Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Millet yeni bir anayasa istiyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, milletin yenilenmiş bir anayasadan yana olmadığını, yeni bir anayasa istediğini söyledi.
Millet yeni bir anayasa istiyor
14 Temmuz 2013 15:24:00
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, milletin yenilenmiş bir anayasadan yana olmadığını, yeni bir anayasa istediğini söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Millet yenilenmiş bir anayasadan yana değil. Millet yeni bir anayasa istiyor" dedi.
Çelik AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de hep millet eksenli değil, devlet eksenli anayasalar hazırlandığını ve ülkenin bu şekilde yönetildiğini söyledi.
Anayasaların, devlet karşısında bireyi ve milleti koruması gerekirken ülkede şimdiye kadar uygulanan anayasaların millete karşı devleti koruduğunu vurgulayan Çelik, "Anayasa çalışmaları başlamadan önce komisyonun bir çalışması oldu. Türkiye'de yoğun bir şekilde bölgeler, iller tarandı. 'Anayasa ile ilgili millet ne istiyor?' sorusu yöneltildi. Millet yenilenmiş bir anayasadan yana değil. Millet yeni bir anayasa istiyor" ifadesini kullandı.
Gelinen noktaya bakıldığında, yeni anayasa yerine restorasyon anayasasının konuşulup tartışıldığını dile getiren Çelik, mevcut anayasanın ruhunun ortada olduğunu anlattı.
Mevcut anayasada birçok değişiklik yapıldığını hatırlatan Çelik, şöyle devam etti:
"Şimdi '48 maddede uzlaştık' deniliyor. 82 Anayasası durduktan sonra bunun neyini değiştirirseniz değiştirin ne kadar yeni anayasa olacak bu? AK Parti olarak biz yeni bir anayasa taahhüdüyle yola çıktık ama siyasi partilerin geldiği noktayı görünce doğrusu üzülmemek mümkün değil. Burada '82 Anayasası'nın ruhu kalsın, burada düzenlemeler, iyileştirmeler yapalım' yaklaşımının, gerçekten anayasa değişikliği açısından üzüntü verici bir tablo olduğunu belirtmek istiyorum. Türkiye, hiç anayasası yokmuş gibi oturup yeni anayasa yapabilmeliydi. Siyasi partilerin bu olgunlukta, bu vizyonda olmaları gerekirdi. Tabii ki 24 ve 61 anayasalarındaki gibi 'Ülkenin idare şekli cumhuriyettir' gibi değiştirilmesi mümkün olmayan maddeler konulup bunun yanında ana konu ve ana başlıklar belirlenip yeni bir anayasa yazılmalıydı. Bu anayasanın ruhu da millet olmalıydı ama böyle bir anayasayı gerçekleştirme imkanı bu parlamentoda ne yazık ki olmadı. İşin özü; bizim istediğimiz, yenilenmiş değil, yeni bir anayasa yapılmasıydı."
Başkanlık sistemiyle ilgili tartışmalar
TBMM'de yeni anayasa değişikliğiyle ilgili tartışmalara başkanlık sisteminin de eklendiğine işaret eden Çelik, öncelikle milletin sesine kulak verilmesi gerektiğini kaydetti.
Çelik, hiç kimsenin, "Yeni bir anayasa yapılmasın" demediğini ancak partilerin TBMM'ye geldiğinde farklı bir tablo sergilediğini belirterek, şöyle konuştu:
"Başkanlık sistemi olur veya olmaz. Yeni bir anayasa konusunda milletin, siyasi partilerin kararı var. Bu yeni düşündüğümüz anayasayı mevcut parlamenter sistem esaslı da yapabilirsiniz. Onun tartışmasını yaparsınız. Burada karşı çıktığım ve anlamakta zorlandığım; millet 'yeni anayasa' diyecek, partiler 'yeni anayasa' diyecek ama 82 Anayasası'nın ruhunu koruyarak masada oturup tadil işi yapacaksınız, yeniden düzenleyeceksiniz. Bu ruh durduğu sürece yapılanın ne katkısı olacak? Onu da önümüzdeki süre içinde göreceğiz."