Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2428.80
BIST 100
9669.95
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

MÜSLÜMANIN DEĞERİ AHL\u00c2KIYLA ÖLÇÜLÜR

MÜSLÜMANIN DEĞERİ AHL\u00c2KIYLA ÖLÇÜLÜR
31 Ocak 2014 11:30:00

HAZIRLAYAN: SABRİ GÜLTEKİN

Hazreti Muhammed (sav)'in güzel ahlakı; güvenilirliğini, hakkı gözetmesini, insana değer vermesini, üstün kişiliğini, hoşgörülü ve sabırlı olmasını anlatan değerlerdir. Peygamberimizin en güzel özelliği, başkaları için önerdiği öğütleri ve kuralları ilk önce kendi yaşamında uygulamasıdır. Kendini başkalarından üstün görmemesi, Kur'an'ın öğüt ve yasaklarını yaşamından uygulaması onun ne kadar üstün bir insan oluşuna en güzel örnektir. Peygamberimiz bütün güzel ahlakları ve güzellikleri toplamış, örnek bir kişidir. Onun ahlakını kelimelere sığdırmak çok zordur. Onun ahlakı Kur'an ahlakıdır. Yüce Rabbimiz Peygamberimizin ahlakını överken, 'Ya Muhammed! Şüphesiz ki, sen yüce bir ahlak üzeresin'(Kalem, 4) buyurmuşlardır. Peygamberimiz Allah'a niyaz ettiğinde, 'Allah'ım! Beni ahlakın en güzeline yönelt, kötü ahlaktan uzak tut' demiştir.

İnsanların en iyisi öfkesini yenebilendir

İnsanın öfkeleneceği, dolup taşacağı anlar da mutlaka olur. O esnada insanın öfkesini yutması, dince çok önemli bir vasıf sayılmaktadır. Bir taraftan insanların kusurunu affetme, bir taraftan da öfkelenip köpüreceği yerde dahi köpürmeme, sabırlı ve mülayim davranma bir mümin sıfatıdır. Peygamber Efendimiz (sav), 'Müminlerin en kamil ve olgunu ahlak bakımından en güzel olan, başkalarıyla en iyi geçinendir' buyurmuş ve bize, affetmeyi de ihtiva eden güzel ahlaklı olma yolunu göstermiştir.

Güzel ahlak Müslümanın şiarıdır

İslam dini kadar güzel ahlaka önem veren bir başka din veya düşünce sistemi görmek mümkün değildir. İslam'ın gayesi; insanları güzel ahlak sahibi yaparak olgunlaştırmaktır. Kur'an-ı Kerim birçok ayette, itikat, ibadet ve ahlaka ait esasları birlikte zikreder ki bu da bize, iman ile ahlaki davranışlar arasında sıkı bir irtibatın bulunduğuna işaret eder. 'Mü'minlerin imanca en olgun olanı, ahlakı en güzel olanıdır' sözü ile güzel ahlakın inanç üzerindeki önemini belirten Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: 'Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.' Bir Müslümanın değeri, ahlakının güzelliği ile ölçülür.

Müslümana çatık kaş değil, güleryüz yakışır

Güzel ahlak, ilim ve edep öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle elde edilen iyi huylardır. Dinimiz iyi huylar edinmemizi, kötü huylardan kaçınmamızı emretmektedir. Güzel huy, iyi iş yapmaya sebep olur. Güzel ahlak, ruhumuzun alışkanlık haline getirdiği iyi huylara denir. Bir Müslümana çatık kaşla bakmak haramdır. Güler yüzlü olmayan kimse mü'min sıfatlı değildir. Müslüman, herkese karşı güler yüzlü, tatlı dilli olmalıdır. Hadis-i şerifte, Allah'a ve ahiret gününe iman eden kimsenin, misafirine ve komşusuna ikram etmesi, ya hayır söylemesi veya susması emredilmiştir. İyi bir Müslüman olmak, güzel ahlaka sahip olmakla mümkündür. Bu da ancak ilim ve edep öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle elde edilmektedir.

///

GÜZEL AHLu00c2K KUR'AN'IN ÖZÜDÜR

Çocuklarımıza Kur'an-ı Kerim'i öğretirken sadece okumasını değil, aynı zamanda onun nasıl bir kitap olduğunu, nelerden bahsettiğini ve hangi hakikatleri bize ders verdiğini de anlatmalıyız. Böylece, Kur'an-ı Kerim'e karşı hürmet ve muhabbeti kalbinde ve ruhunda uyandırmalıdır. Çünkü çocuğa Kur'an-ı Kerim öğretmek ifadesi, genel anlamda onlara dinini, ahlakını öğretmeyi içine alan bir eğitim ve öğretim sistemini ifade etmektedir. Kur'an-ı Kerim eğitimi alan bir çocuk hem onun feyzinden istifade edecek hem de hayatını ona göre yönlendirecektir.

