Dolar (USD)
32.62
Euro (EUR)
34.61
Gram Altın
2523.76
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ÖTV '0'lanacak

ÖTV'leri düşürme ve artırma yetkisi Cumhurbaşkanımızda olduğunu söyleyen İTO Meclis Başkan Yardımcısı Atılgan, "Bu karar daha çok elektrikli araçlarla ilgili. Milli markamız Togg, 2023'ün başından itibaren devrede olacak ve bu süreçte de elektrikli araçlarla ilgili ÖTV'lerin sıfırlanacağını düşünüyorum. Zira genel bir ÖTV indirimi olmaz" dedi.
ÖTV '0'lanacak
23 Ağustos 2022 00:00:00
ÖTV'leri düşürme ve artırma yetkisi Cumhurbaşkanımızda olduğunu söyleyen İTO Meclis Başkan Yardımcısı Atılgan, "Bu karar daha çok elektrikli araçlarla ilgili. Milli markamız Togg, 2023'ün başından itibaren devrede olacak ve bu süreçte de elektrikli araçlarla ilgili ÖTV'lerin sıfırlanacağını düşünüyorum. Zira genel bir ÖTV indirimi olmaz" dedi.

HABER: Fırat İpek

6666_24af8a3ae3841de01c97fedc4245b19c.PNG

Salih Sami Atılgan

Dünya ve Türkiye otomotiv sektörü bir yandan krizlerle boğuşurken bir yandan da elektrifikasyon dönüşümünü tamamlayacak yatırımlar yapıyor. Tedarik, araç fiyatları, ÖTV ve otomotiv sektörünün dönüşümü gibi birçok konuyla ilgili YEDPA (İstanbul Oto Yedek Parçacıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi) Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkan Yardımcısı Salih Sami Atılgan, gazetemize açıklamalarda bulundu.

salihsamiatilgan-firat-3_28f17f60044305b820de412712c56029.JPG

Fırat İpek / Salih Sami Atılgan

Arz tarafında problemler çözülmedi

Salih Sami Atılgan, “Otomotiv, genel ekonomiden en çok etkilenen, en önce tepki veren bir sektördür. Bazen bir söylenti bile sektör üzerinde ciddi etkiler oluşturabilir. Türkiye’deki otomotiv sektörünün arz tarafındaki problemleri çözümlenmiş değil. Tedarik zincirindeki problemler; çip krizi, hammadde ve işlenmiş maddede yaşanan sıkıntılar otomotiv sektörünün arz tarafını etkiliyor. Bu da arzu edilen düzeyde araç üretilmesini engelliyor” diye konuştu.

Araç fiyatları ciddi sıkıntı doğuruyor

Haziran ayında satışların 80 binin üzerinde, Temmuz ayında da bu rakamın 50 binin altına düştüğünü söyleyen Atılgan, “Bunun nedeni tedarikte yaşanan olumsuzlukların yanı sıra mevcut araç fiyatları satışların sürdürülebilir olması konusunda ciddi sıkıntı doğuruyor. Kurla bağlantılı olarak araç fiyatları sürekli artıyor. Otomotiv fiyatlarına etki eden bir diğeri de ÖTV. Tedarikte yaşanan sıkıntı nedeniyle bayiler stoktaki araçları değil getirecekleri araçları satıyor” dedi.

Arz tarafında problemler çözülmedi

Atılgan, “Türkiye’nin ekonomik koşulları dikkate alındığında bütçe içerisinde çok önemli bir orana yükselmiş olan ÖTV’nin azalmasını beklememek lazım. Araç satışları önümüzdeki birkaç ay daha 50 binlerin altında olursa o zaman hükümet zaten elde edemeyeceği geliri piyasayı hareketlendirmek adına düşürebilir. Ancak önümüzdeki iki ay böyle bir şey beklemek doğru değil. Vergilerin yüzde 16’sının ÖTV’den oluştuğunu unutmamak lazım” açıklamasını yaptı.

Tedarik normale dönerse ÖTV indirimi gelir

“ÖTV’de dünya şampiyonu durumundayız” diyen Atılgan, “Bu oranın bu kadar yüksek olduğu başka bir ülke yok. Yüzde 45’lerden başlayan ÖTV bugün yüzde 80’lere çıkmış durumda. Şu an Türkiye’deki insanların sıfır araç alma oranı yüzde 40’ların altına düştü. Eğer tedarik zinciri normale döner showroomlarda araçlar birikmeye başlar ve satışlar düşerse devlet o zaman satışları artırarak daha fazla vergi almak için ÖTV indirimine gidebilir” ifadesini kullandı.

