Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2436.12
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Önder Tavukçuoğlu Hisse Senedi Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kuralları Açıkladı

Önder Tavukçuoğlu, borsada kazanmanın kesin bir yolu olmadığını ancak hisse alırken dikkat edilmesi gereken kurallar olduğunu belirterek, borsada kazanmanın altın kurallarını paylaştı.
​Önder Tavukçuoğlu Hisse Senedi Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kuralları Açıkladı
30 Haziran 2021 17:41:24
Önder Tavukçuoğlu, borsada kazanmanın kesin bir yolu olmadığını ancak hisse alırken dikkat edilmesi gereken kurallar olduğunu belirterek, borsada kazanmanın altın kurallarını paylaştı.

Her yatırımcı borsaya iyi paralar kazanma isteğiyle girer. Ancak hisse senetlerinden para kazanmak sanıldığı kadar basit değildir. Peki, hisse senedi nasıl alınır? Hisse ne zaman alınır? Borsada hisse senedi alırken nelere dikkat edilir?

Borsada hisse senedine düşük bir yatırım yaparak kar elde etmek her yatırımcının hayalidir. Teoride mümkün olarak görünse de pratikte biraz riskli durumdur. Borsada kazanmak için son derece sabırlı, disiplinli olunmalı ve çok araştırma yapılmalıdır.

f7ee9171-5b4b-43ab-a6a7-b506d0ed1cd2_030bf1cc0a5e644ad09f1a6290e97947.jpg

Önder Tavukçuoğlu : Şirketin geçmiş yıllardaki satışlarına bakılmalı

Hissesi alınacak borsada işlem gören şirketin geçmiş yıllardaki satışlarına bakılması gerektiğini söyleyen Ekonomist Önder Tavukçuoğlu , “Şirketin her yıl bir önceki yıla göre enflasyonun üzerinde büyümesi gerekiyor. Şirkette büyüme çok önemli ve istikrarlı olmalıdır.” dedi.

“Şirket ortakları mali yönden güçlü olmalı”

Önder Tavukçuoğlu, şirketin faaliyet gösterdiği sektörün en az ilk beş oyuncusu içerisinde yer almasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Şirket ortaklarının mali yönden güçlü olması gerekiyor. Bu çok önemlidir çünkü yaşanabilecek bir kriz esnasında şirketine yeterli finansal destek çok önemlidir. Patronu şirket değil patron şirketi desteklemelidir.” şeklinde konuştu.

“Yatırım kapasite artışı çok önemli”

Yatırım kapasite artışının önemine dikkati çeken Önder Tavukçuoğlu, şunları kaydetti:

“Borsa da işlem gören şirketin en az üç yılda bir yatırım yapıp yapmadığına bakın. Bu şirketin finansal sağlığı bakımından çok önemli bir gösterge olacaktır. Buna bakmak için şirketlerin faaliyet raporlarını okuyabilirsin.”

“Faaliyet kârına odaklanın”

Yatırım danışmanı Önder Tavukçuoğlu, şirketin gelir tablosunda net kâr ve zarardan daha çok faaliyet kârına odaklanılması gerektiğinin altına çizerek, dövizle borcu olan şirketlerde dövizin dalgalandığı dönemlerde kur farkından yüksek zarar ya da kar açıklayabildiğini ve bu sonuçların yatırımcıları yanılttığını söyledi.

Gelir tablosundaki satışlardan maliyetlerin çıkarıldığında brüt kar rakamına ulaşıldığını belirten Tavukçuoğlu, “Bu şirketin kâr marjı oluyor. Bu kar marjının azda olsa her dönem artması şirketin maliyetlerini kontrol ettiğini gösterir ve sağlıklı olan budur.” dedi.

2dbcb76c-d814-482a-a4c9-0b77cbe6b29b_95947c7b7928eac12a910ca93b1ac255.jpg

“Şirketin kârlılığında istikrar olmalı”

Ekonomist Tavukçuoğlu, borsada alınan her hissenin hemen artması gibi bir durumun söz konusu olmadığını kaydederek, “Şirket bilançolarına baktığınızda dikkat edeceğiniz diğer bir önemli konu ise borsa da işlem gören şirketin geriye doğru en az beş yıl baktığınızda karlılığında istikrar olmasıdır. Yani kar rakamları dönemler itibarıyla çok fazla zik zak çizmemesi önemlidir. Bu bir yıllık dönemi geçmemelidir.” ifadelerini kullandı.

“Temettü dağıtan şirket iyidir”

“Öz sermayesi düşük olan kötü şirket değildir” diyen Tavukçuoğlu, Bazı şirketlerde yılık net karının büyük kısmını temettü olarak dağıttığından öz sermayesi düşük görünür. Temettü dağıtan şirket iyidir ve finansal bakımından rahattır demek oluyor.” diye konuştu.

Önder Tavukçuoğlu Kimdir?

Önder Tavukçuoğlu 1978 yılında Balıkesir’de doğdu. Tavukçuoğlu, lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladı.

Maliyet muhasebesi üzerine eğitimler alan Önder Tavukçuoğlu, çeşitli özel sektör firmalarında yatırım geliştirme ve maliyet muhasebesi bölümlerinde çalıştı.

2013 yılında kendi danışmanlık şirketini kurarak birçok firmaya yatırım geliştirme alanında danışmanlık vermeye devam eden Tavukçuoğlu, piyasalar üzerine de eğitimler vermektedir. Ayrıca workshoplar düzenlemektedir.

İyi derecede İngilizce bilen Önder Tavukçuoğlu , evli ve üç çocuk babasıdır.