Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2410.34
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Mesele anlatılabilirdi

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto eylemleriyle ilgili, 'Mesele anlatılabilirdi, öyle bir fırsat vardı. Biber gazının acil kullanılmaması gerekirdi' dedi.
Mesele anlatılabilirdi
02 Haziran 2013 17:59:00
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto eylemleriyle ilgili, 'Mesele anlatılabilirdi, öyle bir fırsat vardı. Biber gazının acil kullanılmaması gerekirdi' dedi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayları değerlendirdi.

Süreçte birtakım yanlışların üst üste yapıldığına dikkati çeken Üstün, bunun da beraberinde istenmeyen olayların yaşanmasına neden olduğunu anlattı.

"Maalesef 3 yanlışın bir doğru yapmadığını bir kez daha gördük" diyen Üstün, şöyle devam etti:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çıkıp ne yapmak istediğini anlatmalıydı. Burada iletişim kazası oldu. Polisin henüz kamu düzeni bozulmadan en son kullanacağı araçları işin başında kullanmış olması önemli bir yanlıştır. Eski rejim yanlıları darbe öncesi görüntüleri ülkemize yaşattılar. Tırnaklarımızla oluşturduğumuz ülkemizin demokratik, özgürlükçü ve insan haklarına dayalı imajına zarar vermiştir."

Üstün, olayla ilgili gereken hassasiyetin gösterilmediğini belirterek, olayların başlangıcında Gezi Parkı'nda yanlış iş yapıldığını düşünen makul vatandaşların geldiğini ancak olayların doğru şekilde kendilerine anlatılamadığını söyledi.

Polisin aceleci davrandığını vurgulayan Üstün, "Mesele anlatılabilirdi, öyle bir fırsat vardı ama olmadı ve bu insanlar polisle karşı karşıya geldi. Orantısız güç olabilir, kullanılmaması gereken biber gazının acil kullanılmaması gerekirdi. Biber gazı sıkılmadan önce böyle büyük bir olay yaşanmamıştı aslında. Kamu düzenini bozacak bir durum olsaydı birtakım enstürmanlara ihtiyaç duyulabilirdi ancak o aşamada böyle bir durum yoktu. Çok aceleci davranıldı" diye konuştu.

"Türkiye'ye bu görüntüler yakışmadı"

Üstün, yaşanan olayların ülkenin imajına zarar verdiğine dikkati çekerek, "eski rejim yanlılarının" darbe öncesi görüntüleri ülkeye yaşattıklarını kaydetti.

Üstün, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu insanların hiçbir kutsalının olmadığını bir kez daha gördük. Bunlar fırsatını bulduğunda polisi linç edebileceklerini, ülkeyi ateşe verebileceklerini bir kez daha milletimize göstermiş oldular. Yakan, yıkan ve ilke tanımayan, hatta kendilerini haberleştirmek isteyen basın mensuplarının araçlarını tahrip eden, esnafa zarar veren ve Atatürk heykeline dahi kendi ideolojilerini kazıyan bir yapıyla karşı karşıya kalındı.

Marjinal grupların da katılımıyla olaylar farklı boyutlara taşındı. Hak aramak hareketinden öte bir kaos oluşturma ve ülkenin imajını bozmaya çalışan bir harekete dönüştü. İnsan hakları konusunda tırnaklarımızla kazıyarak getirdiğimiz durumu, bir kıvılcımla nasıl yok edilebileceğini gördük. O bakımdan idarecilerimizin, demokratik olgunluğa ulaşmasına kadar yanlış yapma lüksü yok. Herkes için insan hakkı ve demokrasi istememiz lazım. Ülkeyi de bu demokrasi düşmanlarının kucağına itecek bir davranıştan uzak durmamız lazım. Herkes bu konuda dikkatli olmalı."