Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2431.61
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mansur Yavaş hayal satıyor

Ankara Büyükşehir AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, ABB Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştirerek, "Ankara Büyükşehir'de 2019 ve 2020 yıllarında toplam 10 milyar para harcandı. Siz 10 milyar parayı nereye harcadınız? Neredeyse hiçbir eseri hayata geçirmediniz. 20 ayda güzelim Ankara'ya siz ne yaptınız?" dedi.
Mansur Yavaş hayal satıyor
04 Aralık 2020 02:00:00
Ankara Büyükşehir AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, ABB Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştirerek, "Ankara Büyükşehir'de 2019 ve 2020 yıllarında toplam 10 milyar para harcandı. Siz 10 milyar parayı nereye harcadınız? Neredeyse hiçbir eseri hayata geçirmediniz. 20 ayda güzelim Ankara'ya siz ne yaptınız?" dedi.

Ezgi ÇELİK ANKARA

Ankara Büyükşehir AK Parti Grup Başkanvekili ve Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Ulucanlar Cezaevi Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) 2 yıllık faaliyetlerini değerlendirdi. Ankara Büyükşehir’de 2019 ve 2020 yıllarında toplam 10 milyar para harcandığını belirten Köse, “Bu paralar milletimizin Sayın Mansur Yavaş’a emanet ettiği paralar. Siz 10 milyar parayı nereye harcadınız? Neredeyse hiçbir eseri hayata geçirmediniz. 20 ayda güzelim Ankara’ya siz ne yaptınız? Ortada bir beceriksizlik var. Tüm işlerin altında kaldı.” diyerek tepki gösterdi.

“Sosyal medya belediyeciliği yaptı”

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın iki yıllık süreçte sadece sosyal medya belediyeciliği yaptığını vurgulayan Köse, “Sosyal medyada bir çığır açtı. Ancak bir problem var. Sosyal medya belediyeciliğinde her şey sanal alemde kalıyor. Sosyal medyacılar, kendisine sanal bir âlem oluşturdu. Sanal takipçiler, robot yazılımlar hazırladılar. Sayın Yavaş’ı sanal âlemde gezdirdiler. Robot beğeniler, sanal retweetler, sanal yorumlar. Sayın Yavaş da bunlara inandı ve bırakın yeni projeleri, rutin işleri bile götüremez hale geldi. İnsanların hayallerini satın aldı, ama Ankaralı hemşerilerime hiçbir şey veremedi.” dedi.

Yavaş’ın seçim vaatlerinde 58 km metro yapacağını söylediğini hatırlatan Köse, “Ankaralı hemşerilerimiz ne zaman Sayın Yavaş’ın yaptığı metrolara binmeye başlayacak? İnşaatına ne zaman başlayacak, bir tarih verse diyorum. Mamaklılar Sayın Yavaş’tan müjde bekliyor. Ayrıca vaat ettiği diğer kalan 50 kilometre metro hattını nerelere yapacak bilen var mı? Kağıt üzerinde bile olsa projesi var mı? Bize biraz anlatsa kendi kaynaklarıyla yapacağı metro projelerini. Hayal satıyor dedik ya. Bu iş de aynen öyle.” dedi.

“Doğru rakam 170 bin”

Sosyal yardımlar konusuna değinen Köse, “Sosyal yardımlarda da geriye gitti Ankara. Önceden destek alan ihtiyaç sahiplerinden yarısından fazlası artık destek alamıyor. Ne gıda ne de kömür yardımı alamıyor asıl ihtiyaç sahipleri. 500 bin kişiye sosyal yardım yaptım diye açıklama yapıyor Sayın Yavaş. Kaç aileye gıda paketi alımı yaptıysa, bunu açıklarsa milletimiz öğrenmiş olur. Bütçe görüşmelerinde CHP’li bir meclis üyesi doğru rakamı verdi. Doğru rakam 170 bin. Bir de kömür alımı konusu var. Önce açık ihale yapıyor. Bir firmada kalıyor ihaleye, bu firma 45 Milyon teklif veriyor. İhaleyi iptal ediyor. Sonra, davetiye usulü ile ihale yapıyor ve aynı miktardaki kömürü, yine aynı firmaya bu sefer 61 milyona veriyor. Sonra bir ihaleye daha çıkıyor, ancak bu sefer hiçbir bilgi yok. Kim, kaça aldı bilgi yok.” dedi.

