırımlardan biri olan Zafer OSB’de son durum nedir?’

Zafer OSB, Kütahya’daki gençlere istihdam sağlamak için yapılmış bir projedir. Sekiz ay önce, ben göreve geldiğimde, temel hedef, buranın altyapı çalışmalarının acilen bitirilerek, üretim yapılacak fabrikaların inşasına başlanmasıydı. Hamdolsun, orada elektrik ve doğalgaz parsellerin başlarına kadar getirildi.

Buradaki ikinci süreç ise, kanalizasyon, içme suyu ve yol altyapısının tamamlanmasıydı. Bu konudaki çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Biz de yer tahsisi için müracaatları almaya başladık. Şu ana kadar da, on firmanın yer tahsislerini yaptık. Bunlar da 3000 kişilik iş imkanı sağlayacak yatırımları yapacaklar. Şimdi elimizde 60 adet başvuru var. Bunların analiz ve değerlendirmeleride tüm hızıyla sürüyor.

Simav'da Sera Bölgesi çalışmaları

sera_e2401dbe2127bc2f622a496b2c171d99.jpg

-Simav’ı domatesin başkenti haline dönüştüreceğiz diyerek, ilçeye Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sera Bölgesi’nin çalışmalarını başlattınız. Çalışmalarınız hangi aşamada?

Simav’ın elindeki en büyük güç, yüksek ısılı yeraltı sularına sahip olmasıdır. İklim, rakım ve arazi yapısına baktığınızda, ortadaki resim, Simav’a Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sera Bölgesi’nin kurulmasını mecbur bırakıyordu.

Biz mevcut avantajları değerlendirme adına, hızlı bir çalışma içine girdik. Hemen MTA’yla bir protokol imzalayarak, yer altındaki suların geniş bir fizibilite raporunu istedik. Sağolsunlar, iki ay gibi kısa bir sürede, bize bu raporu sundular.

MTA’nın sahada yaptığı araştırmada, mevcut sahanın dışında, yeni bir termal havza tesbit edildi. Oldukça verimli olan bu havzada da dört nokta belirlendi. Şimdi bu noktalarda da kuyu açma çalışmalarımız devam ediyor. Sahadan gelen haberler oldukça olumlu.