///

GÜZEL AHLu00c2KLI

OLMANIN ALAMETLERİ

İnsaflı olmak, arkadaşlarının hatasını görmemek, hüsnü zan etmek, kötü zandan kaçınmak, arkadaşlarının eziyetlerine göğüs germek, onlardan şikayetçi olmamak, hep kendi ayıp ve kusurlarını düşünmek, kendi nefsini kınamak, güler yüzlü olup, herkesle yumuşak konuşmaktır.

Güzel ahlak sahibi olan kimse, edeplidir, az konuşur, hatası azdır, kimseyi gıybet etmez (çekiştirmez), Allah için sever, Allah için düşmanlık eder. Emaneti korur, komşu ve arkadaşını gözetir. Bütün iyi huyların başı ise hayadır.

Güzel ahlak sahibi olan bir kimsenin, kötü huylu bir hanımı vardı. Gayet iyi geçiniyorlardı. Kötü huylu hanımla nasıl iyi geçindiği sorulunca, iyi ahlaklı kimse şöyle cevap verdi: 'İyilerle herkes geçinir. Marifet kötü ile geçinmektir. Onun kötü huyuna sabredemezsem, benim iyi huylu olduğum nereden belli olacaktır?'

Bir kimse, güzel ahlaka sahip olmak için, önce kendi kötü huylarını teşhis etmelidir. Bunu ya kendi düşünerek, araştırarak bulur. Yahut bir alimin, rehberin bildirmesi ile anlar. Mümin, müminin aynasıdır, insan kendi kusurlarını zor anlar. Güvendiği arkadaşına sorarak da, kusurlarını öğrenir. Sadık olan dostu, onu tehlikelerden, korkulardan koruyan kimsedir.

///

ÇOCUKLARINIZI

3 HUYLA TERBİYE EDİN

Peygamberimiz, çocukların terbiyesi konusunda şöyle buyuruyor: 'Çocuklarınızı şu üç huyu aşılayacak şekilde terbiye ediniz: 'Peygamberini, O'nun Ehl-i Beyt'ini sevdiriniz ve Kur'an-ı Kerim'i okutunuz. Çünkü Kur'an okuyanlar hiçbir gölgenin bulunmadığı mahşer günü Peygamber ve evliyalarla beraber Allah'ın (rahmet) gölgesinde bulunacaklardır.' (İmam Suyuti, Camiu's-Sağir Ve Tercemesi)

///

NÜKTE

İkisini de affeyle

Sahabİlerden biri Hz. Ebu Bekir'in yanına gelip ona şöyle diyerek bir dua etmiş:

'Çok günahkarım, benim için dua eder misin?'

Hz. Ebu Bekir de şu şekilde bir dua etmiş:

'Ya Rabbi, bir günahkar bir diğerinden dua istiyor, ikisini de affeyle.'

///

ŞEHİR VE MEDENİYET

Sultan Yıldırım Beyazıt'ın yaptırdığı hisar

ALİBEYKÖY: İstanbul'un fethinde büyük yararlılıklar gösteren uç beyi akıncı Ali Bey 'in burada kurduğu çiftlikten adını almıştır.

ANADOLU HİSARı: Sultan Yıldırım Bayazıt zamanında Anadolu yakasında yaptırılan hisardan dolayı bu ismi taşıyor.

Avcılar: Cumhuriyet sonrası devirde 1924 yılında Ambarlı köyünün Rum nüfusu 40-50 hane olarak Türkler ile değiştirildi. Rumlardan boşalan yerlere askeri ambarların yerleştirilmesi nedeniyle bu yere Ambarlı denildi. Buraya Türkler'in yerleşmesiyle tarımcılık daha önem kazandı. Avcılar'ın merkezine Bulgaristan'dan getirilen Türkler yerleştirildi. Daha sonra burada bulunan küçük çiftliklerin köy halini alıp yerleşim alanların çoğalmasıyla buraya Avcılar dendi.

Bahçekapı: Eminönü ile Sirkeci arasında Yeni Camii'nin hemen arkasında bulunan Bahçekapı semti adını İstanbul'un deniz surlarının Haliç ağzına açılan kapılarından biri olan 'Bahçe Kapısı'ndan almaktadır.

//

DAĞARCIK

İNSANIN ESNEME SEBEBİ

* En uzun boylu insan 1940 yılında ölen 2.72 metre boyunda ABD'li R.P. Wadlow olmuştur.

* Kibrit kutusu büyüklüğündeki altın külçesi yufka gibi açılarak bir tenis kortu büyüklüğüne kadar yırtılmadan uzatılabilir.

* Einstein 9 yaşından sonra akıcı konuşmaya başladı. Aile onda zihin geriliği olduğunu bile düşündü.

* İnsan daha çok oksijen alabilmek ve vücudundaki karbon gazını boşaltmak için esner.

* İnsan bir günde 28-33 bin litre hava, 500-700 litre oksijen, 2 kilogram yiyecek tüketir.

* Dünyanın en hızlı kuşu Boğazlı Kırlangıç'tır. 3 saniye süreyle saatte 128 km. sürate ulaşmıştır.

* Michel Jordan bir yılda Nike'den Nike'ın Malezya fabrikası personelinin hepsinden fazla para kazanıyor.

* ABD, Ohio'da lisans olmadan fare yakalamak yasaktır.