Karar elektrikli araçlarla ilgili alındı

Atılgan şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanına ÖTV’leri düşürme ve artırma yetkisi verildi. Ben ağırlıklı olarak bu kararın elektrikli araçlarla ilgili alındığını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde, Togg milli markamız olarak 2023’ün başından itibaren devrede olacak. Bu süreçte de elektrikli araçlarla ilgili ÖTV’lerin sıfırlanacağını düşünüyorum. Türkiye’de yüzde 1 seviyesinde olan elektrikli araçların satış oranını artırmak için bu yetki burada kullanılabilir.”

togg_7203e0642e2459462e6489c3ed0abc1f.jpg

Dönüşemezsek Avrupa’ya araç satamayız

Elektrikli araçlarda, Türkiye otomotiv sanayinin global markalarla entegre çalıştığını belirten Atılgan, “Avrupa ile çok farkı yok hem araç üretim süreçleri hem prosesler hem de müfredat açısından. Türkiye, AB regülasyonlarını kabul etmiş, ynı anda emisyon değerlerini uyguluyor. Elektrikli araçlar gündeme gelince Avrupa ile Türkiye ciddi bir kayma yaşıyor. Şu anda Türkiye’de üretim yapılan araçların yüzde 70’i Avrupa’ya ihraç yapılıyor” şeklinde konuştu.

Bir Togg var bir de Ford

Atılgan, “Elektrikli araçlara yatırım yapan bir Togg var, bir de Ford var. Diğer grupların bu konuda bir yatırımı yok. Avrupa, 2025’ten sonra benzinli araç almayacağını söylüyor. Bu Türkiye’de üretilen fosil yakıtlı araçları Avrupa’ya satamayacağımız anlamına geliyor. Biz bu üretimlerimizi elektrikli araçlara dönüştürmezsek AB’ye araç satamayacağız. Otomotiv endüstrimizin elektrikli araçlara doğru geçiş yapması gerekiyor” beyanında bulundu.

Alt yapı tamamlanmadan satışlar artmaz

“Herkesin artık menzil, akü fiyatları, şarj istasyonları ve onlara enerji taşıyacak alt yapıları tamamlanması gerekiyor” diyen Atılgan, “Burada altyapı için ciddi rakamlar oluşacak. Norveç’te satılan sıfır araçların yüzde 50’si elektrikli, bu oran Almanya’da yüzde 15, Doğu Avrupa ‘da ise Türkiye’ye benzer bir oran söz konusu. Türkiye’de bu alt yapının oluşturulması belli bir zaman alacak. Bu alt yapı tamamlanana kadar satışlar düşük olacaktır” değerlendirmesini yaptı.

elektrikliotomobil_57f6ac2b3b8b0bd0a092bdbd82951675.jpg

İthal ikinci el araç doğru değil

“İkinci el araç piyasasını düzeltmek için ithalatın önü açılmalı mı?” sorusuna da cevap veren Atılgan, “İthal ikinci el pazarının Türkiye’de açılması kesinlikle doğru olarak kabul edilemez. Şu anda arabaları pahalı hale getiren ÖTV.İ thal ikinci el araç olursa buna da ÖTV koyman gerekiyor eğer böyle bir kapı aralanırsa bunun kontrol ve denetimi mümkün olmaz. Ki ikinci elde satılan araçların yarıya yakını bireysel satıcılar tarafından satılıyor” dedi.

Bireysel satıcılar sektörü zorluyor

Atılgan şunları söyledi: “Bireysel satıcılarda vergi ödemiyor. Kurumsal olarak denetime tabi şirketler bunlarla rekabet etmekte ciddi zorluk çekiyor. Devlet öncelikle bu alanı düzenlemeli; birisi arabasını satıyorsa, para kazanıyorsa o da vergisini vermeli. Bir ürün yatırım ürünü olarak algılandığında insanlar alır. Burada suçlu aramaya gerek yok. Serbest piyasa ekonomisi, bir mal piyasada yoksa bunun fiyatı artar. Bunu polisiye önlemlerle engelleyemezsin.”

ddddjfnjdnfjdnjfks_e4db70110bff553a0875a88d199486d2.PNG

Araç fiyatları geri gelmez

Salih Sami Atılgan, tedarik zincirindeki sıkıntı bu yıl da devam edecek, bunun yanı sıra döviz kurundaki artışların devam ettiği sürece araç fiyatlarının geri geleceğini beklemek mantıklı gözükmüyor.