Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2434.36
BIST 100
9787.23
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Otomotiv şirketleri Kovid-19’a karşı gerekli tedbirleri aldı: Atlatacağız

Üreten, ihraç eden, milyonlarca insanı istihdam eden otomotiv sektörü, koronavirüs salgını nedeniyle üretime ara verse de, paydaşlarını ve personelini mağdur etmeyecek önlemleri hayata geçirdi. Birlik ve beraberlik içinde bu süreci atlatacakları belirten sektör temsilcileri, “kimseyi işten çıkarmayacağız” dedi.
Otomotiv şirketleri Kovid-19’a karşı gerekli tedbirleri aldı: Atlatacağız
30 Mart 2020 00:02:00
Üreten, ihraç eden, milyonlarca insanı istihdam eden otomotiv sektörü, koronavirüs salgını nedeniyle üretime ara verse de, paydaşlarını ve personelini mağdur etmeyecek önlemleri hayata geçirdi. Birlik ve beraberlik içinde bu süreci atlatacakları belirten sektör temsilcileri, “kimseyi işten çıkarmayacağız” dedi.

FIRAT İPEK

Türkiye ve dünya koronavirüs salgını nedeniyle adeta biyolik bir saldırı altında. Makam mevki ayırt etmeyen bu biyolojik silah inanılmaz bir hızla tüm dünyaya yayıldı ve yayılmaya devam ediyor. Öncelikle insan sağlığını tehdit eden koronavirüs, ülke ekonomilerini de olumsuz etkiledi. Elbette bu virüsten, tüm dünyada milyonlarca araç üreten, milyonlarca kişiyi istihdam eden ve farklı üretim yapan binlerce işletmeyi ayakta tutan otomotiv sektörü de nasibini aldı.

Bir çok marka üretime aran verirken, bazıları da sosyal mesafa kuralına uyarak üretim hızını düşürdü.

Türkiye’de fabrikası bulunan Anadolu Isuzu, Oyak Renault, Honda Türkiye, Hyundai Assan, Mercedes-Benz Türk, Ford Otosan, Karsan, Toyota Türkiye, Man, Tofaş (üretimde hız düşürdü), Temsa, Türk Traktör, Otokar üretime ara verdi.

Türkiye’de her yıl ihracat şampiyonu olan otomotiv sektörü, milyonlarca insanı da istihdam ediyor. Otomotiv üretiminin durması bir çok olumsuzluğu ortaya çıkarsa da, hükümet devreye soktuğu ekonomik teşvik paketiyle şirketlere bu süreçte nefes aldırmaya çalıştı.

Kendi önlemlerini de alan otomotiv şirket yöneticileri, bu süreci birlik ve beraberlik içerisinde atlatacağımızı belirtti. Kimseyi işten çıkarmayacaklarını taahhüt eden şirket yöneticileri, “Bu sürecin ne zaman geçeceği belli değil. Fakat iyimser düşünürsek, yıl sonunda beklediğimiz 700 bin adetlik satışa ulaşacağız” diyerek sektörün moral ve motivasyonunun müspet olduğunu ortaya koydu. Sırasıyla OSS Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp, OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş ve Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt’un konuyla ilgili yaptığı açıklamalara yer verdik.

ÖZALP: EN AZ ZAYİATLA ATLATMALIYIZ

Salgının otomotiv satış sonrası sektörüne yönelik yansımaları hakkında açıklamalarda bulunan Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetler Derneği’nin (OSS) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp, “Son 2 haftalık dönemde, yedek parça toptan satışlarında %40, perakende mağazalarda %50’lik düşüşler gözlemliyoruz. Bu rakam tamirhane kısmında ise %55’leri buluyor. Bu dönemin en az zayiatla atlatılması adına ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına önerilerini, beklentilerini ilettik. Özellikle Muhtasar ve Katma Değer Vergisi’nin 6 ay ertelenmesine yönelik karar kapsamında sadece motorlu kara taşıtları imalatı ile toptan ve perakende satışını yapan firmaların bu imkandan yararlanması, bu araçlardaki yedek parçaları satan firmaların kapsam dışında tutulması sektörümüze ciddi darbe vuruyor. Satış sonrası pazarda yer alan tüm firmaların da bu imkandan yararlandırılabilmesi için bir düzenleme yapılmalı” dedi.

ŞAHSUVAROĞLU: DESTEKLER AYAKTA TUTACAK

“Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan Ekonomiyi Koruma Kalkanı Paketi ve Kamu Bankaları tarafından açıklanan destekler iş dünyasının şu aşamada bekledikleri destekleri içeriyor” diyen Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı (OYDER) Murat Şahsuvaroğlu, “En önemli konular ele alınmış durumda. İşçi çıkartılmaması için verilen destekleri önemli buluyorum. Personel giderlerini ödeyebilecekleri imkanlar, iş sahipleri için en kritik konulardan biri. Bu destekler olmasaydı 2 ay sonra birçok meslektaşım şirketlerini kapatma noktasına gelirdi. Bu sürecin hem reel sektör hem de kamu ve hükümet tarafından hassasiyetle takip edilmesi, karşılıklı işbirliği ve tüm tarafların elini taşın altına koyması ile atlatılabilecektir. Bayilerimiz şu aşamada hala tüm birikimlerini işlerine yatırarak ayakta kalmaya gayret ediyorlar. Yeni destek paketleri de bizi bir süre daha ayakta tutmaya yardımcı olacaktır” ifadesini kullandı.

ÇAĞDAŞ: ÇARKLARIN DÖNMEYE BAŞLAMASI ÖNEMLİ

Dünyada yaşananları, bu krizin ülkemize ve sektörümüze etkilerini yakından izlediklerini belirten Renalut Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, “Renault Mais olarak 2020 yılı için farklı senaryolar üzerinde çalışıyoruz. Tüm senaryolarımıza baz teşkil eden ortak nokta, sürecin uzunluğu. İyimser senaryoda; insanlık adına hepimizin dileği de sanırım bu, ısının artışı ile virüsün yayılma hızının azalması ve ertelenen talebin yaz ayları başında karşılanabilir olması. Bu yılı geçen yıla paralel bir pazar ile kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Bu noktada da üretimin yüzde 100 kapasite ile ne zaman yeniden hayata geçeceği, otomotivde çarkların dönmeye başlaması için belirleyici olacak. Diğer yandan yaşadığımız teknolojik dönüşümün, tüm operasyonlara yansıması da aslında bu süreçten hepimizin sağlayacağı fayda olarak görüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

BOZKURT: KİMSEYİ İŞTEN ÇIKARMAYACAĞIZ

ALJ Türkiye ve Toyota Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt, bu süreçlerde hoşgörüyü elden bırakmadan, birbirimize destek olarak bu zorluğun üzerinden hep birlikte geleceğimizi belirtti. Bozkurt, “İyi, kötü ve en kötü senaryolara” göre planlamalar yaptık. En kötü senaryomuza göre, bugünden itibaren sene sonuna kadar satışlarımızın tamamen durduğu ve hiç bir gelir elde etmediğimiz bir ortam söz konusu olsa dahi, kimseyi işten çıkartmayacağımız gibi, kimseyi zorunlu izne göndermeyeceğiz veya ücretsiz izin kullanmaya da zorlamayacağız. İhtiyacı olanlara engel olmamak adına devletin maddi desteğine başvurmayacağız. Yarın bu durum düzeldiğinde; kayıpları telafi edebileceğiz. Ülkemizde son 2 senelik ertelenen talep vardı. Üzerine bu sürecin talebi de bindiğinde, pazarda çok ciddi artışlar olacaktır” diye konuştu.