Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2510.87
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

OTOMATİK VİTES NEDİR?

Otomatik vites, sürücünün vites geçişlerine manuel şekilde müdahale etmesini gerektirmeyen şanzıman sistemidir.
OTOMATİK VİTES NEDİR?
12 Aralık 2022 14:18:03
Otomatik vites, sürücünün vites geçişlerine manuel şekilde müdahale etmesini gerektirmeyen şanzıman sistemidir.

Otomatik vites, sürücünün vites geçişlerine manuel şekilde müdahale etmesini gerektirmeyen şanzıman sistemidir.

Araç kullanımı çoğu insan insan için gereklilikle birlikte bir keyiftir. Araç kullanımında dikkat edilmesi gereken alanlardan biri de vites değişimidir. Bu durum bazı kullanıcılar için son derece kolay olsa da özellikle yeni araç kullanıcıları için zor olabilir. Zira direksiyon başına yeni geçenler için hem yolu hem de vites geçişlerini kontrol etmek biraz karışık gelebilir. Otomatik vites tam da bu noktada sürücülere kolaylık sunar. Otomatik vites sitemi, bu kargaşanın meydana gelmemesi için çok iyi bir tercihtir. Otomatik vites sisteminde tork konvektörü ile birlikte hidrolik kumanda ve vites dişlileri bulunur. Diğer araçla bulunan debriyaj sistemini otomatik araçlarda tork konverteri üstlenir. Böylece artık debriyaj pedalına gerek duyulmaz.

OTOMATİK VİTES NASIL ÇALIŞIR?

Otomatik vites nasıl çalışır sorusuna geçmeden önce otomatik viteste ileri geri ya da park etme nasıl anlaşılır sorusuna bakmakta fayda vardır. Otomatik şanzıman üzerinde 3-4 veya 5 ileri ya da 7 ileri vites vardır. Ancak bu vitesler rakamlarla değil de harflerle belirtilmiştir. Vites üzerindeki harfler P-R-N-D harfleri ile gösterilir. D harfi ileri hareket etmeyi ifade etmek için kullanılırken N harfi ile ekonomik bekleyiş yani vitesin boşa alınması için kullanılır. Yine P harfi ile park etme ifade edilirken R harfi geri vites yapmayı ifade eder. Otomatik vites debriyaj pedalının ortadan kalkarak sürücünün rahat bir şekilde yola odaklanmasına yardım eder.

otomatik vites_5bf8a30bfce968378f15e7c8d0ac9cdf.jpg

OTOMATİK VİTES ARABA NASIL KULLANILIR?

Otomatik vites araba kullanımı manuel arabaya kıyasla daha kolaydır. Bu yüzden manuel araç kullanıcılarının birçoğu otomatik vites araçlarda biraz sıkılabilir. Özellikle trafiğe yeni çıkmaya başlayan sürücüler için otomatik vites daha iyi bir tercih olabilir. Kontrolün yalnızca direksiyonda olması sürücüye trafiğe alışması açısından da kolaylık sunar. Ancak aracın otomatik olması kullanım açısından dikkatsiz olmayı gerektirmez. Araç otomatik vites özelliğine sahip olsa da bazı noktalara dikkat etmek araç aksanına zarar verilmemesi açısından önemlidir. Peki otomatik vites araba nasıl kullanılır? Araç kullanmaya başlamadan önce araca binildiğinde il olarak aynaların kontrol edilmesi gerekir. Görüş ayarı sağlandıktan frene basılarak el freni indirilir. Araçta mevcutsa start düğmesine basılır ya da kontak çevrilerek araç çalıştırılabilir. Vites D moduna alındıktan sonra aracın harekete geçebilmesi için gaz pedalına basılarak sürüşe geçilebilir.