Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Orantısız güce yasal işlem

İçişleri Bakanlığından Gezi Parkı'ndaki olaylara ilişkin yapılan açıklamada, 'Orantısız güç kullandığı tespit edilen personel hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak' denildi.
Orantısız güce yasal işlem
01 Haziran 2013 17:50:00
İçişleri Bakanlığından Gezi Parkı'ndaki olaylara ilişkin yapılan açıklamada, 'Orantısız güç kullandığı tespit edilen personel hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak' denildi.

İçişleri Bakanlığı, Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylara müdahaleler esnasında çekilen bütün görüntü ve bu konudaki iddiaların incelendiğini, güvenlik güçlerince amacını ve yasaların verdiği yetki sınırlarını aşarak, orantısız güç kullandığı belirlenen personel hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağını, incelemelerin devam ettiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Taksim Gezi Parkı'ndaki yayalaştırma ve çevre düzenlemesi faaliyetlerini engellemek amacıyla 28 Mayıs'tan beri çeşitli sivil toplum örgütleri ve grupların İstanbul başta olmak üzere birçok ilde protesto eylemleri ve basın açıklamaları yaptığı anımsatıldı.

Kanuna uygun düzenlenen hiçbir gösteri yürüyüşü ve basın açıklamasına güvenlik güçlerince müdahale edilmediği vurgulanan açıklamada, kanuna aykırı düzenlenen veya sonradan kanuna aykırı hale dönüşen eylem ve etkinliklere müdahale şartları oluştuğunda, gösterici grupların dağılmaları için önce yasalarda belirtildiği üzere uyarı ve ikazlar yapıldığı, bunları dikkate almayan gruplara zor kullanmak gerektiğinde de su püskürtücü araçlarla dağılmalarının sağlandığı belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'ndaki kanunsuz eylemine devam eden, tüm uyarı ve ikazlara riayet etmemek suretiyle çevreye, iş makinelerine, işçiye, güvenlik görevlilerine, çevredeki esnaf ve vatandaşlarımıza karşı saldırıda bulunulması durumunda, gösterici grubun dağılmalarını sağlamak amacıyla orantılılık ilkesi çerçevesinde müdahale edilmektedir. Bu müdahalelerde göz yaşartıcı gaz mühimmatları çok zorunlu olmadıkça kullanılmamaktadır.

Son olaylara müdahaleler esnasında çekilen bütün görüntü ve bu konudaki iddialar incelenerek, güvenlik güçlerimizce amacını aşan ve yasaların vermiş olduğu yetki sınırlarını aşmak suretiyle orantısız güç kullandığı tespit edilen personel hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak olup, incelemeler devam etmektedir.

Kanunsuz gösteri yapan bazı marjinal grupların vatandaşlarımızı kışkırtarak polise karşı protesto eylemlerine yönlendirdikleri anlaşıldığından, vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı davranması beklenilmektedir."