Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2310.91
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TCMB Başkanı Ağbal'dan enflasyon açıklaması

28 Ocak 2021 11:14:26
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, Enflasyon Raporu 2021-I'in tanıtımı amacıyla basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Merkez Bankası Başkanı Ağbal, "Enflasyonun 2021 yılı sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini ve 2022 yılında enflasyonun da yüzde 7 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın açıklamaları şöyle:

2021 yılında küresel enflasyon üzerindeki risklerin ağırlıklı olarak yukarı yönlü olduğu değerlendirilmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyon düşük seyretmektedir. Son dönemde gelişmekte olan ülkelere portföy girişlerinin hızlandığını görmekteyiz. İktisadi faaliyet yılın son çeyreğinde de güçlü bir seyir izledi.

Üretim, sipariş ve kapasite kullanım oranları güçlü seyretmiştir. Hizmetler sektöründe de birçok alt sektörde cirolar salgın öncesi düzeyini aştı. Son dönemde salgına bağlı kısıtlamaların hizmetler sektöründeki istihdam üzerindeki etkileri görülmeye başlanmıştır.

Yıllık kredi büyümesi genişlemeye neden olmuştur. Kredi genişlemesi firma kredileri, konut ve ihtiyaç kredilerinde belirginleşti. Net kredi hacmi 518 milyar olmuştur. Kredi faizleri yükselmeye başlamış kredi ivmelenmesinde önemli yavaşlama sağlanmıştır. Altın dahil M2 para arzı yüzde 33 artışla 833 milyar liraya yükselmiştir. Cari işlemler açığı 38 milyar dolara yükselmiştir.

TAHMİN BANDININ ÜZERİNDE

Cari açık ve sermaye çıkışları rezerv kaybına yol açmıştır. Borçlanma maliyetleri artmıştır. Tüketici enflasyonu yüzde 11,75 seviyesinden 2020 yıl sonunda 14,60 seviyesine yükselmiştir. Tahmin bandının üzerindedir. Temel mal ve gıda belirleyici olmuştur.

2021 ENFLASYON TAHMİNİ

"Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" diyen, Ağbal enflasyon tahmini için "Enflasyonda kalıcı düşüşe 2021'de yüzde 9,4, 2022'de yüzde 7, 2023 sonunda yüzde 5 sonuna gerileyerek istikrar sağlayacağını görüyoruz." dedi.

2022 ENFLASYON TAHMİNİ

Para politikasının sıkı duruşunun enflasyon hedefine ulaşıncaya kadar süreceğini belirten Ağbal, 2022 yılı enflasyon hedefi için yüzde 7 vurgusu yaptı.

Enflasyon yüzde 5 hedefine varmak amacıyla Para Politikası Kurulu, elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

2023 ENFLASYON HEDEFİ

Ağbal hedefe kararlı bir şekilde gidileceğini belirterek, ilgili kurumlarla işbirliği kapsamında "Yüzde 5 hedefine varmak amacıyla Para Politikası Kurulu, elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Ekim Enflasyon Raporu'nda öngörülen enflasyon tahminlerini korumuş olduk. " dedi.

Ağbal, "Paylaştığımız tahmin patikası içinde yüzde 5 hedefine 2023 sonunda ancak ulaşabiliyoruz. Bu hedefe varmak amacıyla 2021 yılında enflasyon hedeflemesi rejimini tüm unsurlarıyla kararlı şekilde uygulayacağız." ifadelerini kullandı.

Hukuk ve ekonomik alanda yapılan reformlara da değinen Ağbal, para politikasındaki sıkı duruşuna devam edileceğini belirtti. Fiyat istikrarının hedefe ulaşmakta çok önemli olduğunu ve birlikte çalışılacak kurumlara da büyük iş düştüğünü aktardı.

KUR KAYNAKLI ETKİLER AZALACAK

TCMB Başkanı Ağbal, "Döviz kurlarında son aylardaki düşüş, enflasyon üzerindeki kur kaynaklı etkilerin azalacağını göstermektedir." dedi.

KARARLILIKLA YAPILACAK

Ağbal, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında orta vadeli hedef patikasından sapma riskine işaret etmesi durumunda önden ilave sıkılaştırmanın kararlılıkla yapılacağını belirtti.

FAİZ İNDİRİMİ MESAJI

Faiz indirimlerine dönük bir gündemin konuşulmasının henüz çok erken olduğunu değerlendiriyoruz.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan