Dolar (USD)
32.62
Euro (EUR)
34.61
Gram Altın
2523.76
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Öğrenciler üzerindeki baskı azalıyor

Eğitim uzmanları adrese dayalı yeni yerleştirme sistemini yorumladı. TEOG'un yerini alan Mahalli Yerleştirme Sisteminde sınav mecburiyetinin kalkması ve yerleştirmede adres, eğitim bölgesi kuralının esas alınmasının "doğru bir yaklaşım" olduğunu belirten Uzmanlar, "Öğrencilerimiz artık "Açıkta kalacak mıyım?" korku ve endişesinden kurtuldu" dedi.
Öğrenciler üzerindeki baskı azalıyor
07 Kasım 2017 10:09:00
Eğitim uzmanları adrese dayalı yeni yerleştirme sistemini yorumladı. TEOG'un yerini alan Mahalli Yerleştirme Sisteminde sınav mecburiyetinin kalkması ve yerleştirmede adres, eğitim bölgesi kuralının esas alınmasının "doğru bir yaklaşım" olduğunu belirten Uzmanlar, "Öğrencilerimiz artık "Açıkta kalacak mıyım?" korku ve endişesinden kurtuldu" dedi.

Ezgi ÇelikAnkara

TEOG yerine gelen yeni lise yerleştirme sisteminin ismi Mahalli Yerleştirme Sistemi (MYS) oldu. Liseye geçişte yeni sistemin ayrıntılarını Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz açıkladı. Mahalli Yerleştirme Sistemi (MYS) sistemini değerlendiren Eğitim Uzmanı Bekir Gür, "Aileleri ve çocukları telaşlandırmaya gerek yok. Yeni sistemdeki teknik eksiklikler giderilecektir" uyarısında bulundu.

"Doğru bir sistem kurgulandı"

Eğitim Uzmanı Bekir Gür, Mahalli Yerleştirme Sistemi (MYS)'nin temel yaklaşımının doğru olduğunu belirterek, öğrenci ve velileri telaşlandırmaya gerek olmadığını belirtti. Sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerinin sınava gireceğini hatırlatan Gür, bu yaklaşımı ve sistemin detaylarını olumlu değerlendirdiğini ifade etti. Gür, "Genel olarak doğru bir sistem kurgulandı. Öğrencilerin adrese dayalı okul tercihi yapabilmesi doğru bir yöntemdir. TEOG sınavı ile tercih yaptığı halde liselere yerleşemeyen binlerce öğrenci vardı. Öğrenciler mecburiyetten açık liselere kayıt yaptırıyordu. Yeni sınav sistemi ile bu sorun ortadan kaldırıldı ve gözden çıkarılmış öğrenciler algısı dağıtıldı. Artık öğrencilerimiz "Açıkta kalacak mıyım?" korkusu ve endişesinden kurtulacak. Çünkü bütün öğrenciler garanti olarak evine yakın bir liseye kayıt yaptırabilecek" dedi.

"Soru sayısı artırılmalı"

Yeni sistemin sakıncalı detaylarına değinen Gür, "Öğrenciler, 6. ve 7. sınıf müfredatından da sorumlu tutulacak. Daha önce böyle bir bilgi verilmediği için öğrenciler üzerinde bir kaygı yaratabilir. Sadece 8. sınıf müfredatından sorumlu tutulmaları daha uygun olurdu diye düşünüyorum. Nitelikli liselere girişte 60 soru yeterli olmayabilir. Sınavın daha ölçücü olması için soru sayısının artırılması gerekiyor. Yaklaşık 600 köklü liseye sınavla öğrenci alınacağı açıklandı. Bu 600 okul nasıl seçilecek? Kriterleri neye göre belirlenecek? Bu durumunda netleştirilerek kamuoyuna duyurulması gerekir" dedi.

"Zorunluluk ortadan kalktı"

Özel Okullar Birliği Başkanı Nurullah Dal ise yaptığı açıklamada sistemi genel olarak olumlu değerlendirdiğini ve öğrenciler üzerindeki sınav kaygısının ortadan kalkacağını dile getirdi. TEOG sistemi ile öğrencilerin sınav stresiyle kendini tüm sosyal faaliyetlerden ayırdığını ve sadece test çözmeye odakladığını hatırlatan Dal, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yeni sınav sistemi ile öğrenciye sınava girmeme hakkı veriliyor. Bunun yanında bölgesinde bulunan 5 okul türünden birini seçerek sınav sonucuna göre istemediği bir liseye gitme zorunluluğu da ortadan kalkıyor. Özel okullar açısından değerlendirdiğimizde ise sistemin bize bir etkisi yok. Çünkü özel okullar zaten öğrencilerin zorunluluktan değil tercih ederek geldikleri bir yer. Sadece MEB tarafından yapılan ortak sınavla mı yoksa her okulun kendi sınavına göre mi öğrenci alımı konusunda önümüzdeki günlerde karar verilecek" dedi.

"Okullarda yığılma yaşanabilir"

Eğitim- Bir- Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, Liseye girişte TEOG'un yerini alacak yeni sisteme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Selvi, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu düzenlemeye ilişkin bazı noktalara açıklık getirmesi gerekmektedir. Okullar arasındaki başarı farkı ortadan kaldırılmalıdır. Bu konuda herhangi bir popülizme kaçınılmamalıdır. Sınavla öğrenci alacak okulların ortaya koydukları başarılar dikkate alınmalıdır. Okullar arasındaki farklar minimum seviyeye indirilmeli ve E-kayıt sistemine göre yerleştirme yapılmalıdır. İkamet taşımalarına fırsat verilmemelidir. Nüfus idarelerince verilecek bilgilerle değerlendirilmelidir. Sınavla öğrenci alacak okullara yalnızca fen liseleri, sosyal bilimler liseleri değil, belli sayıda anadolu lisesi, imam hatip lisesi ve endüstri meslek liselerinin de dahil edilmesi gerekmektedir. Tercihe dayalı bir yerleştirme yapıldığında belli okullarda yığılma diğer okullarda ise ikincil duruma düşme söz konusu olabilir. Okulları sınavla öğrenci alan okullar ve sınavsız öğrenci alan okullar olarak değerlendirmek doğru bir tanımlama değildir. Ayrıca yeni sınav sisteminde okul başarı puanının etkisi olacak mı? Hangi seviyede olacak? Buna dair net bir açıklama yok. Okul türleri ile ilgili de net bir açıklama yok. Buna ilişkin net bilgilerde yakın zamanda açıklanmalıdır" dedi.