“İhaleler şeffaf yapılmıyor”

İhalelerin şeffaf yapıldığını iddia eden Yavaş’ı eleştiren Köse, “Bugüne kadar Ankara Büyükşehir, ASKİ, EGO ve Şirketlerde yaptığınız ihalelerden kaç tanesini canlı olarak yayınladınız? Canlı yayın yapmadığınız ihale sayısı kaç? Kaç tane ihaleyi açık ihale, kaç tane ihaleyi davetiye usulü ve kaç tane ihaleyi pazarlık usulü ile yaptınız? Pandemi döneminde maske alım ihaleleri yaptı Sayın Yavaş. Bunların birkaçı hariç hepsini davetiye usulü ile yaptı. Bakıyoruz kaç kişiyi davet etmiş, bir kişi. Yayınlanan şartname var mı? Yok. Kaç adet almış bu belli mi, ilan etti mi? Yok. Peki, neden bir kişiyi çağırıyorsunuz? Üstelik bu firma tekstil firması da değil. Bu firma sanırım inşaat firması.” dedi.

“Seçim bitti maske düştü”

Yavaş’ın “Belediye iyi yönetilirse gelir fazlası vermesi mümkün. Ankara’da kaynak çok çok fazla. Bütün projeleri uygulayabiliriz” sözlerini hatırlatan Köse, “Seçimden sonra ne yaptı, ilk meclis toplantısında borç istedi. Seçim bitti ve maske düştü. Hani Büyükşehir bütçesi kendine yeterdi? Hani israfa engel olunca para yeterdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO ile birlikte 25 yılda toplam 3 Milyar 250 milyon borç devretmiş. Bu rakam içinde ASKİ’nin borcu 418 milyon, EGO’nun borcu 391 Milyon, ABB’nin borcu ise 2,5 milyar liradır. 2019 seçimlerinden sonra Sayın Mansur Yavaş ABB’yi ne kadar borçlandırmıştır. Toplam 1.815 milyar liradır. Bu yıl da bakıyoruz bütçeye, ASKİ 500 Milyon borç istiyor, ABB 730 Milyon borç, yani toplam 1.230 milyar borç öngörülüyor. Sayın Mansur Yavaş geçen dönemlerdeki 1.815 milyar borca ilaveten bu yıl da 1.230 milyar ve toplamda da 3.045 milyar kredi kullanacak. 2 yılda, hatta 2021 yılını da sayarsak Sayın Yavaş, Ankara Büyükşehir’e toplamda 3 milyar borç yükü getiriyor. ABB, borç batağına doğru sürükleniyor” dedi.

“Ankara’ya boş yıllar yaşatmasın”

Yavaş’ın belediyeyi iyi yönetemediğini söyleyen Köse, “Engellilerin erişilebilirliğini sağlamak amacıyla 1.000 TL bütçe ayırmış. Heykel yapımı için 1.5 milyon, köy konağı için ve muhtarlık binası için 1 milyon ayırmış. Muhtarlara, Sayın Yavaş heykel kadar değer vermemiş. Buna bazıları heykel belediyeciliği diyor. Sayın Yavaş, seçimde vaat ettiklerinden fersah fersah uzaktadır. Ankara’ya verdiği sözleri yerine getiremediği gibi mevcut hizmetleri bile yapmaya dermanı yoktur. Belediyeyi iyi yönetememiştir. Belediyeyi Sayın Yavaş borç batağına doğru sürüklemiş ve Belediyede iflas etmiş bir görüntünün hâkim olmasını sağlamıştır. O kadar imkâna ve kaynağa rağmen beceriksiz bir yönetim ile karşı karşıyayız.” dedi.

Murat Köse