Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2526.52
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Mısır'daki darbe tarihi bir hata'

Mısır'da ordunun yönetime el koyup seçilmiş il sivil Cumhurbaşkanı Mursi'yi devirmesini uzmanlar ''tarihi bir hata'' olarak değerlendiriyor.
'Mısır'daki darbe tarihi bir hata'
09 Temmuz 2013 14:31:00
Mısır'da ordunun yönetime el koyup seçilmiş il sivil Cumhurbaşkanı Mursi'yi devirmesini uzmanlar ''tarihi bir hata'' olarak değerlendiriyor.
Mısır'da ordunun yönetime el koyup, seçilmiş ilk sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirmesinin ardından, ülkede her geçen gün tırmanan şiddet "Mısır iç savaşa mı sürükleniyor?" sorusunu akıllara getiriyor. Konunun uzmanları, ordunun Müslüman Kardeşler'i politikadan uzak tutmasının şiddeti arttıracağı konusunda hem fikir.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House'un Orta Doğu ve Kuzey Afrika uzmanı David Butter, Mısır'da dün sabah namazı sırasında yaşanan saldırının ülkedeki şiddetin daha da tırmanmasında etkili olduğunu söyledi.
Güvenlik güçleri tarafından askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyenlere ateş açıldığının görüldüğünü belirten Butter, Mursi'yi destekleyenlerin de bazı şiddet olaylarına karıştıklarını söyledi. Butter, "Bu tür yaşanan gelişmelerin çok ciddi olaylar olduğunu biliyoruz. Ancak bu noktada en fazla ayıplanması gereken ordu ve güvenlik güçleridir. Bu durum Muhammed Mursi'yi destekleyenlerin haklılığını arttıracaktır" diye konuştu.
"Darbe tarihi bir hataydı"
Boston Üniversitesi Uluslararası İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Augustus Richard Norton, Mısır anayasasının askıya alınarak ülke tarihinde ilk kez seçimle gelen Cumhurbaşkanı Mursi'yi görevinden uzaklaştıran askeri darbenin birçok kişi tarafından alkışlansa da "tarihi bir hata" olduğunu kaydetti.
Norton, "İvedilikle herkesi kucaklayan bir geçiş hükümeti kurulmadığı takdirde, Mısır toplumu arasındaki kutuplaşma tehlikeli boyutlara ulaşacak. Mursi aleyhtarı gösterilerin planlayıcısı olan birçok kişi, Müslüman Kardeşler'in ortadan kaldırılmasını istiyor ve birçok Mursi taraftarı da zülme uğramış durumda. Akıl üstün gelmelidir. Ordunun, Hüsnü Mübarek döneminden kalan politikacılardan bile daha mantıklı olacağına inanmıyorum."
Kaybedilecek zamanın bulunmadığını ifade eden Norton, Türk ve Amerikan hükümetlerinin krizin daha da derinleşmesini önlemek için yardımda bulunacaklarını ümit ettiğini kaydetti.
"Devlet tarafından yapılan baskı altında tutma şiddeti tırmandırıyor"
Virjinya Üniversitesi Woodrow Wilson Politika Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jonah Schulhofer-Wohl dün sabah meydana gelen saldırının ardından politik aktörler tarafından verilen kararların ülkenin geleceği açısından kritik bir dönemeç oluşturduğunu söyledi. Schulhofer-Wohl, "Müslüman Kardeşler ülkede çalışmaları yapılan geçiş sürecinde herhangi bir rol üslenmeyi kabul etmese de, böyle bir rolün bulunduğu göstermek, geçiş hükümeti ve Mısır ordusu tarafından ortamı sakinleştirmek için en emin adım" diye konuştu.
İngiltere'nin St Andrew Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raymond Hinnebusch da Mısır'da Suriye'ye benzer bir tablonun yaşanmayacağını, ancak yaşanan gelişmelerin ardından özellikle Sina yarımadasında şiddetin artabileceğini kaydetti.